Warme Panzanella met kip en champignons
Als ik aan een Italiaanse panzanella denk dan loopt het water me in de mond. Ik vond het laatst nog iets te vroeg om een koude salade te eten, daarom ging ik voor een warme variant op de panzanella. Een warme panzanella met geroosterde kip en champignons. Ik loop met mijn hoofd al in deWarme Panzanella met kip en champignons
Bewaren
Als ik aan een Italiaanse panzanella denk dan loopt het water me in de mond. Ik vond het laatst nog iets te vroeg om een koude salade te eten, daarom ging ik voor een warme variant op de panzanella. Een warme panzanella met geroosterde kip en champignons.
Ik loop met mijn hoofd al in de lente, en misschien soms al een beetje in de zomer. Ik heb er zin in! Mooi weer, lekker in het zonnetje in de tuin en op terras zitten, barbecueën met vrienden. Mijn zomervakantie (naar Italië!) is inmiddels ook al geboekt.
Een Italiaanse panzanella is een broodsalade, de Toscaanse variant die ik afgelopen zomer op mijn blog plaatste (klik) is nog steeds mijn favoriet. Maar deze warme variant is een goede tweede. De warme panzanella is extra lekker door het toevoegen van kip, champignons en spek. En ook de tomaatjes mogen niet ontbreken. De tomaatjes heb ik ook in de oven geroosterd. Hierdoor is deze salade niet alleen nu het bijna lente is een topper, ook in de winter gaat dit er wel in. En zelfs in de zomer.
Warme panzanella met kip en champignons
Bereidingstijd 20 minuten en 20 minuten oventijd
Ingrediënten voor 2 personen:
- stuk stokbrood (ongeveer 1/3 van een heel stokbrood)
- 1 kipfilet
- scheutje citroensap
- 4 plakjes spek of bacon
- 10 Cherry tomaatjes (ik nam verschillende kleuren)
- 125 gram champignons
- halve theelepel oregano
- 3 zongedroogde tomaatjes
- 2/3 bol buffelmozzarella
- handje verse basilicum
- extra vergine olijfolie, plus olijfolie om in te bakken
- peper en zout
Bereiding
Bekleed een bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor op 180ºC.
Snijd de kipfilet in stukken, breng op smaak met peper en zout, een scheutje citroensap en oregano. Bak de kipfilet in een koekenpan met olie even aan. Halveer de champignons en bak dit ook even mee. Bak in een andere koekenpan (zonder olie of boter) de spek tot het bijna krokant is.
Scheur het brood in stukken. Snijd 8 blaadjes basilicum in stukjes en snijd de zongedroogde tomaatjes fijn. Meng in de stukken brood in een kom met basilicum en zongedroogde tomaat en voeg 2 eetlepels extra vergine olijfolie bij. Meng het goed door elkaar.
Halveer de Cherry tomaatjes breek de gebakken spek in stukken.
Verdeel het brood met de kip, champignons, spek en tomaatjes over de bakplaat. Breng op smaak met peper en zout en bak dit ongeveer 20 minuten in de oven tot het brood krokant is.
Plaats de warme panzanella in een schaal. Scheur de mozzarella in stukken en verdeel dit over de warme salade. Top de warme panzanella af met verse basilicum.
———————————————
Op de hoogte blijven? Volg mijn blog via Facebook, Twitter of Bloglovin.
Op Instagram (username @brendakookt) komen de lekkerste foodfoto’s voorbij!
Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.
En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.
Bekijk ook andere recepten
15 reacties
Priscilla Hilberink
Het ziet er heerlijk uit. Is het ook in te vriezen? Het lijkt me handig om het te preppen voor langere tijd.
Marijke
Vanavond gegeten ,wat verschrikkelijk lekker,dit gaat zeker weten vaker klaargemaakt worden . Een super recept Dank je wel
Esther
Enorm genoten van dit recept vandaag. Geweldige smaken en super simpel. Mooie oplossing als je eens wat stokbrood over hebt..
Charles van den Brink
Heerlijke smaakt deze schotel, wordt een toppertje bij ons.
Brenda Kookt
Wat top om te horen! :)
Charlotte
We hebben het vanavond gegeten en het smaakte heerlijk!!!
Siska Wolf
Beste Brenda, De hoeveelheid champignons staat niet vermeld. Hoeveel heb ik nodig? Recept lijkt mij erg lekker. Groe Siska
Brenda Kookt
Wat leuk dat je er meteen mee aan de slag gaat. Aan 125 champignons heb je voldoende, dit is ongeveer een half bakje.
Laura
Oh wauw! Dit ziet er echt heerlijk uit. Van dit soort gerechten kan ik helemaal vrolijk worden, haha.
Sarah
Yumm dit ziet er echt heerlijk uit!
Angelina
Ohh dit ziet er heerlijk uit!!
Ellen
Mmm, die combo van koud en warm is perfect voor met dit weer!
Emily van Kampen
Het idee van een warme panzanella klinkt super! En hij is ook lekker goed gevuld.
Brenda Kookt
Hé, wat leuk Charlotte :)