Falafel – Basisrecept

Recept bewaren
Met een account kan je dit recept bewaren bij je favorieten.
Voeg dit recept toe aan je favorieten om deze snel terug te vinden.
Maak een account aan Bekijk hier jouw favorieten Of log hier inFalafel – Basisrecept
Bewaren
Falafel zelf maken is helemaal niet moeilijk. En een goed basisrecept is altijd fijn om achter de hand te hebben. Daarom delen we vandaag hoe je zelf lekkere falafel balletjes maakt, vegetarische balletjes van kikkererwten. Heerlijk op een broodje met wat humus!
Wat is falafel?
Falafel is een gerecht dat vanuit de Arabische landen inmiddels ook in ons land helemaal hip is. Het zijn kleine gefrituurde (of gebakken) balletjes van kikkererwten of tuinbonen. Het is dus niet gemaakt van vlees of vis, maar zijn vegetarische balletjes.
Lekker met een broodje
Vaak wordt falafel gegeten met hummus in een broodje maar je kunt er nog veel meer mee. Daarom delen we in dit artikel wat tips!

Falafel – Basisrecept
Heel eerlijk: falafel koop ik vaak kant-en-klaar in de supermarkt. Maar soms heb je gewoon zin en tijd om even lekker zelf in de keuken te staan. Het maken van falafelballetjes is helemaal niet moeilijk. En het voordeel: als je ze zelf maakt kun je aan dit basisrecept zelf extra kruiden of andere smaakmakers toevoegen om de vegetarische balletjes van kikkererwten een lekkere twist te geven.
Falafel zelf maken
Het super simpel om falafel zelf te maken. Eerst spoel je de kikkererwten af en doe je ze samen met de knoflook, kruiden, water, olijfolie, bloem, citroensap en peterselie in een keukenmachine, blender of het bakje van een staafmixer. Pureer alles tot een gladde pasta. Is het mengsel te dik, voeg dan een beetje water of olijfolie toe; is het juist te dun, voeg wat extra bloem toe.
Verwarm dan een koekenpan met olie op middelhoog vuur. Draai van het mengsel balletjes en vorm hier kleine hamburgertjes van, waarbij je wat bloem gebruikt om plakken te voorkomen. Bak de falafel vervolgens in de hete olie tot ze rondom goudbruin zijn. Zo makkelijk, maar zó lekker.
Scroll naar beneden voor de uitgewerkte receptkaart.
Vegetarische balletjes van kikkererwten
Voor deze vegetarische balletjes gebruik ik kikkererwten, voorgeweld, maar uit blik kan ook. Voor een goedgevuld broodje met falafel gebruk je 4-6 middelgrote falafelballetjes per persoon,. Maak je een falafelbowl, dan zou ik er 6-8 balletjes aanraden.
De falafelballetjes kruid ik met knoflook, chilipoeder, citroensap, currypoeder, cayennepoeder en wat verse peterselie. Ongelofelijk lekker! Pas de kruiden aan aan de hand van hoe pittig je de balletjes wil maken.

Recepten met falafel
In Nederland is falafel vooral bekend als een streetfoodgerecht, geserveerd in een pita met hummus, tahin en frisse groenten. Maar met een beetje creativiteit kun je dit lekkere gerecht op veel meer manieren serveren. Ik geef je een aantal tips:
- Falafel wordt vaak gegeten met hummus, ook dit kun je gemakkelijk zelf maken. Bekijk hier het basisrecept, maar ook de pompoenhummus en mangohummus zijn super lekker.
- Deze falafel-wraps met gegrilde groenten zijn een van mijn favorieten
- En wat dacht je van falafel met couscous? Super lekker!
- Als je zelf de balletjes met kikkererwten maakt, bepaal je ook zelf het formaat. Zo kun je er ook lekkere burgers van maken, zoals ik hier deed.
- Ook lekker: een falafel bowl. Een kommetje met allemaal lekkere ingrediënten bij elkaar maakt een super lekkere maaltijd
- En varieer eens met verschillende smaken, deze tomaten falafel (geïnspireerd op een gerecht dat ik in Griekenland at) is ook super lekker.

Ingrediënten
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze falafel – basisrecept
Stap 1
Spoel de kikkererwten af onder de kraan en plaats ze in een keukenmachine, blender of bakje van de staafmixer. Doe de knoflook erbij, samen met de kruiden, water, olijfolie, bloem, citroensap en de peterselie.Stap 2
Pureer de ingrediënten zodat een mooie pasta ontstaat. Als je de substantie te dik vindt, voeg dan een beetje extra bloem toe. Is het juist te stevig? Voeg dan een klein beetje olijfolie of water toe.Stap 3
Verwarm een koekenpan met olie op het vuur.Stap 4
Draai van de pasta balletjes en maak hier kleine hamburgertjes van. Gebruik bloem om te voorkomen dat het aan je handen plakt.Stap 5
Bak de falafel-balletjes in de koekenpan rondom goudbruin.Ingrediënten
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze falafel – basisrecept
Stap 1
Spoel de kikkererwten af onder de kraan en plaats ze in een keukenmachine, blender of bakje van de staafmixer. Doe de knoflook erbij, samen met de kruiden, water, olijfolie, bloem, citroensap en de peterselie.Stap 2
Pureer de ingrediënten zodat een mooie pasta ontstaat. Als je de substantie te dik vindt, voeg dan een beetje extra bloem toe. Is het juist te stevig? Voeg dan een klein beetje olijfolie of water toe.Stap 3
Verwarm een koekenpan met olie op het vuur.Stap 4
Draai van de pasta balletjes en maak hier kleine hamburgertjes van. Gebruik bloem om te voorkomen dat het aan je handen plakt.Stap 5
Bak de falafel-balletjes in de koekenpan rondom goudbruin.Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.
En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.
Bekijk ook andere recepten

Recept bewaren
Met een account kan je dit recept bewaren bij je favorieten.
Voeg dit recept toe aan je favorieten om deze snel terug te vinden.
Maak een account aan Bekijk hier jouw favorieten Of log hier in
Recept bewaren
Met een account kan je dit recept bewaren bij je favorieten.
Voeg dit recept toe aan je favorieten om deze snel terug te vinden.
Maak een account aan Bekijk hier jouw favorieten Of log hier in
Recept bewaren
Met een account kan je dit recept bewaren bij je favorieten.
Voeg dit recept toe aan je favorieten om deze snel terug te vinden.
Maak een account aan Bekijk hier jouw favorieten Of log hier in
Recept bewaren
Met een account kan je dit recept bewaren bij je favorieten.
Voeg dit recept toe aan je favorieten om deze snel terug te vinden.
Maak een account aan Bekijk hier jouw favorieten Of log hier in