Ga naar de inhoud

Preischotel

Op zoek naar een lekkere ovenschotel, die ook nog eens gezond is. Ga dan voor deze preischotel, gebaseerd op een recept van Sonja Bakker, maar dan anders.
20 minuten Voorbereidingstijd
45 minuten Bereidingstijd
Delen op

Preischotel

Preischotel met ham en bladerdeeg

De vakantie is voorbij. Jammer maar helaas.
Het kan niet altijd vakantie zijn.

Tijdens de vakantie doen we leuke dingen en eten we meer lekkere dingen.

Met mooi weer gaan we varen of naar het strand, natuurlijk eten we er dan iets lekkers bij. Ook gaan we BBQ-en of uit eten en daar hoort een gezellig wijntje of biertje bij.

Maar nu gaan we weer terug naar het gewone leven.
En is het tijd om weer normaal te doen, en gezond(er) te eten.
Dan vliegen die paar extra vakantiekilo’s er zo vanaf.

Doe je mee?

Als ik gezonder wil eten pak ik soms het Sonja Bakker boek erbij. Deze keer dus ook. Deze preischotel leek me wel wat.

Ik heb het recept iets aangepast. Ik gebruik normale kaas en voeg meer ham toe. Voor de smaak heb ik ook een beetje pesto toegevoegd.

Deze schotel is geen culinair hoogstandje, en misschien ook niet culinair verantwoord. Maar omdat ik hem lekker vond en het weer eens iets anders is plaats ik hem hier toch.

Als de bladerdeeg hoger komt dan de schotel kun je dit naar binnen rollen. Met de achterkant van een lepel kun je een motiefje maken.

Gewoon een lekkere schotel, die ook nog eens gezond is.
Voor mijn gevoel gaat er ook vrij veel prei in.

Ingrediënten

personen
Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze preischotel

Voorbereiding: 20 minuten
Bereiding: 45 minuten
Stap 1
Ontdooi de bladerdeeg. Snijd de ham in reepjes.
2
Stap 2
Snijd de prei in halve ringen en kook het even kort.
3
Stap 3
Vet de springvorm in en verwarm de oven voor op 200 °C.
4
Stap 4
Bestuif het aanrecht met bloem. Leg de plakjes bladerdeeg op elkaar en rol dit uit zodat het een mooie vierkante lap wordt.
5
Stap 5
Bedek de springvorm met het bladerdeeg.
6
Stap 6
Verdeel de plakken kaas over de bodem.
7
Stap 7
Meng de prei met ham, een flinke eetlepel pesto (ik gebruikte er zelfs 2), uitgeperste knoflook,  ei, zout en peper.
8
Stap 8
Verdeel het preimengsel over de kaas-laag.
9
Stap 9
Bestrooi de schotel (ruim) met paneermeel, verdeel er desgewenst een beetje boter over. Bak de schotel ongeveer 45 minuten in de oven.

Bron: Sonja Bakker, Gezond genieten met Sonja!

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.

En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.

Bekijk ook andere recepten
MonChou borreldip – met zalm, kip en pistache
Gevulde varkenshaas met truffeltapenade
Traybake met zalm en broccoli
Pizza met pistachepesto en ricotta

18 reacties

Marinka

Vandaag deze schotel weer eens gemaakt, heerlijk ! Had alleen geen mosterd in huis, maar was evengoed lekker :) en de helft geraspte kaas gedaan.

Laat een bericht achter

Els van gageldonk

Eten jullie bij deze preischotel ook nog vlees?

Laat een bericht achter

Willemien

Kun je deze ook een dag van te voren bereiden en een dag later afbakken?

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Ja daar is deze schotel heel goed geschikt voor

Marije

Ik mis het gebruik van paneermeel, waar gebruik je het voor? Of ik lees er over heen...;-)

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Bij deze schotel gebruik ik inderdaad geen paneermeel. Vreemd dat het er wel tussen stond ;) Ik heb het aangepast.

Heike

Goedemiddag Brenda. Ik vind de recepten er zo heerlijk uit zien en ga zeker de preischotel maken en heb ook gekeken naar de andere recepten en ziet er zo smakelijk uit zodat ik jullie nieuwsbrief graag wil hebben voor maken voor andere recepten en wat mij ook zo leuk leek? dat het niet zo moeilijk is te maken en erg lekker Groetjes Heike.

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Wat leuk Heike! Ik heb je mailadres toegevoegd aan het bestand. Als het goed is ontvang je vanaf morgen mails.

Sandra

Gisteren gemaakt, een aanrader! Aan de prei een rode paprika toegevoegd, lekker!

Laat een bericht achter

Erica

Hoihoi, Deze gister op familiefeestje geserveerd. Ipv ham met gebakken spekjes. Minder gezond natuurlijk, maar ook erg lekker! Alles op aan einde van de dag! Toprecept!

Laat een bericht achter

alessandra

Vandaag gemaakt, had nog een minirestje kip over (dat kan natuurlijk altijd) en nog 1/4 bloemkool. Er voor gekozen deze te raspen en met de prei mee te smoren. Iets minder aardappel erover en het was echt heerlijk!!

Laat een bericht achter

Pauline Lap

Hoi Brenda, wat een heerlijk recept. Ik heb er ook 2 tomaatjes door gedaan, dit komt vaker bij ons op tafel. Klasse!!!!

Laat een bericht achter

joke

Ik denk dat het wel goed is want de helft van de kaas gaat door de aardappelpuree ;-)

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Bedankt voor je oplettendheid. Nu ik het teruglees besef ik me dat het toch 200 gram moet zijn. Ik verklaar deze fout doordat de 5 boven de 2 zit op mijn toetsenbord ;)

Mariëtte

500 gram geraspte kaas? Klopt dat? Das wel heel veel!!

Laat een bericht achter

Epki

Vandaag de preischotel gemaakt. Deze gaan we zeker vaker maken, zelfs mijn moeillijk etende dochter van 7 jaar vond het lekker!

Laat een bericht achter

Cees

Brenda,ik heb de bloemkool schotel gemaakt volgens jou recept geweldig zo lekker!

Laat een bericht achter

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op