Gnocchi in tomatensaus met balletjes
Een heerlijke ovenschotel, namelijk gnocchi in tomatensaus met balletjes. De mozzerella en basilicum geven de extra smaak aan de schotel!Gnocchi in tomatensaus met balletjes
Bewaren
Gnocchi met tomatensaus en balletjes. Een makkelijk en lekker Italiaans gerecht, dat binnen een half uurtje op tafel staat. Tot voor kort had ik het nog nooit gegeten, maar ik ben fan!
Gnocchi recept
Tot voor kort had ik nog nooit gnocchi gegeten. Ik wist eigenlijk ook niet echt waar ik het moest plaatsen. Pasta, brood, aardappel, rijst!?! Toen een collega me vertelde lekkere ‘knoedels’ te hebben gegeten was ik benieuwd. Het bleken geen noedels te zijn, zoals ik dacht, maar gnocchi. Spreek uit: Njokkie. Collega nam uit Duitsland een pakje voor me mee, dus nu moest ik het wel proberen.
Wat is gnocchi?
Mocht je – net als ik – ook nog nooit van gnocchi gehoord hebben: gnocchi zit tussen pasta en aardappel in. Het zijn ovalen balletjes gemaakt van aardappel met tarwemeel. Het is een Italiaans gerecht, dat vaak wordt geserveerd met een saus van tomaten.
Is gnocchi pasta?
Nee, gnocchi is dus geen traditionele pasta. Gnocchi wordt gemaakt van aardappelen, bloem en soms eieren, en heeft een andere textuur dan traditionele pasta. Het zijn kleine kussentjes die perfect samengaan met diverse sauzen en toppings.
De tomatensaus klonk me als muziek in de oren. Aardappelballetjes en pasta met tomatensaus zijn lekker, dus dat moest de gnocchi ook wel zijn. Ik herinnerde me dit recept van Ohmyfoodness en besloot dat dit het eerste gerecht zou zijn dat ik met gnocchi zou maken.
Gnocchi met tomatensaus
Dit bleek een goede keuze voor een eerste kennismaking met gnocchi. Ik moest wel even wennen aan de structuur van de ‘knoedels’. Zachter dan aardappel en een beetje glibberiger dan pasta. Maar wel lekker. Het is me goed bevallen, voor herhaling vatbaar!
Gnocchi ovenschotel
Ik ben gek op ovenschotels. Je staat even in de keuken, maar laat de oven voor het grootste deel het werk doen. Dat is bij dit gnocchi ovenschotel recept niet anders. De lekkere combinatie van zachte gnocchi, romige saus en gesmolten kaas is altijd een topper. Eerst maak je de gehaktballetjes en kook je de gnocchi. Je weet dat de gnocchi gaar is wanneer de aardappelpasta boven komt drijven. Vervolgens maak je de tomatensaus, met knoflook, ui en wat chilipoeder. Roer de gnocchi door de saus en giet dit in een ovenschaal. Verdeel hier de gehaktballetjes en basilicum over. Scheur de mozzarella in stukjes en verdeel dit ook over de schotel. Een klein kwartier later is de schotel klaar. Smullen!
Gnocchi met tomatensaus
Een heerlijke ovenschotel, namelijk gnocchi in tomatensaus met balletjes. De mozzerella en basilicum geven de extra smaak aan de schotel! Lekker voor een doordeweekse dag, maar ook een makkelijk gerecht voor in het weekend.
Ingrediënten
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze gnocchi in tomatensaus met balletjes
Stap 1
Verwarm de oven voor op 200°C.Stap 2
Meng het gehakt met het ei, Italiaanse kruiden, citroenrasp, paneermeel, nootmuskaat en peper en zout. Maak hier gehaktballetjes van, ongeveer ter grootte van een pingpongballetje. Verhit een beetje olie in een koekenpan, bak de gehaktballetjes rondom mooi bruin. Omdat de balletjes nog in de oven gaan hoef je ze niet helemaal gaar te bakken.Stap 3
Kook de gnocchi in gezouten water, of zoals staat aangegeven op de verpakking. Na 2 tot 3 minuten komt de gnocchi boven drijven, dan is het gaar.
Stap 4
Snijd de ui in halve ringen, pers de knoflook. Fruit de knoflook en ui even aan in een koekenpan. Voeg de tomatenblokjes toe als de ui glazig is. Breng op smaak met chilipoeder.Stap 5
Giet de gnocchi af en roer dit door de tomatensaus. Verdeel het tomaten/gnocchi mengsel in een ovenschaal. Verdeel hier de gehaktballetjes en basilicum over. Scheur de mozzarella in stukjes en verdeel dit ook over de schotel.Stap 6
Bak de schotel 10 tot 15 minuten in het midden van de oven.- Serveer de schotel met een salade of stokbrood, lekker om het stokbrood in de saus te dippen.
- Bron: Oh my foodness
Ingrediënten
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze gnocchi in tomatensaus met balletjes
Stap 1
Verwarm de oven voor op 200°C.Stap 2
Meng het gehakt met het ei, Italiaanse kruiden, citroenrasp, paneermeel, nootmuskaat en peper en zout. Maak hier gehaktballetjes van, ongeveer ter grootte van een pingpongballetje. Verhit een beetje olie in een koekenpan, bak de gehaktballetjes rondom mooi bruin. Omdat de balletjes nog in de oven gaan hoef je ze niet helemaal gaar te bakken.Stap 3
Kook de gnocchi in gezouten water, of zoals staat aangegeven op de verpakking. Na 2 tot 3 minuten komt de gnocchi boven drijven, dan is het gaar.
Stap 4
Snijd de ui in halve ringen, pers de knoflook. Fruit de knoflook en ui even aan in een koekenpan. Voeg de tomatenblokjes toe als de ui glazig is. Breng op smaak met chilipoeder.Stap 5
Giet de gnocchi af en roer dit door de tomatensaus. Verdeel het tomaten/gnocchi mengsel in een ovenschaal. Verdeel hier de gehaktballetjes en basilicum over. Scheur de mozzarella in stukjes en verdeel dit ook over de schotel.Stap 6
Bak de schotel 10 tot 15 minuten in het midden van de oven.- Serveer de schotel met een salade of stokbrood, lekker om het stokbrood in de saus te dippen.
- Bron: Oh my foodness
Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.
En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.
Bekijk ook andere recepten
18 reacties
Lametta Kalma
Heerlijk recept! Ik heb er nog een scheutje sweet chillisaus bij gedaan. Dit eten wij vaker, is een aanrader!
Lydia Meesters
Hoi Brenda, Hoeveel Italiaanse kruiden en chilipoeder gebruik je? Groeten Lydia
annie
Heerlijk zeker een aanrader
Nienke
Vandaag gemaakt met kippengehakt. Verder als extra groente nog 3/4 courgette aan toegevoegd. Het was heerlijk!!
Faemke
Superlekker, vooral die citroen in de balletjes!
Marloes
Lijkt me een erg lekker recept! Ik heb een vraagje, nml hoeveel paneermeel moet er bij het gehaktmengsel? Ik maak nooit gehaktballen, dus weet dat niet zo goed.
Brenda Kookt
Voor deze hoeveelheid is 2 eetlepels paneermeel voldoende.
Manon
Dit is echt een top recept. Inmiddels al meerdere keren gemaakt en we (manlief + 2 dochters 4.5 + 2 jaar) smullen hiervan! Ik heb het recept iets aangepast, meestal gaat er nog een courgette in blokjes doorheen (extra groenten hé voor de kids) en laat ik de chilipeper weg. Laatste keer had ik nog grano pandano in de koelkast liggen, dus dat er ook overheen geraspt! Heerlijk. Bedankt voor dit super recept.
Kim
Bedankt voor het delen van je recept! Bij de ingrediënten staat nootmuskaat, maar ik mis even het stukje tekst waar en wanneer je de nootmuskaat toevoegt. Hartelijke groet, Kim
Gnocchi ovenschotel | Maaikyz iCook
[...] gnocchi recept van Oh My Foodness (een versie met gehakt) en herinnerde mij meteen dat Brenda van Brenda Kookt! niet zo heel lang geleden ook een ovenschotel met gnocchi maakte (een variant met [...]
PaulO
BTW - wanneer ik teveel gnocchi heb gemaakt of overhoud na de maaltijd, dan bak ik ze de volgende dag op alsof het gebakken aardappeltjes zijn. Knapperig van buiten, zacht van binnen. Ook best lekker.
Brenda
Bedankt voor de tip!
Hazel
Ik dacht vandaag zelf gnocchi te maken, naar een recept van Yvette van Boven. Blijk ik vastkokende in plaats van kruimige aardappels in huis te hebben. Dus heb ik mijn idee maar even opgeschoven. Nu ik de saus-ingrediënten dan maar met risotto heb opgegeten, kan ik deze saus er misschien wel bij proberen ; )
Brenda
Jammer dat je de verkeerde aardappels in huis had. Maar nu heb je wel een kans om deze saus bij de gnocchi te eten ;-)
Cees
Ik krijg zondag visite lijkt me lekker dat te maken.Gr.C.
Brenda
Leuk Cees, hoop dat het gaat smaken. Maar met zo'n lekkere ovenschotel kan dat bijna niet anders ;)
Kim
Dat ziet er heeeeeerlijk uit Bren ! Ga ik ook maar eens proberen :-).
Brenda
Ja, doen! :)