Ga naar de inhoud

Jamie in 15 Minuten

Jamie in 15 minuten

Jamie Oliver.. wie kent hem niet? Tegenwoordig kom je hem overal tegen, op tv, in zijn eigen JamieMagazine, op keukenartikelen en tuingereedschap.
Waar ik hem nog niet tegenkwam was in mijn (kook)boekenkast. Omdat daar nodig verandering in moest komen kreeg ik ‘Jamie in 15 Minuten’ afgelopen jaar voor mijn verjaardag.

De illusie dat ik bij de recepten uit dit kookboek daadwerkelijk maar 15 minuten in de keuken hoefde te staan had ik niet. Het is inmiddels algemeen bekend dat dat niet het geval is. Voordat de 15 minuten in gaan zet Jamie namelijk alles klaar, het water is gekookt en de pannen staan al op het vuur. De 10 minuten waarin je alles aan het zoeken en klaarzetten bent zijn er dus al vanaf getrokken. Ook heb ik inmiddels de ervaring dat de gerechten bij Jamie wel erg snel gaar zijn. Zijn Frittata was in 5 minuten onder de grill gaar, bij mij duurde dit bijna 10 minuten. Dus hier verlies je ook tijd.

Als je jezelf niet oplegt dat je gerecht binnen 15 minuten op tafel moet staan is dit een heerlijk kookboek. Het zijn gerechten die je niet alleen bij speciale gelegenheden kookt, maar iedere dag!

Jamie in 15 minuten

Het boek begint met een uitleg over hoe je snel kunt koken. Als je het in 15 minuten klaar wilt hebben kan volgens Jamie een keukenmachine, blender, staafmixer en magnetron niet ontbreken. Zelf heb ik geen keukenmachine, dus het fijne snijwerk neemt tijd in beslag.
Jamie raad ook aan overbodige ‘rommel’ die je niet nodig hebt bij het koken uit de keuken te bannen. Alles wat je nodig hebt om te snijden of roeren moet binnen handbereik zijn. Ruimte rond je fornuis en werkvlak is alleen bestemd voor dingen die je het meest gebruikt, zoals voorraadpotten, pannen, messen en zelfs de koelkast. Als je dit goed georganiseerd hebt kun je snel werken. Bij mij zit dat wel goed. Ik heb geen overbodige dingen in de keuken staan. Al worden breidt het assortiment spullen die binnen handbereik liggen wel uit. Naast messen, snijplanken, blender, waterkoker, koffiezetapparaat, keukenpapier en het mandje met veel gebruikte kruiden staat de fruitschaal bij mij ook in de keuken.

Jamie in 15 minuten

Terug naar het boek, dat is ingedeeld in 10 hoofdstukken, waaronder kip, rund, varken, vis, pasta, soep & sandwiches en ontbijt. Voor mijn gevoel zitten er veel salades in het boek, wel allemaal met een ander hoofdingrediënt als rijst, couscous, quinoa. Zeker ideaal nu de winter voorbij is.

Inmiddels heb ik meerdere gerechten uit dit boek gemaakt, allemaal waren ze even lekker. Ik heb niet altijd alle ingrediënten in huis, daarom pas ik de recepten meestal een beetje aan. Hier lenen de gerechten zich ontzettend goed voor, het heeft (nog) nooit slecht uitgepakt.
Iedere keer als ik dit boek doorblader vind ik weer nieuwe recepten die ik wil maken. Omdat ieder gerecht uit meerdere componenten bestaat, bijvoorbeeld een salade met wraps, of een speciaal brood met salade en een vleesgerecht, is het ook mogelijk om een deel van een recept te maken. Hierbij kun je ook zelf een salade maken of bijvoorbeeld brood of zelfs aardappelen eten.

Jamie in 15 minuten

Pluspunten

  • Originele variaties die je dagelijks op tafel kunt zetten, niet alleen met feestjes.
  • Je hoeft geen uren in de keuken te staan om deze gerechten te bereiden. 15 minuten ga je niet redden, maar binnen een half uur staan deze gerechten op tafel.
  • Grote variatie aan recepten. Couscous, rijst, wraps, quinoa, salades, vleesgerechten, visgerechten, frittata, pasta, noedels, ontbijtjes, smoothies, aardappelen, je vind het allemaal in Jamie in 15 Minuten.

Minpunten

  • Neem jezelf voor dat het gerecht niet binnen 15 minuten op tafel hoeft te staan, dan gaat het prima.

Jamie in 15 minuten

Donna Hay is verstoten, op dit moment is Jamie in 15 Minuten mijn favokookboek. Als ik zelf niets kan bedenken pak ik Jamie erbij. Wat is jouw favoriete kookboek van dit moment?

Ben je opzoek naar een kookboek met gerechten voor iedere dag, waarbij je niet te lang in de keuken moet staan? Dan raad ik je  Jamie in 15 Minuten zeker aan.

Jamie in 15 Minuten is verkrijgbaar bij de boekhandel en kost € 29,95.

0 reacties

Laat een bericht achter

Wil je dit bericht delen?
Delen op