Frittata met courgette

Frittata courgette

Ik hou van gerechten waar je mee kunt variëren, waar je een beetje vrij in bent. Waarbij het niet erg is om een ingrediënt weg te laten of juist toe te voegen.
De Italiaanse frittata is zo’n gerecht waarbij het niet zo krap aan komt. Je kunt dit zien als een omelet die goed gevuld is met groenten. De frittata is uit armoede ontstaan, het werd namelijk gemaakt van alle groenten en pasta’s die over zijn van de dag ervoor. Met een frittata kun je alle kanten op, ideaal dus om je restjes groenten in te verwerken.

De frittata kan daarom niet ontbreken in de 26x groente-reeks, en wel bij de letter F.

DSC_0401

Deze frittata met courgette is geïnspireerd op een recept uit Jamie in 15 minuten.
Naast de courgette heb ik restjes groenten die nog in de koelkast lagen in de frittata verwerkt, namelijk lente ui en rode paprika.

Jamie maakt dit gerecht in 15 minuten. Ik deed er (surprise surprise) iets langer over. Geen probleem, dit lekkere gerecht staat binnen 25 minuten op tafel.

Frittata courgette (sl)

Frittata met Courgette

Ingrediënten voor 2 personen

  • 1 courgette
  • olijfolie
  • 5 eieren (M)
  • snufje cayennepeper
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 80 gram geraspte kaas
  • 1 rode Spaanse peper
  • halve paprika
  • 2 stengels lente-ui

Deze frittata pastte precies in een koekenpan met een diameter van 24,5 cm. Je kunt ook een grotere pan gebruiken, de frittata wordt dan dunner.

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 °C. Als je oven een grillstand heeft, gebruik dit dan.

Rasp de courgettes. Plaats de geraspte courgette met een flinke snuf zout in een kom. Knijp de geraspte courgette uit, zodat er zoveel mogelijk vocht uitloopt. Snijd de rode paprika in blokjes en de lente-ui in ringetjes. Verwarm 1 eetlepel olie in een koekenpan. Bak de geraspte courgette samen met de paprika en lente-ui een paar minuutjes in de koekenpan.
Kluts de eieren in een kom, roer  de tijm, cayennepeper en de helft van de geraspte kaas hierdoor. Giet het ei-mengsel over de courgettes. Roer dit een minuutje door, strooi hierna de overige geraspte kaas erover.  Zet de frittata boven in de oven onder de grill tot hij gaar en luchtig is. Bij mij duurde dit ongeveer 8 tot 10 minuten. Houdt de oven goed in de gaten, zodat de frittata niet te bruin/zwart wordt.

Snijd de peper in ringetjes, verdeel dit over de frittata. Serveer de frittata met ciabatta of stokbrood.


Brenda Hoff
Brenda Hoff
Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
5 comments
  1. Een lekker en een zeer snel te maken recept!
    Goed van smaak !
    Wel een stokbroodje of iets erbij doen!!!
    Groetjes carla

  2. Dankje voor de lekkere tip!
    Ik had nog wat champignons die dringend op moesten erbij gedaan en als kaasmengeling 50/50 blauwschimmelkaas en pecorino genomen. I.p.v. brood hadden we nog overschot van venkel-aardappelpuree erbij. ???

  3. Dit is een heel lekker en super simpel gerecht om te maken, heel fijn als je te veel eitjes van eigen kippetjes hebt! Ik heb er gebakken aardappeltjes uit de oven bij gemaakt ( oven moet toch aan)

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook leuk