Karamelsaus

Karamelsaus3

Voor de stroopwafeltaart ben ik een zoektocht naar karamelsaus begonnen. Dit was namelijk een van de ingrediënten die je nodig hebt voor deze taart. Karamelstroop vond ik in overvloed. De saus uiteindelijk ook. Maar ik was niet van plan om € 8,-  te betalen voor een halve liter karamelsaus waarvan ik maar een beetje nodig had (dit vond ik bij een taarten-maak winkel in het dorp).

Daarom besloot ik het zelf te maken. Zo moeilijk kon dat niet zijn. Toch viel dat nog best tegen. Uiteindelijk heb ik mijn mede-foodies via twitter om hulp moeten vragen. Ik vroeg me namelijk af of de karamelsaus die ik maakte wel gelukt was. Het bleek van niet. Maar daarna maakte ik het nog een keer. Zodat ik een lekkere en goed gelukte karamelsaus had. En nu kan ik jullie laten zien hoe je karamelsaus niet én wel moet maken.

Karamelsaus1

We beginnen simpel. Met de ingrediënten. Het zijn er maar 4, en ik had ze allemaal al in huis. Namelijk water, suiker, slagroom en een beetje zout.

Karamelsaus6

De suiker los je op in het water. Door dit te verwarmen wordt het mengsel bruin. Een trickie punt bij het maken van karamelsaus is hoe bruin je de suiker laat worden. Bovenstaande is goed.

De foto hieronder is niet goed.

Karamelsaus7
Bij mijn eerste poging om karamelsaus te maken liet ik het mengsel té bruin worden. De karamelsaus werd hierdoor erg donker bruin. Ik twijfelde of dit wel goed was. Daarom vroeg ik mijn mede-foodies op twitter om hulp. De gouden tip (eigenlijk een hele logische): proef of het goed is.

Ik dacht toen nog, hoe weet ik wat goed is? Toen ik een beetje van de karamelsaus proefde (Pas op: is heet!!) wist ik meteen dat het niet goed was. Het proefde niet naar karamel, maar was erg bitter. Verbrand dus. Verbrande karamel.
Omdat het echt niet naar karamel smaakte kon ik de verbrande karamelsaus niet gebruiken. Ik maakte meteen een nieuwe (goede) versie. Nu wist ik waar ik op moest letten.

Karamelsaus8

Op de foto hierboven kun je het verschil van mijn twee pannetjes karamelsaus goed zien. Rechts is duidelijk te donker, het is bijna zwart. Verbrand dus. De andere, goed gelukte, karamelsaus was heerlijk.

Ik heb het gebruikt bij de stroopwafeltaart. Maar daarna had ik nog voldoende over om het op stukjes appel te eten, in de yoghurt, over ijs en over koekjes.

Karamelsaus4

Karamelsaus

Ingrediënten

 • 125ml water
 • 195g suiker
 • 125ml slagroom
 • 1/8 tl zout

Bereiding:

Giet het water in een pan met een dikke bodem. Strooi de suiker in het midden van de pan. Verwarm het op middelhoog vuur tot de suiker is opgelost. Zet het vuur hierna hoog tot de suiker bruin geworden is. Dit duurt ongeveer 20 minuten. Roer dit NIET door, anders gaat de suiker kristalliseren. Pas op: De suiker is eerder bruin genoeg dan je denkt, als het te bruin is dan verbrand het en wordt je karamel niet lekker. Als de suiker bijna karamelbruin van kleur is, is het goed.

Verwarm de slagroom in een ander pannetje, tot het net niet kookt. Roer de slagroom voorzichtig voor het suikermengsel. (LET OP: dit gaat heel erg hard pruttelen) Roer zodat het een gladde saus wordt, dit kan even duren, maar het komt goed.
Laat dit doorkoken tot het de gewenste dikte heeft. Als de saus gaat afkoelen wordt het nog wat stroperiger. Roer de zout door je karamelsaus en laat het afkoelen.

Tips:

 • Bij mij duurde het 6 minuten tot de suiker is opgelost en ongeveer 20 minuten (let op kan ook 15 minuten zijn) tot het goudbruin is.
 • Van een van de foodies op twitter (ik weet niet meer wie) kreeg ik een gouden tip. Twijfel je of je karamel goed is? Proef dan! (Pas op, karamel is heet!) Je proeft meteen of het goed is. Als het niet naar karamel smaakt (maar erg bitter) dan is het niet goed.

Brenda Hoff
Brenda Hoff
Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
60 comments
 1. Steek dus níet je vinger eventjes in de caramel om te gaan proeven. Dat doe je maar één keer!! GEwoon een lepeltje en eventjes laten afkoelen (blazen dus)

  1. Dat durf ik niet te zeggen. Ik vermoed dat je dan ook boter moet toevoegen.
   Je kunt ook karamelsaus maken van een blikje gecondenseerde melk als enige ingrediënt. Maar dat heb ik nog nooit gedaan.

  1. In de koelkast is de saus ongeveer 2 weken houdbaar. De saus wordt in de koelkast wel harder/dikker. Door hem voor gebruik iets op te warmen wordt hij weer meer vloeibaar en kun je gemakkelijker schenken of lepelen.

 2. Als je er geen kristallen in wilt……met een vochtig kastje de pan boven de suiker, voorzichtig schoonmaken! De damp bevat ook suiker en als vast aan de rand blijft hangen worden het kristallen en dat voorkom je met een net vochtig kwastje! Dat doen de koks op TV ook! Je moet niet de suiker raken of de karamel natuurlijk! En er mag ook geen water in vallen. De kwast moet net vochtig zijn. Dit alles om kristal vorming te voorkomen. Misschien heb je er wat aan. Groetjes. :-)

 3. Als je een blikje gecondenseerde melk gebruikt, moet je het DICHTE blikje 2 uur zachtjes koken! En je moet opletten dat het helemaal onder water blijft. Zo nodig water bijvullen. Na 2 uur water weggooien, blikje af laten koelen….open maken en je hebt caramel! Of te wel. Dulcede Leche. De officiële naam. Lekker hoor en heel goed overal in te verwerken! Geen kunst aan dus! Groetjes. :-)

 4. Die gelukte caramelsaus ziet er erg lekker uit!
  Ik had voor een recept ook caramelsaus nodig, ik kocht het gewoon bij de AH. Tussen de bakproducten staan kleine rode tubes, o.a. met chocoladesaus en caramelsaus. Maar ik weet bijna zeker dat deze zelfgemaakte saus lekkerder is!

   1. Ik ben nu (november) ook op zoek gegaan naar karamelsaus van dr. Oetker, ook voor in de stroopwafeltaart, maar heb die echt helemaal nergens kunnen vinden.
    Ben heel blij met het recept op internet!
    Dank je wel

 5. Mijn karamelsaus was te stijf geworden en niet schenkblad. Ik heb toen wat slagroom verhit en daar de karamel in ‘opgelost’. Resultaat: mooie schenkbare saus!

 6. Ik heb de karamelsaus gemaakt , staat nu af te koelen om in de vriezer te gaan, hoe te handelen/vloeibaar maken als het uit de vriezer komt en ontdooid is. moet ik iets bij voegen???

  1. Na het ontdooien of bewaren in de koelkast kun je het een beetje opwarmen zodat het vloeibaarder wordt. Dit kan bijvoorbeeld in een magnetron of door het potje/zakje in een bakje of pannetje met warm water te zetten. Geniet van je karamelsaus, het water loopt me in de mond bij de gedachte er aan.

 7. Brenda,
  Ik heb vanmiddag geprobeerd om de saus te maken, en ik heb PRECIES gedaan hoe je het beschreef maar nog wel een klontje boter erin gesmolten aan het eind. Resultaat: een heerlijke gladde saus.. Echter: eenmaal afgekoeld een bonk korrelige caramel. Weer opgewarmd werd het wel dunner maar nog steeds korrelig. Hoe kan dat???

   1. Hoi Brenda
    Ja, de smaak was heerlijk. Leek op de smaak van wehrters echte. Heel romig..
    Ik heb de slagroom verwarmd en toegevoegd toen de kleur bruin was, zoals op jouw site te zien is.
    Snap t niet. Mijn borstplaat wordt ook altijd korrelig :-(
    Ik ga t nog wel eens proberen.

 8. Wat een geweldig recept!!
  het lukte in 1 keer, ging super makkelijk.
  Mijn twee jongens smullen heerlijk dat de lepel en spatel die gebruikt zijn hihihi…
  De saus gaat vanavond heerlijk over het ijs en er is nog genoeg voor later :)
  Ontzettend bedankt Brenda….

 9. Fantastisch! Hele helder instructie. Eerste keer gelukt. En oooooh the gooey goodness!!
  Ik heb een keer eerder karamel geprobeerd te maken, maar had niet mn aandacht bij. Dat mislukte dus behoorlijk.
  Ik heb er nu een eierkoekvariant bij gemaakt, met cacao. Karamel tussen twee ‘sneetjes’ heerlijk.

 10. Leuk recept.
  Eerste keer heb ik het nadat de slagroom erin zat nog zo’n 10 minuutjes laten inkoken, totdat het er stroperiger uitzag. Resultaat: Als het afkoelt is het erg dik, en zeker niet meer vloeibaar. Ook proefde je kristallen. Maar de kids vonden het nog heerlijk.
  Vanmiddag weer gemaakt, maar nu maar 1 minuut in laten koken. Resultaat: Nu het koud is net iets vloeibaarder dan stroop, maar heerlijk zonder kristallen.
  Bedankt voor je recept.

 11. Ha Brenda,

  deze blog is al van wat langer geleden maar zat vandaag op je site te neuzen en was wel heel benieuwd hoe jij je karamelsaus maakte. Maar ik denk dat ik toch maar blijf bij hetgene wat ik gebruik, namelijk van dit recept: http://www.boodschappen.nl/recepten/warme-sticky-toffeecake-met-ijs/
  Dit recept zelf is trouwens echt waanzinnig (vind ik ;-)) maar deze karamelsaus gebruik ik nu ook als basis als ik het ergens anders bij wil combineren (stroopwafelparfait bijvoorbeeld, ook super). Het lukt echt altijd, ook de volgende dagen nog mooi vloeibaar en prima op te warmen.

  groetjes Talitha

 12. Nou mijn gas ontplofte en de karamel saus spatte op mijn dochtertje van 1 jaar nu is ze aan 1 arm verlamd door de HETE karamel saus maar ik heb hem nog n keertje gemaakt en hij was lekker

 13. Heerlijk en verslavend ! Dank voor de do’s and don’t..
  Heel herkenbaar deze zoektocht, trial and errorproces en kwam zelf uit op deze (niet , geheel saus, echter goed bruikbaar voor taarten, cake etc) : blikje gecondenseerde melk (te vinden in de super bij de koffiemelk) ca. 3uur lang onder water ad kook houden (niet droogkoken ivm explosiegevaar) en voila: karamel! :)

 14. Op dit moment staat het te pruttelen, het ruikt al verrukelijk.
  Ben benieuwd hoe de kinderen dit over hun ijs vinden, ze smullen nl altijd bij de mac van de karamelsaus :D

  1. Hij is zalig !!! Kinderen waren blij verrast en zitten as we speak te smikkelen van ijs met warme karamelsaus (t zijn pubers, die weten dat je ff moet blazen;)

 15. Woww, wat ben ik blij dat het me gelukt is. Al vele keren geprobeerd – stom dat ik hiervoor nooit op jouw blog gezocht heb- en nooit echt gelukt. Nu dus wel. Mijn man vond het wel zoet, gek hè. Dank je Brenda!

 16. Beste Brenda,
  We gingen karamel maken voor onze taart en het lukte vier keer niet, want het werd niet bruin, maar de suiker ging kristalliseren. Het lukte ook niet met instructiefilmpjes van de albert heijn maar toen kwamen we op jouw website. Je tips werkten echt fantastisch want met jouw recept lukte het in één keer!
  We waren ook heel blij dat je niet zei dat het heel makkelijk was, want we voelde ons steeds dommer worden toen op elke website stond dat karamel maken heel makkelijk is.
  Dankjewel!
  Groetjes, Anneloes en Anne-Sophie

 17. Onwijs bedankt voor dit recept en je geweldige uitleg! Zojuist voor het eerst karamelsaus in m’n leven gemaakt en door jouw in één keer gelukt met een mooie tofféekleur!

 18. maar ik wil zo graag Karamelsaus maar zonder suiker kan het ook met stevia ik kan geen suiker verdragen en vind nooit iets.

  Durf het ook niet te proberen

  Groeten Willy

  1. Probeer eens dadelstroop, golden syrup of agave siroop, als je daar wel tegen kan dan tenminste. Of je het in kan koken naar ‘karamel’ weet ik niet, maar zo is het ook een goed alternatief.

 19. Super bedankt. Ik kon geen caramelsaus vinden in de supermarkt en ik had geen tijd meer om naar wat specifiekere winkels te gaan. Super lekkere saus en goed uitgelegd.

 20. Heb getracht om karamel saus te maken is goed gelukt een mooie gladde toffee kleurige saus
  maar waar hij ook naar smaakte niet naar karamel alleen maar erg zoet.
  wat hwb ik verkeerd gedaan?

 21. MIJN KARAMEL SAUS IS PRIMA GELUKT MOOI TOFFEE KLEURIGE GLADDE SAUS MAAR HELAAS SMAAKT HIJ ALLEEN MAAR ZOET EN NIET NAAR KARAMEL WAT HEB IK FOUT GEDAAN

 22. Ik heb iets bijzonders meegemaakt. Na de saus te hebben doorgekookt tot de juiste dikte heb ik het vuur uitgezet. De saus bleef omhoog komen als een dikke massa en ik moest blijven roeren. Binnen ongeveer een minuut dat dit zich blijf herhalen bleef er alleen nog maar poeder over!!!! Dit ging waanzinnig snel. Heb dit nu gezeefd en heb een lekkere karamelpoeder. Maar de bedoeling was dit niet……

 23. Hoi Brenda, ik ben op zoek naar een caramelsaus die ik over een cheesecake kan schenken, zonder dat het een “harde plaat” vormt, als het is afgekoeld. Jouw recept smaakt heerlijk, maar werd uiteindelijk toch te hard in combinatie met de zachte cheesecake. Heb jij een idee? Groetjes, Debby

 24. Eerste keer mislukt, niet goed opgelet. Het was opeens zwart. Tweede keer wel gelukt. Jummie, wat is dit ontzettend lekker zeg!

  1. Ineens gelukt ik had op een andere site gezien voorzichtig de massa in het pannetje verplaatsen van de ene naar de andere kant door te draaien met pannetje. Ik denk dat je meer controle houd voor het verbandings proces.

 25. Ik heb vanmiddag de caramelsaus gemaakt. Precies zo als het hoort, maar afgekoeld is ie keihard. Ik ga het verwarmen in de magnetron, als ie dan nog te stijf is , wat moet ik dan doen?

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook leuk