Ga naar de inhoud

Karamelsaus

Voor de stroopwafeltaart ben ik een zoektocht naar karamelsaus begonnen. Dit was namelijk een van de ingrediënten die je nodig hebt voor deze taart. Karamelstroop vond ik in overvloed. De saus uiteindelijk ook. Maar ik was niet van plan om € 8,-  te betalen voor een halve liter karamelsaus waarvan ik maar een beetje nodig
Delen op

Karamelsaus

Karamelsaus3

Voor de stroopwafeltaart ben ik een zoektocht naar karamelsaus begonnen. Dit was namelijk een van de ingrediënten die je nodig hebt voor deze taart. Karamelstroop vond ik in overvloed. De saus uiteindelijk ook. Maar ik was niet van plan om € 8,-  te betalen voor een halve liter karamelsaus waarvan ik maar een beetje nodig had (dit vond ik bij een taarten-maak winkel in het dorp).

Daarom besloot ik het zelf te maken. Zo moeilijk kon dat niet zijn. Toch viel dat nog best tegen. Uiteindelijk heb ik mijn mede-foodies via twitter om hulp moeten vragen. Ik vroeg me namelijk af of de karamelsaus die ik maakte wel gelukt was. Het bleek van niet. Maar daarna maakte ik het nog een keer. Zodat ik een lekkere en goed gelukte karamelsaus had. En nu kan ik jullie laten zien hoe je karamelsaus niet én wel moet maken.

Karamelsaus1

We beginnen simpel. Met de ingrediënten. Het zijn er maar 4, en ik had ze allemaal al in huis. Namelijk water, suiker, slagroom en een beetje zout.

Karamelsaus6

De suiker los je op in het water. Door dit te verwarmen wordt het mengsel bruin. Een trickie punt bij het maken van karamelsaus is hoe bruin je de suiker laat worden. Bovenstaande is goed.

De foto hieronder is niet goed.

Karamelsaus7
Bij mijn eerste poging om karamelsaus te maken liet ik het mengsel té bruin worden. De karamelsaus werd hierdoor erg donker bruin. Ik twijfelde of dit wel goed was. Daarom vroeg ik mijn mede-foodies op twitter om hulp. De gouden tip (eigenlijk een hele logische): proef of het goed is.

Ik dacht toen nog, hoe weet ik wat goed is? Toen ik een beetje van de karamelsaus proefde (Pas op: is heet!!) wist ik meteen dat het niet goed was. Het proefde niet naar karamel, maar was erg bitter. Verbrand dus. Verbrande karamel.
Omdat het echt niet naar karamel smaakte kon ik de verbrande karamelsaus niet gebruiken. Ik maakte meteen een nieuwe (goede) versie. Nu wist ik waar ik op moest letten.

Karamelsaus8

Op de foto hierboven kun je het verschil van mijn twee pannetjes karamelsaus goed zien. Rechts is duidelijk te donker, het is bijna zwart. Verbrand dus. De andere, goed gelukte, karamelsaus was heerlijk.

Ik heb het gebruikt bij de stroopwafeltaart. Maar daarna had ik nog voldoende over om het op stukjes appel te eten, in de yoghurt, over ijs en over koekjes.

Karamelsaus4

Karamelsaus

Ingrediënten

  • 125ml water
  • 195g suiker
  • 125ml slagroom
  • 1/8 tl zout

Bereiding:

Giet het water in een pan met een dikke bodem. Strooi de suiker in het midden van de pan. Verwarm het op middelhoog vuur tot de suiker is opgelost. Zet het vuur hierna hoog tot de suiker bruin geworden is. Dit duurt ongeveer 20 minuten. Roer dit NIET door, anders gaat de suiker kristalliseren. Pas op: De suiker is eerder bruin genoeg dan je denkt, als het te bruin is dan verbrand het en wordt je karamel niet lekker. Als de suiker bijna karamelbruin van kleur is, is het goed.

Verwarm de slagroom in een ander pannetje, tot het net niet kookt. Roer de slagroom voorzichtig voor het suikermengsel. (LET OP: dit gaat heel erg hard pruttelen) Roer zodat het een gladde saus wordt, dit kan even duren, maar het komt goed.
Laat dit doorkoken tot het de gewenste dikte heeft. Als de saus gaat afkoelen wordt het nog wat stroperiger. Roer de zout door je karamelsaus en laat het afkoelen.

Tips:

  • Bij mij duurde het 6 minuten tot de suiker is opgelost en ongeveer 20 minuten (let op kan ook 15 minuten zijn) tot het goudbruin is.
  • Van een van de foodies op twitter (ik weet niet meer wie) kreeg ik een gouden tip. Twijfel je of je karamel goed is? Proef dan! (Pas op, karamel is heet!) Je proeft meteen of het goed is. Als het niet naar karamel smaakt (maar erg bitter) dan is het niet goed.
Bekijk ook andere recepten
Eton mess met lemoncurd
Bladerdeegnestjes met Nutella
Naan met hoemoes, falafel en groente groenten
Eiersaladecups

60 reacties

Diana

D it is echt lekker. Na 3 keer eindelijk gelukt. Wel iets meer room gebruikt, anders wordt hij te hard.

Laat een bericht achter

Bernardine.

Ik heb vanmiddag de caramelsaus gemaakt. Precies zo als het hoort, maar afgekoeld is ie keihard. Ik ga het verwarmen in de magnetron, als ie dan nog te stijf is , wat moet ik dan doen?

Laat een bericht achter

Rozanne

Eerste keer mislukt, niet goed opgelet. Het was opeens zwart. Tweede keer wel gelukt. Jummie, wat is dit ontzettend lekker zeg!

Laat een bericht achter

miface

Ineens gelukt ik had op een andere site gezien voorzichtig de massa in het pannetje verplaatsen van de ene naar de andere kant door te draaien met pannetje. Ik denk dat je meer controle houd voor het verbandings proces.

Debby

Hoi Brenda, ik ben op zoek naar een caramelsaus die ik over een cheesecake kan schenken, zonder dat het een "harde plaat" vormt, als het is afgekoeld. Jouw recept smaakt heerlijk, maar werd uiteindelijk toch te hard in combinatie met de zachte cheesecake. Heb jij een idee? Groetjes, Debby

Laat een bericht achter

David

Ik heb iets bijzonders meegemaakt. Na de saus te hebben doorgekookt tot de juiste dikte heb ik het vuur uitgezet. De saus bleef omhoog komen als een dikke massa en ik moest blijven roeren. Binnen ongeveer een minuut dat dit zich blijf herhalen bleef er alleen nog maar poeder over!!!! Dit ging waanzinnig snel. Heb dit nu gezeefd en heb een lekkere karamelpoeder. Maar de bedoeling was dit niet......

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Wat gek David, dit heb ik nog nooit meegemaakt of gezien.

mARIA

MIJN KARAMEL SAUS IS PRIMA GELUKT MOOI TOFFEE KLEURIGE GLADDE SAUS MAAR HELAAS SMAAKT HIJ ALLEEN MAAR ZOET EN NIET NAAR KARAMEL WAT HEB IK FOUT GEDAAN

Laat een bericht achter

Maria

Heb getracht om karamel saus te maken is goed gelukt een mooie gladde toffee kleurige saus maar waar hij ook naar smaakte niet naar karamel alleen maar erg zoet. wat hwb ik verkeerd gedaan?

Laat een bericht achter

Melanie

Super bedankt. Ik kon geen caramelsaus vinden in de supermarkt en ik had geen tijd meer om naar wat specifiekere winkels te gaan. Super lekkere saus en goed uitgelegd.

Laat een bericht achter

willy

maar ik wil zo graag Karamelsaus maar zonder suiker kan het ook met stevia ik kan geen suiker verdragen en vind nooit iets. Durf het ook niet te proberen Groeten Willy

Laat een bericht achter

Sjarai

Probeer eens dadelstroop, golden syrup of agave siroop, als je daar wel tegen kan dan tenminste. Of je het in kan koken naar 'karamel' weet ik niet, maar zo is het ook een goed alternatief.

Ilse

Onwijs bedankt voor dit recept en je geweldige uitleg! Zojuist voor het eerst karamelsaus in m'n leven gemaakt en door jouw in één keer gelukt met een mooie tofféekleur!

Laat een bericht achter

Anne-Sophie en Anneloes

Beste Brenda, We gingen karamel maken voor onze taart en het lukte vier keer niet, want het werd niet bruin, maar de suiker ging kristalliseren. Het lukte ook niet met instructiefilmpjes van de albert heijn maar toen kwamen we op jouw website. Je tips werkten echt fantastisch want met jouw recept lukte het in één keer! We waren ook heel blij dat je niet zei dat het heel makkelijk was, want we voelde ons steeds dommer worden toen op elke website stond dat karamel maken heel makkelijk is. Dankjewel! Groetjes, Anneloes en Anne-Sophie

Laat een bericht achter

Marja

Woww, wat ben ik blij dat het me gelukt is. Al vele keren geprobeerd - stom dat ik hiervoor nooit op jouw blog gezocht heb- en nooit echt gelukt. Nu dus wel. Mijn man vond het wel zoet, gek hè. Dank je Brenda!

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Wat goed! En wat is het lekker he? ;)

Susan

Op dit moment staat het te pruttelen, het ruikt al verrukelijk. Ben benieuwd hoe de kinderen dit over hun ijs vinden, ze smullen nl altijd bij de mac van de karamelsaus :D

Laat een bericht achter

Susan

Hij is zalig !!! Kinderen waren blij verrast en zitten as we speak te smikkelen van ijs met warme karamelsaus (t zijn pubers, die weten dat je ff moet blazen;)

Esther

Super goede uitleg! In 1 keer gelukt.

Laat een bericht achter

Peter

Heerlijk en verslavend ! Dank voor de do's and don't.. Heel herkenbaar deze zoektocht, trial and errorproces en kwam zelf uit op deze (niet , geheel saus, echter goed bruikbaar voor taarten, cake etc) : blikje gecondenseerde melk (te vinden in de super bij de koffiemelk) ca. 3uur lang onder water ad kook houden (niet droogkoken ivm explosiegevaar) en voila: karamel! :)

Laat een bericht achter

Sofie

Nou mijn gas ontplofte en de karamel saus spatte op mijn dochtertje van 1 jaar nu is ze aan 1 arm verlamd door de HETE karamel saus maar ik heb hem nog n keertje gemaakt en hij was lekker

Laat een bericht achter

Talitha

Ha Brenda, deze blog is al van wat langer geleden maar zat vandaag op je site te neuzen en was wel heel benieuwd hoe jij je karamelsaus maakte. Maar ik denk dat ik toch maar blijf bij hetgene wat ik gebruik, namelijk van dit recept: http://www.boodschappen.nl/recepten/warme-sticky-toffeecake-met-ijs/ Dit recept zelf is trouwens echt waanzinnig (vind ik ;-)) maar deze karamelsaus gebruik ik nu ook als basis als ik het ergens anders bij wil combineren (stroopwafelparfait bijvoorbeeld, ook super). Het lukt echt altijd, ook de volgende dagen nog mooi vloeibaar en prima op te warmen. groetjes Talitha

Laat een bericht achter

Corina

Leuk recept. Eerste keer heb ik het nadat de slagroom erin zat nog zo'n 10 minuutjes laten inkoken, totdat het er stroperiger uitzag. Resultaat: Als het afkoelt is het erg dik, en zeker niet meer vloeibaar. Ook proefde je kristallen. Maar de kids vonden het nog heerlijk. Vanmiddag weer gemaakt, maar nu maar 1 minuut in laten koken. Resultaat: Nu het koud is net iets vloeibaarder dan stroop, maar heerlijk zonder kristallen. Bedankt voor je recept.

Laat een bericht achter

Thomas

Fantastisch! Hele helder instructie. Eerste keer gelukt. En oooooh the gooey goodness!! Ik heb een keer eerder karamel geprobeerd te maken, maar had niet mn aandacht bij. Dat mislukte dus behoorlijk. Ik heb er nu een eierkoekvariant bij gemaakt, met cacao. Karamel tussen twee 'sneetjes' heerlijk.

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Wat goed dat het gelukt is, bedankt voor je reactie!

kookgek

Wat een geweldig recept!! het lukte in 1 keer, ging super makkelijk. Mijn twee jongens smullen heerlijk dat de lepel en spatel die gebruikt zijn hihihi... De saus gaat vanavond heerlijk over het ijs en er is nog genoeg voor later :) Ontzettend bedankt Brenda....

Laat een bericht achter

karin

Brenda, Ik heb vanmiddag geprobeerd om de saus te maken, en ik heb PRECIES gedaan hoe je het beschreef maar nog wel een klontje boter erin gesmolten aan het eind. Resultaat: een heerlijke gladde saus.. Echter: eenmaal afgekoeld een bonk korrelige caramel. Weer opgewarmd werd het wel dunner maar nog steeds korrelig. Hoe kan dat???

Laat een bericht achter

Thea

Ik heb de karamelsaus gemaakt , staat nu af te koelen om in de vriezer te gaan, hoe te handelen/vloeibaar maken als het uit de vriezer komt en ontdooid is. moet ik iets bij voegen???

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Na het ontdooien of bewaren in de koelkast kun je het een beetje opwarmen zodat het vloeibaarder wordt. Dit kan bijvoorbeeld in een magnetron of door het potje/zakje in een bakje of pannetje met warm water te zetten. Geniet van je karamelsaus, het water loopt me in de mond bij de gedachte er aan.

thea

Kan je de karamelsaus ook invriezen.

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Ja, dat kan zeker. Zo kun je het goed bewaren.

Tibor van Noesel

Hallo, Hoeveel karamelsaus komt er uit dit recept? Genoeg om 10 brownies mee te versieren?

Laat een bericht achter

Arina

Bedankt voor het recept en de tips. Wij hadden het ook nodig voor de stroopwafeltaart.

Laat een bericht achter

Maritha

Mijn karamelsaus was te stijf geworden en niet schenkblad. Ik heb toen wat slagroom verhit en daar de karamel in 'opgelost'. Resultaat: mooie schenkbare saus!

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Bedankt voor de tip :)

Annebelle

Dit ga ik zeker eens proberen. Bij mij mislukt het ook vaak, omdat ik het te lang laat sudderen.

Laat een bericht achter

Elseline

Die gelukte caramelsaus ziet er erg lekker uit! Ik had voor een recept ook caramelsaus nodig, ik kocht het gewoon bij de AH. Tussen de bakproducten staan kleine rode tubes, o.a. met chocoladesaus en caramelsaus. Maar ik weet bijna zeker dat deze zelfgemaakte saus lekkerder is!

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Die tubes zocht ik! De (kleine) Albert Heijn in het dorp verkocht het niet. Als ik de tubes eens tegenkom neem ik ze mee.

Anne

dank je wel voor de duidelijke uitleg met de foto's. Daar ben ik erg blij mee. Ik ga het nu toch eens proberen.

Laat een bericht achter

Marja

Het is Dulce de Leche!

Laat een bericht achter

Marja

Als je een blikje gecondenseerde melk gebruikt, moet je het DICHTE blikje 2 uur zachtjes koken! En je moet opletten dat het helemaal onder water blijft. Zo nodig water bijvullen. Na 2 uur water weggooien, blikje af laten koelen....open maken en je hebt caramel! Of te wel. Dulcede Leche. De officiële naam. Lekker hoor en heel goed overal in te verwerken! Geen kunst aan dus! Groetjes. :-)

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Dat ga ik de volgende keer proberen. Al is 2 uur erg lang, dus dan moet je wel de tijd hebben.

Marja

Als je er geen kristallen in wilt......met een vochtig kastje de pan boven de suiker, voorzichtig schoonmaken! De damp bevat ook suiker en als vast aan de rand blijft hangen worden het kristallen en dat voorkom je met een net vochtig kwastje! Dat doen de koks op TV ook! Je moet niet de suiker raken of de karamel natuurlijk! En er mag ook geen water in vallen. De kwast moet net vochtig zijn. Dit alles om kristal vorming te voorkomen. Misschien heb je er wat aan. Groetjes. :-)

Laat een bericht achter

Charlotte

Wat een handig recept!! Hoe lang zou je de saus kunnen bewaren?

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

In de koelkast is de saus ongeveer 2 weken houdbaar. De saus wordt in de koelkast wel harder/dikker. Door hem voor gebruik iets op te warmen wordt hij weer meer vloeibaar en kun je gemakkelijker schenken of lepelen.

Inge

Zou je in plaats van slagroom ook melk kunnen gebruiken?

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Dat durf ik niet te zeggen. Ik vermoed dat je dan ook boter moet toevoegen. Je kunt ook karamelsaus maken van een blikje gecondenseerde melk als enige ingrediënt. Maar dat heb ik nog nooit gedaan.

Pien

Hallo brenda. Wat een duidelijk how to. Een vraagje, hoe lang is de saus houdbaar? Groetjes Pien

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

In de koelkast is de saus ongeveer 2 weken houdbaar. De saus wordt dan wel dikker. Door hem voor gebruik iets op te warmen wordt hij weer meer vloeibaar.

cilia

Steek dus níet je vinger eventjes in de caramel om te gaan proeven. Dat doe je maar één keer!! GEwoon een lepeltje en eventjes laten afkoelen (blazen dus)

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Dat is inderdaad geen goed idee. De karamel is gloeiend heet (zal het erbij vermelden)

Laura's Bakery

Ah! hier zocht ik nog een recept voor :) Die ga ik zeker eens maken!

Laat een bericht achter

Heartshapedrosepetals

Dit is handig! Heel duidelijke uitleg ook

Laat een bericht achter

Joyce

Lijkt me erg lekker bij ijs of appels, ga het zeker eens proberen!

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Hoi Karin, het is lastig te zeggen maar ik vermoed dat de suiker misschien toch nog iets meer 'gesmolten' had moeten worden. Is de smaak van de karamel wel goed?

Laat een bericht achter

Karin

Hoi Brenda Ja, de smaak was heerlijk. Leek op de smaak van wehrters echte. Heel romig.. Ik heb de slagroom verwarmd en toegevoegd toen de kleur bruin was, zoals op jouw site te zien is. Snap t niet. Mijn borstplaat wordt ook altijd korrelig :-( Ik ga t nog wel eens proberen.

Brenda Kookt

Ongeveer 120 ml, ik denk dat dat meer dan voldoende is voor 10 brownies.

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Wat leuk Laura! Heb je ook nog nooit karamelsaus gemaakt?

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Ja dat is lastig. Op het moment dat je denkt nu gaat hij goed moet je eigenlijk meteen stoppen. Voor je het weet is het te ver.

Laat een bericht achter

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op