Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

Bestel nu:

de Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022 en de Makkelijk & Snel agenda 2022!

Bestel nu:

Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022

Makkelijk & Snel agenda 2022!

Karamelsaus

Karamelsaus3

Voor de stroopwafeltaart ben ik een zoektocht naar karamelsaus begonnen. Dit was namelijk een van de ingrediënten die je nodig hebt voor deze taart. Karamelstroop vond ik in overvloed. De saus uiteindelijk ook. Maar ik was niet van plan om € 8,-  te betalen voor een halve liter karamelsaus waarvan ik maar een beetje nodig had (dit vond ik bij een taarten-maak winkel in het dorp).

Daarom besloot ik het zelf te maken. Zo moeilijk kon dat niet zijn. Toch viel dat nog best tegen. Uiteindelijk heb ik mijn mede-foodies via twitter om hulp moeten vragen. Ik vroeg me namelijk af of de karamelsaus die ik maakte wel gelukt was. Het bleek van niet. Maar daarna maakte ik het nog een keer. Zodat ik een lekkere en goed gelukte karamelsaus had. En nu kan ik jullie laten zien hoe je karamelsaus niet én wel moet maken.

Karamelsaus1

We beginnen simpel. Met de ingrediënten. Het zijn er maar 4, en ik had ze allemaal al in huis. Namelijk water, suiker, slagroom en een beetje zout.

Karamelsaus6

De suiker los je op in het water. Door dit te verwarmen wordt het mengsel bruin. Een trickie punt bij het maken van karamelsaus is hoe bruin je de suiker laat worden. Bovenstaande is goed.

De foto hieronder is niet goed.

Karamelsaus7
Bij mijn eerste poging om karamelsaus te maken liet ik het mengsel té bruin worden. De karamelsaus werd hierdoor erg donker bruin. Ik twijfelde of dit wel goed was. Daarom vroeg ik mijn mede-foodies op twitter om hulp. De gouden tip (eigenlijk een hele logische): proef of het goed is.

Ik dacht toen nog, hoe weet ik wat goed is? Toen ik een beetje van de karamelsaus proefde (Pas op: is heet!!) wist ik meteen dat het niet goed was. Het proefde niet naar karamel, maar was erg bitter. Verbrand dus. Verbrande karamel.
Omdat het echt niet naar karamel smaakte kon ik de verbrande karamelsaus niet gebruiken. Ik maakte meteen een nieuwe (goede) versie. Nu wist ik waar ik op moest letten.

Karamelsaus8

Op de foto hierboven kun je het verschil van mijn twee pannetjes karamelsaus goed zien. Rechts is duidelijk te donker, het is bijna zwart. Verbrand dus. De andere, goed gelukte, karamelsaus was heerlijk.

Ik heb het gebruikt bij de stroopwafeltaart. Maar daarna had ik nog voldoende over om het op stukjes appel te eten, in de yoghurt, over ijs en over koekjes.

Karamelsaus4

Karamelsaus

Ingrediënten

 • 125ml water
 • 195g suiker
 • 125ml slagroom
 • 1/8 tl zout

Bereiding:

Giet het water in een pan met een dikke bodem. Strooi de suiker in het midden van de pan. Verwarm het op middelhoog vuur tot de suiker is opgelost. Zet het vuur hierna hoog tot de suiker bruin geworden is. Dit duurt ongeveer 20 minuten. Roer dit NIET door, anders gaat de suiker kristalliseren. Pas op: De suiker is eerder bruin genoeg dan je denkt, als het te bruin is dan verbrand het en wordt je karamel niet lekker. Als de suiker bijna karamelbruin van kleur is, is het goed.

Verwarm de slagroom in een ander pannetje, tot het net niet kookt. Roer de slagroom voorzichtig voor het suikermengsel. (LET OP: dit gaat heel erg hard pruttelen) Roer zodat het een gladde saus wordt, dit kan even duren, maar het komt goed.
Laat dit doorkoken tot het de gewenste dikte heeft. Als de saus gaat afkoelen wordt het nog wat stroperiger. Roer de zout door je karamelsaus en laat het afkoelen.

Tips:

 • Bij mij duurde het 6 minuten tot de suiker is opgelost en ongeveer 20 minuten (let op kan ook 15 minuten zijn) tot het goudbruin is.
 • Van een van de foodies op twitter (ik weet niet meer wie) kreeg ik een gouden tip. Twijfel je of je karamel goed is? Proef dan! (Pas op, karamel is heet!) Je proeft meteen of het goed is. Als het niet naar karamel smaakt (maar erg bitter) dan is het niet goed.

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

60 Reacties

 1. willy 7 november 2015 om 13:43

  maar ik wil zo graag Karamelsaus maar zonder suiker kan het ook met stevia ik kan geen suiker verdragen en vind nooit iets.

  Durf het ook niet te proberen

  Groeten Willy

  1. Sjarai 24 december 2015 om 02:52

   Probeer eens dadelstroop, golden syrup of agave siroop, als je daar wel tegen kan dan tenminste. Of je het in kan koken naar ‘karamel’ weet ik niet, maar zo is het ook een goed alternatief.

 2. Melanie 20 mei 2016 om 23:35

  Super bedankt. Ik kon geen caramelsaus vinden in de supermarkt en ik had geen tijd meer om naar wat specifiekere winkels te gaan. Super lekkere saus en goed uitgelegd.

 3. Maria 1 december 2016 om 14:32

  Heb getracht om karamel saus te maken is goed gelukt een mooie gladde toffee kleurige saus
  maar waar hij ook naar smaakte niet naar karamel alleen maar erg zoet.
  wat hwb ik verkeerd gedaan?

 4. mARIA 1 december 2016 om 15:31

  MIJN KARAMEL SAUS IS PRIMA GELUKT MOOI TOFFEE KLEURIGE GLADDE SAUS MAAR HELAAS SMAAKT HIJ ALLEEN MAAR ZOET EN NIET NAAR KARAMEL WAT HEB IK FOUT GEDAAN

 5. David 15 januari 2017 om 10:38

  Ik heb iets bijzonders meegemaakt. Na de saus te hebben doorgekookt tot de juiste dikte heb ik het vuur uitgezet. De saus bleef omhoog komen als een dikke massa en ik moest blijven roeren. Binnen ongeveer een minuut dat dit zich blijf herhalen bleef er alleen nog maar poeder over!!!! Dit ging waanzinnig snel. Heb dit nu gezeefd en heb een lekkere karamelpoeder. Maar de bedoeling was dit niet……

  1. Brenda Kookt 15 januari 2017 om 11:00

   Wat gek David, dit heb ik nog nooit meegemaakt of gezien.

 6. Debby 28 februari 2017 om 09:27

  Hoi Brenda, ik ben op zoek naar een caramelsaus die ik over een cheesecake kan schenken, zonder dat het een “harde plaat” vormt, als het is afgekoeld. Jouw recept smaakt heerlijk, maar werd uiteindelijk toch te hard in combinatie met de zachte cheesecake. Heb jij een idee? Groetjes, Debby

 7. Rozanne 23 juni 2017 om 17:22

  Eerste keer mislukt, niet goed opgelet. Het was opeens zwart. Tweede keer wel gelukt. Jummie, wat is dit ontzettend lekker zeg!

  1. miface 17 januari 2018 om 13:56

   Ineens gelukt ik had op een andere site gezien voorzichtig de massa in het pannetje verplaatsen van de ene naar de andere kant door te draaien met pannetje. Ik denk dat je meer controle houd voor het verbandings proces.

 8. Bernardine. 3 februari 2018 om 18:18

  Ik heb vanmiddag de caramelsaus gemaakt. Precies zo als het hoort, maar afgekoeld is ie keihard. Ik ga het verwarmen in de magnetron, als ie dan nog te stijf is , wat moet ik dan doen?

 9. Diana 7 januari 2020 om 20:45

  D it is echt lekker. Na 3 keer eindelijk gelukt. Wel iets meer room gebruikt, anders wordt hij te hard.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *