Courgette ovenschotel
Heerlijke courgette schotel met gehakt, tomaat en rode pesto. Een van de lekkerste courgette ovenschotels die er is!
Courgette ovenschotel
Bewaren
Een heerlijk maaltje, dat is deze ovenschotel met courgette. En gehakt, tomaat, rode pesto en aardappelschijfjes. Deze ovenschotel is niet alleen een feestje op tafel, maar ook heel gemakkelijk te maken. Smullen!
Ovenschotel courgette
Dit is een courgette ovenschotel geĆÆnspireerd op een recept van mijn schoonmoeder. Om er een complete maaltijd van de maken heb ik een paar ingrediĆ«nten toegevoegd. De rode pesto is een belangrijke smaakmaker in deze schotel. Het geeft een heerlijke smaak aan het gehakt. En dit past weer perfect bij de courgettes.
Makkelijke maaltijd
Deze schotel kun je goed voorbereiden. Het is daarmee een geweldige optie voor drukke dagen, omdat je deze makkelijke maaltijd van tevoren kunt maken en dan alleen nog maar in de oven hoeft te schuiven Bouw de schotel alvast op en bewaar hem in de koelkast. Voordat je hem in de oven schuift verdeel je de kookroom en geraspte kaas erover. Lekker snel smullen!
Aardappel courgette ovenschotel
Deze ovenschotel is echt een van de lekkerste ovenschotels die er is. Het is natuurlijk ook makkelijk te maken als vegetarisch gerecht. Kies dan voor vegetarisch gehakt, in plaats van rundergehakt. Op deze manier kun je nog steeds genieten van de heerlijke smaken en texturen van dit gerecht, maar dan op een vegetarische manier.
Courgette ovenschotel: lekker en simpel
Deze courgettes ovenschotel is niet alleen een smakelijke en voedzame maaltijd, maar is ook heel makkelijk aan te passen aan jouw smaken en voorkeuren. Je kunt er naar hartenlust mee variƫren door extra groenten toe te voegen, zoals paprika, champignons of spinazie, om het nog kleurrijker te maken. Ook kun je experimenteren met verschillende soorten geraspte kaas of kruiden om de smaak naar jouw wens aan te passen. Of je nu kiest voor de klassieke versie met gehakt en rode pesto of een vegetarische variant, deze courgette ovenschotel blijft een heerlijk en veelzijdig avondmaaltje.
Ingrediƫnten
Extra benodigd
- ovenschotel
Merknamen in de ingrediƫntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze courgette ovenschotel
Stap 1
Vet een ovenschaal in en verwarm de oven voor op 200 graden.Stap 2
Snijd de ui in halve ringen, bak dit in olijfolie even aan. Voeg de gehakt erbij en bak dit rul.Stap 3
Ondertussen snijd je de courgette en tomaten in plakjes.Stap 4
Als het gehakt gaar is meng je de pesto erdoor. Breng het gehaktmengsel op smaak met peper en zout.Stap 5
Verdeel de aardappelschijfje over de bodem van de ovenschaal. Leg de tomatenplakjes erop.Stap 6
Verspreid het gehaktmengsel over de tomaten. Leg de courgetteplakjes dakpansgewijs op het gehaktmengsel. Verdeel de kookroom over de schotel.Stap 7
Bak de schotel 45 minuten in de oven zodat de courgetteplakjes zacht en gaar worden.
Stap 8
Tussendoor, als de schotel 30 minuten in de oven zit, verdeel je de geraspte kaas erover zodat dit mooi gaat smelten en niet aanbrandt.
Ingrediƫnten
Extra benodigd
- ovenschotel
Merknamen in de ingrediƫntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze courgette ovenschotel
Stap 1
Vet een ovenschaal in en verwarm de oven voor op 200 graden.Stap 2
Snijd de ui in halve ringen, bak dit in olijfolie even aan. Voeg de gehakt erbij en bak dit rul.Stap 3
Ondertussen snijd je de courgette en tomaten in plakjes.Stap 4
Als het gehakt gaar is meng je de pesto erdoor. Breng het gehaktmengsel op smaak met peper en zout.Stap 5
Verdeel de aardappelschijfje over de bodem van de ovenschaal. Leg de tomatenplakjes erop.Stap 6
Verspreid het gehaktmengsel over de tomaten. Leg de courgetteplakjes dakpansgewijs op het gehaktmengsel. Verdeel de kookroom over de schotel.Stap 7
Bak de schotel 45 minuten in de oven zodat de courgetteplakjes zacht en gaar worden.
Stap 8
Tussendoor, als de schotel 30 minuten in de oven zit, verdeel je de geraspte kaas erover zodat dit mooi gaat smelten en niet aanbrandt.
Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.
En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.
Bekijk ook andere recepten
81 reacties
Francesca
Hallo Brenda, Ik vroeg mij af, kan ik ook al alles in de ovenschaal klaar zetten en dit een paar uur later pas in de oven zetten? Groetjes, š
Johan
Grote courgettes gekregen vers uit de tuin dus Even googelen wat ermee te maken en bij Brenda kookt terecht gekomen, wat een gelukje š Vrouw en dochter hebben ook lekker gesmuld en waren vol lof! Deze ovenschotel staat nu al bij onze favorieten en gaat hier vaker op tafel staan! Complexloos koken, voor elke ākeukenprinsā een eenvoudig te nemen horde en gegarandeerd een voltreffer. Thanks and happy cooking š
Sandra
Ik heb het gerecht gemaakt, en de smaak was prima, maar de schotel was heel erg vochtig. En de saus veel minder rood dan op de foto. Ik heb me precies aan de instructies gehouden, weet je zeker dat je voor dit gerecht 250 ml kookroom hebt gebruikt?
J.
Makkelijk, snel en ook nog heerlijk klaar te maken. š
Marie-Jose
Hallo Brenda deze middag deze schotel geproefd...heel lekker...had geen tomaten in huis en deze vervangen door rode paprika...was zeker lekker...voor herhaling vatbaar...
Corry
Je schrijft voorgekookte aardappelschijfjes. Bedoel je die je bv bij AH in plastic verpakking kunt kopen? En moet je die dan nog eens voorkoken? Of zo uit de verpakking in de ovenschotel?
Brenda Hoff
In dat geval hoef je ze zelf niet meer voor te koken. Als je aardappelen gebruikt dan schaaf je ze in schijfjes en kook je ze zelf nog even voor.
Luca
Hoi Brenda, Kun je me op weg helpen met de pesto? Welk merk kan ik hier het beste voor pakken?
Debbie
Heb deze schotel al meerdere malen gemaakt en blijft echt een van de favorieten hier! Erg lekker
Brenda Hoff
Super leuk om te horen Debbie, dit is ook nog steeds een van onze favorieten. Ik zal hem ook snel weer op de eetplanning zetten, hebben hem al een tijdje niet gehad
jean-pierre
is dat niet te lang 60min in de oven courgette is toch rap gaar
Joel
Het was super lekker! Heb voor 5 personen gekookt heb alleen nog even basilicum toegevoegd en gele courgette. Ga ik het zeker vaker maken!
Wim Schultz
Ik maak de schotel vegetarisch, vervang het gehakt door verkruimelde hamburgers van AH. De courgette bak ik apart met vadouvankruiden. Heel lekker.
Annemarie
Ik ga ook maken maar voor meer personen ( 8)
Ingrid
Iemand had gevraagd of je best de aardappelschuifjes kunt voorkoken: naar mijn mening wel, ik had de zoete aardappelschuifjes (0.5 cm dik) een kleine 10min voorgekookt, anders zijn ze nog iets te hard ;-)
Nina Hobbysite
Erg lekker recept! En inderdaad kan je eigenlijk gewoon de groenten in kwijt die op moeten.
Ingrid Raus
Hey Brenda, Gisterenavond heb ik jouw courgette schotel gemaakt, en zowel mijn vriend als ikzelf vonden deze heerlijk! Ik heb het rundergehakt wel vervangen door kippengehakt, en had mijn courgettes vooraf gegrild en de aardappelschijfjes voorgekookt zodat de baktijd gehalveerd kon worden. Ik heb jouw mooie blog leren kennen via pinterest en ga nog meer van jouw recepten proberen! Hartelijk dank om jouw recepten met ons te delen;-)
Nancy
Heel lekker ! Zeker voor herhaling vatbaar. ?
Anita
Met volop courgettes in de tuin maar eens op zoek gegaan naar een lekker recept en hier uitgekomen. Het was heerlijk! Wel de kookroom weg gelaten ivm koemlek allergie en de kaas vervangen voor buffelmozarella. We gaan dit de komende tijd zeker vaker eten!
Femmy
Super lekker.. vroeg me alleen af kan dit ook de vriezer in voor dat het de oven in gaat ??
Brenda Kookt
Hi Femmmy, ik zal hem eerst even in de oven bakken, af laten koelen en dan pas invriezen.
Tineke
Vanavond gemaakt en heerlijk gegeten! Echt voor herhaling vatbaar.
Elisabeth
I.p.v. gewone aardappel heb ik zoete aardappelen geprobeerd, heel verrassend en lekker.
Elly
Had je de zoete aardappel plakjes gekookt?
karin
Deze schotel ziet er heerlijk uit! Ik ga deze schotel vanavond maken maar kom net tot de ontdekking dat ik geen kookroom heb gekocht. Wat raad je aan om in plaats van kookroom te gebruiken? Ik heb kwark/mascarpone/yoghurt..Is dat een optie of kan ik dat beter achterwege laten?
Brenda Kookt
Mijn reactie is te laat zie ik. In dat geval zou ik het vervangen door een klein beetje melk of slagroom. Of weglaten.
jenny
Welk merk kookroom kan ik het beste nemen voor dit recept ?
Brenda Kookt
Dat maakt in dit geval niet uit.
Ria
Moest iets makkelijks en lekkers hebben voor gasten. Deze schotel proef gemaakt en het viel goed in de smaak.
Monique
In combi magnetron was in half uur klaar.. oven 200gr en magn 90W ik had verse pesto gebruikt werd helaas nogal olie achtig.. volgende keer eerst gehakt afgieten voor het in de schaal gaat dan maar.. deed jij dat ook?
cobi
heb dit recept al meerdere malen gemaakt en het blijft zalig, groetjes Cobi
Esther
Komt dat even goed uit. Mijn zoon wilde deze week graag courgette eten ... check!
Sabine
Hoi Brenda ik ga dit eens maken voor m'n kinderen. Vraagje: zijn de aardappelschrijfjes rauw of voorgebakken? Groetjes Sabine
Brenda Kookt
De aardappelschijfjes zijn voorgekookt
cobi
Hallo Brenda , Heerlijk wat de de oventaart courgette bedankt voor deze recept !! Gr Cobi
Evelien
Heerlijk! Voor iedereen een succes, ook voor onze peuter en kleuter in huis! En erg gemakkelijk en weinig werk en weinig afwas! Top! Bedankt!
monique pelser
Lijkt me een heerlijke ovenschotel voor vanavond :-) Op hoeveel graden moet de oven?
Brenda Kookt
De oven gaat op 200 C, net zoveel als je hem als het goed is hebt voorverwarmd :)
Lida
Lijkt me heel erg lekker. Ik heb geen kookroom in huis. Kan ik dit vervangen door iets anders?
Jo-Ann
Heerlijke schotel! Heb hem nu weer in de oven staan. Wel het recept gehalveerd, de vorige keer hebben we met 2 volwassenen en 4 kinderen gegeten van deze schotel. Iedereen zal goed vol!
Linda
Oh dat lijkt me heerlijk :-) die ga ik snel maken,ik maak er nog een salade bij denk ik.
Riske
heerlijke schotel! Ik heb de aardappeltjes onder de courgette gelegd zodat deze ook nog een beetje knapperig worden.. Verder iets meer pesto toegevoegd en goed pittig gemaakt met peper. Ook extra paprika toegevoegd. Bedankt voor jouw leuke recepten!
Dennis
Lekker veel peper erin, de aardappelen voorkoken en nog wat extra Italiaanse kruiden op elke laag. Ik ga experimenteren met wat extra verse koriander die tussen de lagen de oven ingaat en dus "nat" haar smaak loslaat. Verder wil de Courgette best wel snel verpieteren aangezien zij helemaal bovenaan ligt. Maar eens wat dikker snijden en wat olie gebruiken i.p.v. room. Champignons lijkt mij ook een goede toevoeging.
joanie
Heerlijk, we (en ook de kinderen van 1 & 3jr) hebben nog net niet onze vingers erbij opgegeten! Ivm kha-dieet de aardappels vervangen voor champignons... gaan we zeker snel nog een keer maken!
pien
Heerlijke ovenschotel. ik heb de tomaten vervangen door champignons. mjammm ga ik vaker maken
Bea
Heerlijk!
Tineke Bakker
Wat een lekker en makkelijk recept Brenda, ga ik een keer maken.
Emmy
Lijkt me echt een heerlijke schotel. Alleen eet ik geen aardappels. Waarmee kan ik aardappelschijfjes het beste vervangen?
Brenda Kookt
Je kunt bijvoorbeeld extra tomaat toevoegen en zoete aardappel nemen. Of pasta? Al kan ik me voorstellen dat je in dat geval ook geen pasta eet :)
monique
vervang de rund gehakt eens door de kipgehakt
Marijke
Beste, ik heb dit vandaag gemaakt. heb onderaan de schotel heel veel vocht. Ik denk sap van de tomaten vermengt met de room. IS dit normaal. Hoe kan ik dit voorkomen? Alvast bedankt!
Natascha
Misschien andere soort tomaat nemen bv romatomaat deze zijn minder waterig
Brenda Kookt
Hi Marijke, een beetje vocht vind ik lekker omdat het geheel dan minder droog wordt. Maar te nat is niet lekker. Was het gehaktmengsel misschien vochtig toen je het in de schotel goot?
Carijn
Ik heb dit recept vandaag gemaakt, maar dan in de 'light' variant. Ik ben nl aan het weightwatchen en heb daarom het gehakt vervangen door tartaar en kookroom light en 30+ kaas gebruikt. Het smaakte heerlijk, dit recept gaat zeker in de herhaling!
liesbet
Dag Brenda, Ben van plan om de schotel klaar te maken.Maar....wij eten geen gehakt.Ik neem aan dat vegetarisch gehakt ook kan? We wachten je antwoord even af.
Brenda Kookt
Hoi Liesbet, ik denk dat vegetarisch gehakt in dit geval een mooie oplossing is. Je kunt de schotel ook zonder gehakt maken, je zou dan bijvoorbeeld extra ui toe kunnen voegen.
Ilja
Hoi Brenda, Deze schotel hebben we nu een paar keer gegeten, en hij is heerlijk! Nu hebben we tijdelijk 2 meiden te logeren, en die gaven tijdens het koken het volgende aan: ik lust geen tomaten, en ook geen courgette en ik lust ook geen aardappels. Raad eens......ze hebben beide 2x opgeschept, en de hele schaal was leeg!!!
mien Admiraal
Lijkt me lekker ga ik morgen maken ben nierpatiƫnt misschen moet ik het iets aanpassen.
Christien Bijleveld
Vandaag 4-8-2014 heb ik de oven courgette schotel gemaakt en gegeten. HEERLIJK!!! De rode pesto maakt en breekt het recept. CHAPEAU!!! BEDANKT.
Kees Spaans
Oh ja, ik heb ook nog even een Gruner Veltliner koet gezet. Gaat daar volgens mij prima bij combineren! Groet, Kees.
Kees Spaans
Leuk recept, mijn vrouw verwees mij naar haar IPad. Wie kan lezen kan koken zeg ik als man altijd maar weer, staat nu in de oven. Benieuwd hoe het straks smaakt! Groet, Kees.
marie louise
hallo kunnen de aardappelschijfjes er rauw in? het recept ziet er heerlijk uit! groetjes Marie Louise
Brenda Kookt
Ik heb voorgekookte aardappelschijfjes gebruikt, deze kunnen er zo in. Als je 'echte aardappel' gebruikt en dus zelf schijfjes wilt maken moet je ze wel even kort voorkoken.
Karin van Schie
Ik hem hem vanavond klaargemaakt en hij smaakte heerlijk. Ik had nog een paprika liggen en deze door het gehaktmengsel gedaan. Je zou er eventueel ook spekjes doorheen kunnen doen, maar dat heb ik nog niet gedaan. Voor de volgende keer dan maar. Ik ben hier voor de 1e keer en ik moet zeggen, het ziet er verzorgd uit en de foto's nodigen zeker uit om de recepten allemaal te maken, dus ik ben nog wel even bezig, hihihi
Priscilla Heeren
Ik ga hem vanavond maken :D. Ben benieuwd.
InekeGerritsen
Gisteren heb ik voor het eerst Brenda ontdekt . Ziet er allemaal zo mooi en persoonlijk uit, in tegenstelling tot meer massale receptensites. Ik blijf hier komen ! Vandaag meteen deze schotel gemaakt. Super makkelijk...weinig voorbereiding en lekker..lekker...we hebben gesmuld ! Dit ga ik vaker eten. Leuk ook dat alle benodigdheden helemaal gebruikt worden, zodat je niet met restjes ingredienten zit .
Brenda Kookt
Wat leuk dat je me gevonden hebt Ineke. Goed om te horen dat de schotel goed is bevallen en leuk als je vaker langskomt :)
ylonka
Ik eet geen rood vlees, kan het ook met kippenvlees.
Tamara
Ooh deze ga ik snel een keer proberen. Even kijken alleen of ik dit samen maak met de tomaat want daar ben ik niet zo dol op. Liefs Tamara
Brenda Kookt
Dan laat je de tomaat er lekker uit. Kan prima hoor, dan is het nog steeds een lekkere schotel :)
Heartshapedrosepetals
Jep, deze ga ik maken!
Joyce
Lijkt me erg lekker!
Farah
Ziet er lekker uit! Zoiets is altijd goed ;)
Brenda Kookt
Je meent het, wat goed zeg! Terwijl de courgette en aardappels goed herkenbaar zijn, en de pesto maakt echt de smaak van de schotel.
Brenda Kookt
Wat leuk dat je doormiddel van de Ipad ook aan de slag gaat in de keuken Kees. Ik hoop dat het gesmaakt heeft, de Gruner Veltliner paste er vast goed bij :)
Brenda Kookt
Ja, dat kan ook