Groenteburger van knolselderij en wortel
De laatste tijd eet ik steeds vaker vegetarisch. Toch mis ik dan vaak iets als voor erbij, een vervanger voor het stukje vlees of vis. Soms maak ik een omelet of eten we een gekochte groenteburger. Toen ik laatst zo’n gekochte burger aan het eten was bedacht ik me dat ik dat zelf ook zou moeten kunnenGroenteburger van knolselderij en wortel
Bewaren
De laatste tijd eet ik steeds vaker vegetarisch. Toch mis ik dan vaak iets als voor erbij, een vervanger voor het stukje vlees of vis. Soms maak ik een omelet of eten we een gekochte groenteburger. Toen ik laatst zo’n gekochte burger aan het eten was bedacht ik me dat ik dat zelf ook zou moeten kunnen maken.
Dus dat heb ik geprobeerd, en het is gelukt. Ik maakte deze groenteburger van knolselderij en wortel, een ideale combinatie voor de herfst. Een succes, want hij was lekker.
Tussen de ingrediënten liggen uiteraard groenten. Ik ging voor wortel en knolselderij met daarbij rode paprika en een stengel bleekselderij. Ik moet bekennen dat ik de bleekselderij voornamelijk voor de kleur heb toegevoegd. Zodat er ook iets groens in de burger te vinden is.
Omdat ik van een burger met een krokant korstje hou heb ik ze gepaneerd, maar dit hoeft niet.
Vertel, eet je ook weleens een groenteburger of een andere vleesvervanger? Ga je ze ook maken?
Groenteburgers van knolselderij en wortel
Bereidingstijd: 30 minuten
Ingrediënten voor 6 burgers (grote)
- 120 gram wortel
- 120 gram knolselderij
- 1/3 rode paprika
- stengel bleekselderij
- 1 teentje knoflook
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 eetlepel ketjap
- 1 eetlepel soyasaus
- 1,5 eetlepel pindakaas
- 1 theelepel ras el hanout
- 150 gram gare kikkererwten
- 100 gram paneermeel
- peper en zout
- eventueel bloem, 1 ei en paneermeel om te paneren.
Bereiding:
Snijd de groenten in stukjes (hoeft niet te fijn, straks gebruiken we de staafmixer nog). Pers de knoflook. Bak de groenten en de knoflook beetgaar in een koekenpan met een beetje olie. Bestrooi de groenten met zout en peper en voeg de ketjap, soyasaus, pindakaas en ras el hanout toe. Meng dit alles door elkaar en laat het mengsel afkoelen.
Doe de gare kikkererwten erbij en zet de staafmixer erop. Maak het niet te fijn, er mogen best nog wat stukjes in zitten. Zo blijven de groentes zichtbaar en is het duidelijk dat het groenteburgers zijn. Doe het paneermeel erbij en kneed het mengsel goed door. Verdeel het mengsel in 6 stukken en rol hier ballen van. Druk de ballen fijn zodat het mooie burgers worden.
Houdt je van een krokant korstje? Paneer de burgers dan voor ze eerst door de bloem te halen, klop het overtollige bloem eraf. Haal de burgers hierna door het ei en tot slot door de paneermeel.
Bak de burgers ongeveer 6 minuten om en om in een koekenpan met olie.
Tips:
- Je kunt deze burgers ook heel goed invriezen. Wel moet je de burgers na het invriezen voorzichtig draaien, ze vallen na het ontdooien iets sneller uit elkaar. De burgers die ik heb ingevroren heb ik niet gepaneerd. Dit kan wel, laat de burgers dan even drogen voor je ze in de vriezer plaatst.
- Door het toevoegen van de pindakaas krijgt de burger een lichte pindasmaak. Als je hier niet van houd kun je 1 eetlepel pindakaas vervangen door een ei zodat de burger toch bindt.
Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.
En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.
Bekijk ook andere recepten
6 reacties
Nicoline Vaalburg
Goed idee Brenda. Dat zie ik graag als teler van knolselderij. Zelf natuurlijk ook helemaal gek van knolselderij. We hebben zelf ook burgers laten maken. Ze (de Ovaalburgers) liggen in het vriesvak bij de Landmarkt Amsterdam. (Voor het geval je een keertje haast hebt.) groetjes Nicoline Vaalburg succes verder @knolselderij
Nanda Klop
Wat leuk NIcole, dat jij teler bent van knolselderij. Ik ben er gek op! Gister heb ik een heerlijke "knolselderijpizza" gemaakt: een schijf knolselderij van 1 cm aan een kan ingewreven met een paar druppels sesamolie en aan de andere kant met olijfolie, peper en zout. Gebakken in een klontje kokosolie. Toen het aan beide kanten mooi bruin was heb ik er een restje spinazie a la crème - uit de vriezer en ontdooid- op gelegd, met daarbovenop verkruimelde feta en een plakje boerenkaas. Daaroverheen wat sesamzaad en zonnebloempitten en toen -in de koekenpan- nog even onder de gril. Heel snel en makkelijk te maken en het was bijzonder lekker!! Leve de knolselderij ;)
Maxime
Dit lijkt me erg lekker, ik heb het recept opgeslagen. Doordeweeks moet ik vlees eten, maar in het weekend mag ik het zelf bepalen en dan kies ik altijd iets vegetarisch, maar wel vaak een kant en klare burger. Die van tivall vind ik wel erg lekker, maar om het zelf te maken is ook wel eens leuk!
Marja
Goed idee Brenda! Want net als jij laat ik steeds vaker mijn vlees staan. Ik heb er gewoon geen trek meer in. Maar mijn man is net Fred Flinstone wast vlees betreft! Hert kan niet groot genoeg zijn! Maar voor mezelf kan ik deze groente burgers best eens proberen! Want idd ...je mist toch wat. Bedankt voor de tip Brenda! Fijne dag nog. :-) :-) :-)
Brenda Kookt
Mijn Fred Flinstone heeft dit ook gegeten. Vond het best lekker maar heeft liever vlees ;)
Pauline
Lekker Bren! Xx