Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

Bestel nu:

de Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022 en de Makkelijk & Snel agenda 2022!

Bestel nu:

Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022

Makkelijk & Snel agenda 2022!

Tips: Koken voor 1 persoon

Vanavond-nog-even-vet-eten-op-de-bank-dan-begin-ik-morgen-echt-met-sporten__list-noup

Alleen voor jezelf koken. Is dat de moeite? Ik dacht het wel! Persoonlijk vind ik het soms juist lekker om alleen te eten. Dan eet ik iets dat Joost niet lust (of niet zegt te lusten) of ga ik experimenteren met verschillende combinaties. Daarbij vind ik het zeker de moeite om iets lekkers en gezonds voor alleen mezelf klaar te maken. Al kan ik me voorstellen dat het niet altijd even leuk is als je bijna iedere avond voor alleen jezelf moet koken, het kan lastig zijn om een kleine portie klaar te maken. Daarom geef ik je in dit artikel vijf tips voor als je voor 1 persoon moet koken.

Plan je maaltijden

Om ervoor te zorgen dat je niet iedere week ingredienten overhoudt die niet meer goed zijn of niet in je planning passen kun je je maaltijden het beste plannen. Ga er iedere week even voor zitten om een menu voor de week, of bijvoorbeeld een halve week te bedenken. Houdt hierbij rekening met (restjes)ingredienten die je al in huis hebt en dingen die je grotere hoeveelheden inkoopt.

Doe meer met een ingrediënt

Sommige (verse) producten, zoals bijvoorbeeld een bloemkool of een zak wortelen zijn niet altijd verkrijgbaar in eenpersoons-porties. Daarbij is het vaak goedkoper om een grotere portie te kopen, in plaats van bijvoorbeeld een kleiner portie dat al gewassen en voorgesneden is. Zorg er daarom voor dat je de producten die je koopt in meerdere gerechten kunt gebruiken. Bietjes kun je koken, maar je kunt ze ook verwerken in een salade. Van wortels kun je hutspot maken, maar ook gebruiken in een soep, nasi of een wok-gerecht.
Houdt hierbij wel rekening dat na een week lang bietjes eten het je niet de neus uit komt ;-)

Kook voor meerdere avonden

Als je een grotere hoeveelheid hebt ingekocht kun je er ook voor kiezen om voor meerdere personen te koken. De extra porties kun je invriezen zodat je een andere dag niet hoeft te koken en toch een gezonde maaltijd eet. Veel dingen kun je voor meerdere personen klaarmaken en vervolgens invriezen.

Een paar tips:
– Maak pastasaus in grote hoeveelheden en vries dit in. Als je pasta gaat eten haal je de saus de ochtend van te voren uit de vriezer (dit laat je ontdooien in de koelkast). ‘s Avonds hoef je alleen de pasta nog te koken.
– De meeste ovenschotels en hartige taarten zijn geschikt om in te vriezen. Wij vinden dit de tweede keer vaak zelfs nóg lekkerder dan de eerste keer.
– Een stamppot kun je de tweede keer ook opbakken, vaak nog lekkerder dan de eerste keer zonder koekenpan.
– Denk ook eens aan nasi, een goed gevulde soep of het invriezen van zelfgemaakte gehaktballen met een beetje jus.

Zelf eet ik meestal met twee personen maar het komt regelmatig voor dat ik een ovenschotel voor 3 of 4 personen klaarmaak. Als we een keer geen tijd hebben om te koken zorg ik ervoor dat we iets uit de vriezer kunnen eten. ‘s Ochtends haal ik het eruit en laat ik het in de koelkast ontdooien zodat we het ‘s avonds alleen hoeven op te warmen in een pan of oven (of magnetron maar dat doe ik liever niet).

Eenpansgerechten

Wil je wel gezond eten maar heb je geen zin om veel op te ruimen en er veel werk van te maken? Maak dan een eenpansgerecht. Bijvoorbeeld een (pasta)salade of een wokschotel met groenten, vlees (bijvoorbeeld gehaktballetjes) en aardappeltjes. Of denk eens aan een omelet met groenten.
Meer inspiratie nodig? Kijk eens naar dit recept, of deze en deze.

Eet niet alleen

De laatste tip is misschien een beetje vreemd, maar hij is wel effectief: zorg ervoor dat je niet alleen eet! Ga bij ouders, broers/zussen, vrienden of buren eten. En nodig zelf ook eens iemand uit zodat je je kunt uitsloven in de keuken, maar niet alleen voor jezelf hoeft te koken.

Eet je weleens alleen? Wat is jouw ultieme maaltje voor jezelf?

Bron foto

 

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

9 Reacties

 1. Nikki 25 oktober 2013 om 07:24

  Ik bestel veel te vaak afhaal. Druk leven en als ik thuiskom wil ik niet meer koken!

  1. Brenda Kookt 25 oktober 2013 om 15:11

   Ik kan me voorstellen dat het dan lastig is om nog te koken voor jezelf. Misschien is het een optie om op de dagen dat je wel kookt meerdere porties te koken en deze in de vriezer te bewaren?

 2. Elseline 25 oktober 2013 om 12:45

  Toen ik net op mezelf woonde, at ik best vaak alleen. Ik at dan twee dagen achter elkaar hetzelfde of ik gooide het overgebleven eten in de vriezer. Ik merkte toch wel dat ik vaak geen zin had om alleen voor mezelf te koken, dus ik at ook regelmatig iets makkelijks of ik at bij familie.
  Nu ik samenwoon vind ik het koken ook wel wat leuker. Het is veel fijner om samen te genieten van een gerecht dan dat je dat alleen moet doen!

 3. Ina 26 oktober 2013 om 01:35

  Sinds mijn man vier jaar geleden is gestorven, bestaan mijn maaltijden gewoonlijk uit een blikje soep met een kaasboterham of spaghetti met klaargekochte pastasaus. :(
  Maar ik begin de laatste tijd een beetje meer mijn best te doen om beter te eten, en jij, en blogs zoals DeGroeneMeisjes en Lekker en Simpel, zijn een geweldige hulp. Je tips vandaag waardeer ik ook erg. Ik heb er gek genoeg nooit aan gedacht wat extra porties in te vriezen mocht ik eens een flinke pot soep b.v. koken. Prima idee! :)

  1. Brenda Kookt 26 oktober 2013 om 12:34

   Wat goed om te horen dat het steeds beter gaat om beter te eten. Het is zeker een goed idee om soep in te vriezen. Zelf heb ik inmiddels een voorraad erwtensoep in de vriezer ;-)

 4. OURTASTE.NL 26 oktober 2013 om 12:21

  M is altijd werken door de week en gelukkig vind ik het HEERLIJK om voor mezelf te koken, maar vaak maak ik teveel voor 1 persoon:o

 5. Lot 26 oktober 2013 om 16:41

  Eet 5-6x per week alleen de afgelopen 10 jaar door lat-relatie. In het begin heb ik kant-en-klaar geprobeerd maar vond het echt niet te eten. Ik maak vaak van een restje als basis een nieuwe maaltijd. Hangt ervan af wat er over is, groente of vlees/kip etc. Doe erbij wat ook op moet en zo heb ik al vaak een lekkere maaltijd gecreerd. Soms wel jammer dat je dat niet kan herhalen want je hebt nooit alle andere ingrediënten op dat moment weer in huis.
  Bovendien vind ik beetje rommelen aan het aanrecht, groente snijden etc. en roeren in pannen heerlijk ontspannend.
  Als ik echt geen zin of tijd heb is een omelette de standaard, altijd eieren in huis en iets in de koelkast wat er wel bij kan.

 6. Tanja 8 maart 2016 om 08:34

  Ik heb vaak geen tijd om te koken dus ga ik naar mijn ouders of vries ik in het weekend meerdere maaltijden in. maar soms vergeet ik dat of heb ik geen tijd om naar mijn ouders te gaan.

 7. Ivo 15 april 2016 om 10:24

  Mijn favoriete 1-persoonsmaaltijd is wokgerechten. Super snel en makkelijk. Ik koop groenten die ik lekker vind en snijd ze niet al te fijn. Kook van te voren rijst of neem noedels/mihoen (lekker snel klaar).
  Dat gooi ik allemaal in de wok, sausje naar keuze er over en klaar!
  Zo heb ik genoeg variatie, verse groenten, goedkoper en misschien nog wel sneller dan afhalen.

  Ik doe ook vaak de benodigdheden voor een 2-persoonsmaaltijd helen. Dan eet ik de ene dag de ene helft en mijn vriendin de andere dag de andere helft.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en ontvang tijdelijk een gevarieerd weekmenu (5 recepten) uit de Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022 helemaal gratis!