Ga naar de inhoud

Tips: Koken voor 1 persoon

Vanavond-nog-even-vet-eten-op-de-bank-dan-begin-ik-morgen-echt-met-sporten__list-noup

Alleen voor jezelf koken. Is dat de moeite? Ik dacht het wel! Persoonlijk vind ik het soms juist lekker om alleen te eten. Dan eet ik iets dat Joost niet lust (of niet zegt te lusten) of ga ik experimenteren met verschillende combinaties. Daarbij vind ik het zeker de moeite om iets lekkers en gezonds voor alleen mezelf klaar te maken. Al kan ik me voorstellen dat het niet altijd even leuk is als je bijna iedere avond voor alleen jezelf moet koken, het kan lastig zijn om een kleine portie klaar te maken. Daarom geef ik je in dit artikel vijf tips voor als je voor 1 persoon moet koken.

Plan je maaltijden

Om ervoor te zorgen dat je niet iedere week ingredienten overhoudt die niet meer goed zijn of niet in je planning passen kun je je maaltijden het beste plannen. Ga er iedere week even voor zitten om een menu voor de week, of bijvoorbeeld een halve week te bedenken. Houdt hierbij rekening met (restjes)ingredienten die je al in huis hebt en dingen die je grotere hoeveelheden inkoopt.

Doe meer met een ingrediënt

Sommige (verse) producten, zoals bijvoorbeeld een bloemkool of een zak wortelen zijn niet altijd verkrijgbaar in eenpersoons-porties. Daarbij is het vaak goedkoper om een grotere portie te kopen, in plaats van bijvoorbeeld een kleiner portie dat al gewassen en voorgesneden is. Zorg er daarom voor dat je de producten die je koopt in meerdere gerechten kunt gebruiken. Bietjes kun je koken, maar je kunt ze ook verwerken in een salade. Van wortels kun je hutspot maken, maar ook gebruiken in een soep, nasi of een wok-gerecht.
Houdt hierbij wel rekening dat na een week lang bietjes eten het je niet de neus uit komt 😉

Kook voor meerdere avonden

Als je een grotere hoeveelheid hebt ingekocht kun je er ook voor kiezen om voor meerdere personen te koken. De extra porties kun je invriezen zodat je een andere dag niet hoeft te koken en toch een gezonde maaltijd eet. Veel dingen kun je voor meerdere personen klaarmaken en vervolgens invriezen.

Een paar tips:
– Maak pastasaus in grote hoeveelheden en vries dit in. Als je pasta gaat eten haal je de saus de ochtend van te voren uit de vriezer (dit laat je ontdooien in de koelkast). ‘s Avonds hoef je alleen de pasta nog te koken.
– De meeste ovenschotels en hartige taarten zijn geschikt om in te vriezen. Wij vinden dit de tweede keer vaak zelfs nóg lekkerder dan de eerste keer.
– Een stamppot kun je de tweede keer ook opbakken, vaak nog lekkerder dan de eerste keer zonder koekenpan.
– Denk ook eens aan nasi, een goed gevulde soep of het invriezen van zelfgemaakte gehaktballen met een beetje jus.

Zelf eet ik meestal met twee personen maar het komt regelmatig voor dat ik een ovenschotel voor 3 of 4 personen klaarmaak. Als we een keer geen tijd hebben om te koken zorg ik ervoor dat we iets uit de vriezer kunnen eten. ‘s Ochtends haal ik het eruit en laat ik het in de koelkast ontdooien zodat we het ‘s avonds alleen hoeven op te warmen in een pan of oven (of magnetron maar dat doe ik liever niet).

Eenpansgerechten

Wil je wel gezond eten maar heb je geen zin om veel op te ruimen en er veel werk van te maken? Maak dan een eenpansgerecht. Bijvoorbeeld een (pasta)salade of een wokschotel met groenten, vlees (bijvoorbeeld gehaktballetjes) en aardappeltjes. Of denk eens aan een omelet met groenten.
Meer inspiratie nodig? Kijk eens naar dit recept, of deze en deze.

Eet niet alleen

De laatste tip is misschien een beetje vreemd, maar hij is wel effectief: zorg ervoor dat je niet alleen eet! Ga bij ouders, broers/zussen, vrienden of buren eten. En nodig zelf ook eens iemand uit zodat je je kunt uitsloven in de keuken, maar niet alleen voor jezelf hoeft te koken.

Eet je weleens alleen? Wat is jouw ultieme maaltje voor jezelf?

Bron foto

 

0 reacties

Laat een bericht achter

Wil je dit bericht delen?
Delen op