Ga naar de inhoud

Kerstcake met chocolade en gedroogde vruchten

Kerst kan niet zonder tulband of kerstcake, het hoort er bij. Een stukje kerstcake is lekker bij het ontbijt, bij de koffie, borrel, als toetje of gewoon tussendoor. Deze onweerstaanbare KerstCake met chocolade en gedroogde vruchten zou ik niet aanraden bij het kerstontbijt, daar is hij iets te machtig voor, maar zeker wel bij de
Delen op

Kerstcake met chocolade en gedroogde vruchten

kerstcake02 txt

Kerst kan niet zonder tulband of kerstcake, het hoort er bij. Een stukje kerstcake is lekker bij het ontbijt, bij de koffie, borrel, als toetje of gewoon tussendoor. Deze onweerstaanbare KerstCake met chocolade en gedroogde vruchten zou ik niet aanraden bij het kerstontbijt, daar is hij iets te machtig voor, maar zeker wel bij de koffie. Een heerlijke cake met winterse smaken, smaken van een gezellige feestelijke kerstdag.

kerstcake01

kerstcake03

kerstcake04

Kerstcake met chocolade en gedroogde vruchten

Bereidingstijd 20 minuten en 20 minuten baktijd

Ingrediënten voor 12 kleine cakejes of een halve grote cake

  • 100 gram roomboter (op kamertemperatuur)
  • 75 gram donkere basterdsuiker
  • 2 eieren (op kamertemperatuur)
  • 125 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 theelepel koekkruiden
  • snuf zout
  • 40 gram pure chocolade
  • 50 gram gedroogde en gewelde cranberry’s
  • 50 gram gedroogde en gewelde pruimen
  • 50 gram gedroogde en gewelde abrikozen

Extra benodigd: cakevormpjes met inhoud van 30 – 35 ml.

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 170ºC en vet de bakvorm(en) in.

Klop de boter samen met de suiker met een mixer luchtig. Voeg een voor een de eieren toe zodat ze goed worden opgenomen in het beslag. Zeef het zelfrijzend bakmeel en roer dit samen met het zout en de koekkruiden voorzichtig door het mengsel. Snij de cranberry’s, abrikozen en pruimen in stukjes en hak de chocolade. Roer dit ook door het beslag zodat het goed verdeeld is.

Vul de vormpjes voor 2/3 met het beslag. Bak de cakejes 20 minuten in de oven (als je een grote cakevorm gebruikt heeft de cake langer nodig voor hij gaar is).
De cakejes zijn gaar als een satéprikker er schoon uitkomt (er kan wel chocolade aan kleven).

Tip: heb je geen kleine tulbandvormpjes tot je beschikking? De dubbele hoeveelheid van dit recept is voldoende voor een tulbandvorm.

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.

En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.

Bekijk ook andere recepten
Sinterklaas loempia's
Speculaasmuffins met mandarijn-icing en strooigoed
MonChou borreldip – met zalm, kip en pistache
Gevulde varkenshaas met truffeltapenade

10 reacties

Esther

Als je hem als grote tulband maakt, hoe lang doe je hem dan in de oven? En op welke temperatuur?

Laat een bericht achter

Brenda Hoff

In dat geval zou ik het behandelen als een normale tulband, oven op 170 - 180 graden en bakken op 50 - 60 minuten.

Jolin

Is ook mijn vraag!

Andre Bazin

Het meervoud van 'cranberry' is 'cranberries'.

Laat een bericht achter

Marianne

Heerlijk, echt een aanrader! Ik had hem als grote tulband, ziet er ook prachtig uit!

Laat een bericht achter

Manon

Heerlijke cake hoor! Ik heb hem in een tulband (dubbel recept) gemaakt, en vrees dat ie de kerst niet gaat halen!

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Dat is een goed teken ;-)

Ina

Zou je ze niet in een muffinpan kunnen bakken, omdraaien en dan een kersje erop!? Toch ook feestelijk?

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Dat lijkt me ook een feestelijk cakeje

Ilse

Wat een leuk idee. Ik heb meestal alleen normale cake met de kerst. Ik denk dat ik dit jaar eens voor deze lekkere cake ga.

Laat een bericht achter

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op