Uitgelicht: Gember

Bij deze introduceer ik een nieuwe rubriek op Brenda Kookt: Uitgelicht. In uitgelicht vertel ik je meer over een specifiek ingrediënt, bereidingswijze of onderwerp. Vandaag zet ik gember in het zonnetje.

Al een lange tijd weet ik dat gember goed voor je is, toen ik jaren geleden een vermoeidheidsvirus had (soort ziekte van Pfeiffer) werd mij aangeraden een schijfje gember bij mijn thee te stoppen. Dit zou onder andere ontstekingsremmend werken. De gember in de thee was nog lekker ook. Nadat het virus voorbij was ben ik de gember weer vergeten en gebruik het soms in recepten, maar eigenlijk minimaal. Nu ik aan het detoxen ben staat gember weer volop in de picture bij me.

Gembertxt

Wat is gember?

Gember is een kruid, volgens Wikipedia een van de meest geconsumeerde kruiden ter wereld zelfs. Het is een wortelstok, dat wordt gewonnen van de gemberplant dat vooral in tropische gebieden groeit.

Je kunt bij de groenteboer of groenteafdeling de gemberwortel kopen, maar ook vind je in de supermarkt stemgember (gember op siroop van zoet water), gemberbier, gembersiroop, ginger ale, gemberjam, gekonfijte gember (gesuikerde zachte gembersnoep), ingelegde gember (gemberstukken in azijn) en gembersiroop.

Waar is gember goed voor

Gember bevat veel vitaminen en mineralen en heeft hierdoor veel eigenschappen die goed zijn voor het lichaam. Zo noemde ik al dat gember ontstekingsremmend werkt, daarbij bevat het ook enzymen die de stoelgang bevorderen. Zo kan gember het verhelpen als je (vaak) last hebt van een opgeblazen buik. Daarbij bevordert gember de bloedcirculatie en helpt het om je lichaam te ontgiften (wat dus de bedoeling is bij een detox). Ook kun je baat bij gember hebben als je (regelmatig) last hebt van migraine, (zwangerschap)misselijkheid en astma.

Ik heb opgezocht hoe het komt dat gember bij veel kwalen zou kunnen helpen (op deze website staat veel informatie). Gingerol, shogaol en zingiberene zijn de belangrijkste bouwstoffen die gember bevat. In deze stoffen zitten antioxidanten die je lichaam beschermen tegen hart- en vaatziekten en volgens de website zelfs tegen kanker. Daarbij zit in gember vitaminen B1, B2, B6 en C en de mineralen natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium, koper en zink.

Gember gebruiken

In Nederland wordt gember vooral gebruik in zoete gerechten zoals koek en gebak. In de Indonesische keuken wordt gember (Djahé genoemd) daarentegen vooral gebruik in hartige gerechten (onder andere in Babi Ketjap). Gember heeft naar mijn mening een aparte smaak, het is fris maar daarnaast ook een beetje pittig. In het begin moest ik er wel aan wennen. Bij sushi wordt ook vaak gember geserveerd.

Op mijn blog staan naar verhouding weinig recepten waar verse gember in is gebruikt (wel deze, deze en deze). Sinds ik begonnen ben met de detox gebruik ik bijna dagelijks verse gember, binnenkort zal ik weer een aantal recepten plaatsen waar gember in verwerkt is. Op dit moment gebruik ik gember het meest in heet water (gemberthee, ook lekker in combinatie met citroen en verse munt) soep en in roerbak gerechten.

Je kunt gember voor gebruik het beste dun schillen, bij het raspen van gember is schillen niet nodig omdat de schil niet door de rasp gaat.
Een tip om gember te bewaren: gember blijft in de koelkast het langst vers als je het in keukenpapier rolt en in een plastics zakje in de koelkast bewaard. Ook kun je de gemberwortel schillen, in stukjes snijden en vervolgens invriezen. Voor gebruik hoef je het niet te ontdooien.

Ik ben van plan na de detox ook gember te blijven gebruiken, met zoveel goede eigenschappen kan het niet verkeerd zijn. En daarbij vind ik het nog lekker ook!
Wist je dat gember zo goed is voor je lichaam, en gebruik je het vaak in de keuken?

Bron foto


Brenda Hoff
Brenda Hoff
Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
5 comments
  1. Ik gebruik gember meer dan regelmatig, in heel veel dingen eigenlijk. Om te bewaren rasp ik flink wat gember en vries dat in in ijsblokbakjes. Daarna druk ik ze er uit en bewaar ze verder in een diepvriesbakje. Altijd bij de hand :-)

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook leuk