Lekker smeren: hamsalade

Ham- en kipsalade txt

Ik ben gek op het smeren van (stok)broodjes. Zo eet ik tijdens een barbecue vaak meer stukjes stokbrood dan vlees. Naast kruidenboter, tapenade en aioli vind ik het ook heerlijk om salades te smeren. Bij de slager neem ik daarom regelmatig een bakje salade mee. Meestal neem ik de ham- of gerookte kipsalade. En ja, waarom zou ik die niet zelf maken?

Na een paar pogingen is dit mijn ideale recept om zelf hamsalade te maken. Lekker bij de barbecue, maar natuurlijk ook op een broodje bij de lunch.

 

Ham- en kipsalade 03

 

Hamsalade

Ingrediënten

 • 1 ons ham (liefst één dikke plak), in blokjes of reepjes
 • 1 theelepel fijn geraspte mierikswortel (uit een potje)
 • 2 eetlepels zilveruitjes, fijngesneden
 • 1 augurk, fijngesneden
 • 2 stengels lente ui, in ringetjes
 • 2 eetlepels yoghurt
 • 1 eetlepel mayonaise
 • peper en zout
 • Extra optie: het is ook lekker om fijngesneden prei bij de salade te voegen, dan ontstaat een heerlijke ham/preisalade

Bereiding

Meng de ingrediënten door elkaar. Proef en bepaal of je de consistentie goed vindt.
Als je het mengsel te dik vindt, voeg dan een beetje extra yoghurt of mayonaise toe (dit is ook afhankelijk van het type yoghurt dat je gebruikt) .
In de koelkast kun je de salade ongeveer 3 dagen in een afgesloten bakje bewaren.


Brenda Hoff
Brenda Hoff
Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
11 comments
  1. Bij de slager heb ik eens gevraagd of ze ook yoghurt of dergelijke door de salades mengen.Maar ze gebruiken inderdaad alleen mayonaise. Hierdoor is de salade wel lekker dik, en romiger. Maar ik vind het met yoghurt juist lekker fris, én het is iets gezonder.

 1. Lijkt me erg lekker dit! ik vind je receptjes altijd erg leuk en lekker, er zijn ook al meerdere dingen die ik vaker maak voor een verjaardag :) Fijne vakantie trouwens!

 2. Beide salades gemaakt en erg goede reacties gehad!!
  Wel even een vraag, ik had zelf al iets minder mierikswortel gebruikt als in het recept en was blij dat ik dat gedaan had, de smaak overheerste nogal. Dit was wel minder nadat hij een dag in de koelkast had gestaan. Gebruik je op deze hoeveelheid ingrediënten echt een hele theelepel?

 3. Hoi Brenda,
  Al enkele malen jouw gerookte kipsalade gemaakt en veel goede reacties gehad, dus reclame gemaakt voor jouw site. Alleen nu is het recept verdwenen, hamsalde staat er nog wel op maar de kip niet.
  Zou jij hem nogmaals willen doorgeven.
  Groetjes Wendie

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook leuk