How to: Aardbeienschelpjes

Aardbeienschelpjes txt

Om te vieren dat Brenda Kookt vernieuwd is heb ik vandaag iets lekkers voor jullie. Een gebakje!
Het enige dat je moet doen is het zelf nog even maken.

Een gebakje dus. Zelf gemaakt.
Niet mega ongezond. Wel erg lekker.
En niet moeilijk om te maken.

Dat zijn deze aardbeienschelpjes.
Een klein feestje!

Hoe je ze maakt? Ik laat het je stap voor stap zien in deze ‘how to’.

Let’s go!

Oh, wacht en stop. Voor we gaan beginnen moeten we eerst nog een paar dingen klaarzetten
(of misschien zelfs nog wel kopen?)

Dit is wat je nodig hebt voor 6 aardbeischelpjes:

  • 6 plakjes bladerdeeg (ontdooid)
  • 1 ei
  • rietsuiker (of (grove) kristalsuiker)
  • chocolade (melk of puur, wat je zelf het lekkerste vindt)
  • banketbakkersroom (bijvoorbeeld dit recept)
  • verse aardbeien
  • poedersuiker

Overige benodigdheden:

  • Een cupcake- of muffintray (niet siliconen)
  • bakpapier
  • een kwastje
  • een oven die op 200ºC is voorverwarmd

Heb je alles in huis? Oke, dan is het nu echt: LET’S GO!

Aardbeienschelpjes 01

We beginnen met deeg. Zorg er voor dat het deeg dat je gebruikt ontdooid is.
Steek rondjes met een diameter van van ongeveer 10 cm.

Ik vond bij mijn bakspullen een ronde uitsteker met een soort ribbel effect. Leuk!
Niet per se nodig, maar wel mooi.

Aardbeienschelpjes 02

Bestrijk de uitgestoken deeglapjes met geklutst ei.

Aardbeienschelpjes 03

Besprenkel de deegrondjes met suiker. (en prik eventueel in met een vork om te voorkomen dat er te veel lucht in komt)

Ik nam rietsuiker, maar je kunt ook gewoon kristalsuiker nemen. Het is wel mooier om een suiker met een grovere korrel te gebruiken, maar dit is niet verplicht. Doe wat je wilt, en wat je in huis hebt.

Aardbeienschelpjes 04

Vet de onderkant van een muffin of cupcaketray in. Zorg ervoor dat je een aluminium tray gebruikt, geen siliconenvorm. Dit blijft namelijk niet mooi rechtop staan.

Aardbeienschelpjes 05

Leg de deegplakjes met de besuikerde kant naar boven op de ingevette tray.

Let op: druk de deeglapjes niet aan, anders krijg je ze straks heel moeilijk van de tray af.

Het is niet erg als het deeg er nog niet omheen valt, dit gebeurd straks  in de oven.

Zorg er voor dat de oven is voorverwarmd op 200ºC.

Aardbeienschelpjes 06

Bak de bladerdeegschelpjes 15 tot 20 minuten in de oven

Aardbeienschelpjes 07

Tot ze mooi goudbruin zijn.

Aardbeienschelpjes 08

Haal de schelpjes voorzichtig van de muffintray en laat ze op een rooster afkoelen.

Aardbeienschelpjes 09

Smeer de binnenkant van de schelpjes in met gesmolten chocolade.
Dit voorkomt dat het bladerdeeg straks bij het vullen met banketbakkersroom slap wordt.

En natuurlijk is het ook extra lekker met chocolade. Alles is tenslotte lekkerder met chocolade. Toch?

Aardbeienschelpjes 10

Laat de chocolade opstijven (als je haast of grote trek hebt mag dat even kort in de koelkast).

Aardbeienschelpjes 11

En vul de schelpjes met banketbakkersroom.
Klik hier voor een recept, maar als je wilt mag je ook banketbakkersroom uit een pakje gebruiken.
Niet doorvertellen, maar dat heb ik deze keer ook gedaan.

Aardbeienschelpjes 14

Top de schelpjes af met verse aardbeien en bestuif het met een beetje poedersuiker.

Neem hierna snel een hap en geniet van je lekkere homemade aardbeienschelpjes.

Aardbeienschelpjes 13


Brenda Hoff
Brenda Hoff
Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
23 comments
  1. Wat een mooie duidelijke foto’s! Krijg helemaal zin om aan de slag te gaan :) Ik ga hier eens een Mind Your Feed variant van bedenken, want ik was altijd gek op die vruchtenschelpjes. En gefeliciteerd met je prachtige nieuwe site!

  2. Het ziet er echt heerlijk uit! En zo’n mooie foto’s.

    We zullen het niet doorvertellen dat je een pakje hebt gebruikt ;) Ik gebruik trouwens ook af en toe een pakje, meestal omdat de rest van het recept al veel tijd in beslag neemt.

  3. Brenda, ze waren overheerlijk en makkelijk te maken.
    Al waren ze bij mij niet zo mooi geworden als bij jou, maar daar was de smaak niet minder om.
    De eerste beste keer dat ik visite krijg, staat dit op tafel. yummie.

    groetjes Astrid

  4. Hi Brenda,

    Wat een geweldig leuk recept! Dank je wel. Ik heb deze schelpjes voor een high tea gemaakt en de minimuffinvorm gebruikt. Een groot succes.

    Complimenten voor je prachtige website.

  5. Hi Brenda,

    Een vriendin van mij lust geen chocolade (ze zijn er echt), wat zou ik anders in de schelpjes kunnen smeren? Aardbeien jam? Of is dat te nattig? Ik ga zelf wel voor de chocolade ;).

    Groetjes,
    Marina

    1. Wat jammer dat je vriendin geen chocolade lust zeg, ik kan het me niet voorstellen. Je kunt er ook een klein beetje jam in smeren, ik zou dit dan wel vlak voor het serveren doen en niet te lang van te voren. Anders wordt het bladerdeeg papperig.

  6. Hoi Brenda,
    Ik heb ze vandaag gemaakt en ze zijn heerlijk! Maar de bladerdeeg rondjes worden heel hoog waardoor ze van zijn plekje vallen in de oven en zijn daardoor heel hol van binnen. Is er iets wat ik daar tegen kan doen? Bedankt :)

  7. Wij willen deze schelpjes gaan maken, maar is er ook nog een andere tip tegen het slap worden vd schelpjes door de room?
    Niet iedereen lust hier namelijk chocola;-)

  8. Hoi Brenda, ik heb ze gisteren gemaakt en ze waren inderdaad heerlijk. Ik had alleen hetzelfde probleem als Saskia hierboven beschrijft. Dus dat ze helemaal bol worden een daardoor worden het niet echt mooie schelpjes. Heb je daar misschien een tip voor? Ik had al geprobeerd om gaatjes in het bladerdeeg te prikken met een vork, maar dat was ook niet echt de oplossing.

    1. Wat vervelend Lianne. Als er teveel lucht in komt en ze opbollen kun je ze inderdaad niet zo mooi neerzetten. In dat geval kun je het deeg voor het bakken inprikken met een vork (paar keer). Verder heb ik hier helaas geen andere tip(s) voor.

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook leuk