Ik ben fan van nootjes. Borrelnootjes, cashewnootjes, zoute pinda’s… ik houd er van. Als er een schaaltje voor mijn neus staat dan stop ik niet voor ze op zijn.
In New York at ik vorig jaar in Central Park de lekkerste nootjes ever. Het waren vers geroosterde cashewnootjes met honing. De reden dat ze zo lekker waren had vast ook te maken met de omstandigheden (HALLO, YEW YORK!!), toch wilde ik de nootjes thuis ook eens namaken. We zijn bijna een jaar verder dus het werd tijd dat dat er van ging komen. En ik kan je zeggen deze nootjes komen erg dicht in de buurt van de nootjes die ik in New York at.
In dit filmpje laat ik je zien hoe je zelf gekarameliseerde nootjes maakt. Lekker voor bij de borrel. Of bij de thee.
Klik hier als je de video niet kunt zien. Wil je mijn filmpjes als eerste zien? Abonneer je dan op mijn YouTube kanaal!
Scroll naar beneden voor het uitgeschreven recept.
Gekarameliseerde noten
Bereidingstijd 15 minuten, 20 minuten baktijd en 5 minuten nazorg
Ingrediënten:
- 200 gram ongeroosterde en ongezoute cashewnoten
- 2,5 eetlepel honing
- 15 gram roomboter
- 1 theelepel vanille aroma
- 1 theelepel zout
- snuf kaneel
- 2 eetlepels suiker
Bereiding:
Verwarm een pan met dikke bodem op het vuur en meng hierin de honing met roomboter, halve theelepel zout, vanille aroma en een snuf kaneel. Meng dit goed door elkaar en draai het vuur hierna uit.
Meng de cashewnoten door het botermengsel en roer dit goed door zodat alle noten met een laagje bedekt zijn.
Verwarm de oven voor op 160ºC en bedek een bakplaat met bakpapier en verdeel de noten over de bakplaat.
Bak de noten ongeveer 20 minuten in de oven. Zorg ervoor dat je iedere 5 minuten het mengsel even doorroert om aanbranden te voorkomen.
Roer de noten nadat ze uit de oven zijn gekomen nog een keer goed door en laat ze hierna 2 minuten staan.
Verdeel de suiker en een beetje zout over de noten en roer het nogmaals door zodat de suiker en het zout mooi verdeeld zijn.
De gekarameliseerde noten kun je lauw-warm maar ook koud eten. Zorg ervoor dat ze volledig zijn afgekoeld voor je ze in een luchtdicht bakje stopt.
Net gebakken zijn de noten het lekkerste, maar je kunt ze ook 2 dagen in een afgesloten bakje bewaren.