Aardappelgratin met prei en rozemarijn

Aardappelgratin txt

Ik ben een echte aardappeleter. Van mensen om mij heen hoor ik regelmatig dat ze bijna nooit (meer) aardappelen eten, ik ben een uitzondering op de regel geloof ik. Aardappelschijfjes, krieltjes en aardappeltjes uit de oven, aardappels in ovenschotels, maar ook de (ouderwetse?) gekookte aardappelen eten we regelmatig.  Het is lekker makkelijk (vooral als J. kookt). En ik vind het lekker, ook niet onbelangrijk.

Vorige week bedacht ik me ineens dat er nog geen recept voor een aardappelgratin op het blog stond. Daar moest verandering in komen!

Bij deze geef ik jullie mjn recept voor een aardappelgratin. Eentje die net even anders is. Uiteraard voeg ik kaas toe, dat mag niet ontbreken. Maar ook met prei en rozemarijn. Zo is de aardappelgratin net even anders dan standaard. Maar minstens net zo lekker.

Aardappelgratin 02

Aardappelgratin met prei en rozemarijn

Bereidingstijd 25 minuten en 40 -50 minuten baktijd

Ingrediënten voor 6 personen

 • 1 kilo aardappelen
 • 100 ml slagroom
 • 100 ml melk
 • 2 eieren
 • teentje knoflook
 • 1 prei
 • 2 takjes verse rozemarijn
 • gruyère kaas
 • peper en zout

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180ºC.  Vet een ovenschaal in.

Schil de aardappelen en snijd ze in plakjes (dit gaat heel gemakkelijk met een mandoline of kaasschaaf). Snijd de prei in halve ringen.

Meng de eieren met de melk en slagroom en breng dit op smaak met peper, zout, een geperst teentje knoflook en rozemarijn.
Meng de plakjes aardappel en prei door het mengsel en verdeel het over de ovenschaal.

Strooi de geraspte gruyère kaas over de schotel en verwarm het 40 tot 50 minuten in de oven, tot de schotel mooi goudbruin is geworden.

Tip: je kunt ook voorgekookte aardappelschijfjes gebruiken. De gratin hoeft in dat geval minder lang te garen in de oven omdat de schijfjes al gaar zijn. In dat geval is 25-30 minuten voldoende.


Brenda Hoff
Brenda Hoff
Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
9 comments
 1. Yum! Ik ben ook een echte ‘aardappeleter’, al lijken de meeste mensen er niet meer zo’n fan van. Goed recept voor een ovenschotel en idd, dat laagje kaas mag niet ontbreken ;-)

 2. Nou op deze manier vind ik aardappels ook heel lekker!! :) Eigenlijk ben ik alleen niet zo gek op gepofte aardappels. Maar ondanks dat ik dol ben op de Italiaanse, Oosterse…of eigenlijk alle keukens wel..blijft hier Hollandse pot ook nog steeds een favoriet hoor!

 3. Hoi Brenda, eerdaags hebben wij een “ running dinner”. Ik wil een stoofpot uit de slowcooker maken, dat kan rustig staan terwijl ik ergens anders ben. Ik wil dan deze aardappelschotel erbij doen. Hoe kan ik het doen, dat ik eerst een tijd weg ben en dan binnen zeg maar 10 minuten dit warm en klaar serveer? Dank je wel, ineke

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook leuk