Wat eten we vanavond?

Aardappelgratin met prei en rozemarijn

Aardappelgratin txt

Ik ben een echte aardappeleter. Van mensen om mij heen hoor ik regelmatig dat ze bijna nooit (meer) aardappelen eten, ik ben een uitzondering op de regel geloof ik. Aardappelschijfjes, krieltjes en aardappeltjes uit de oven, aardappels in ovenschotels, maar ook de (ouderwetse?) gekookte aardappelen eten we regelmatig.  Het is lekker makkelijk (vooral als J. kookt). En ik vind het lekker, ook niet onbelangrijk.

Vorige week bedacht ik me ineens dat er nog geen recept voor een aardappelgratin op het blog stond. Daar moest verandering in komen!

Bij deze geef ik jullie mjn recept voor een aardappelgratin. Eentje die net even anders is. Uiteraard voeg ik kaas toe, dat mag niet ontbreken. Maar ook met prei en rozemarijn. Zo is de aardappelgratin net even anders dan standaard. Maar minstens net zo lekker.

Aardappelgratin 02

Aardappelgratin met prei en rozemarijn

Bereidingstijd 25 minuten en 40 -50 minuten baktijd

Ingrediënten voor 6 personen

 • 1 kilo aardappelen
 • 100 ml slagroom
 • 100 ml melk
 • 2 eieren
 • teentje knoflook
 • 1 prei
 • 2 takjes verse rozemarijn
 • gruyère kaas
 • peper en zout

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180ºC.  Vet een ovenschaal in.

Schil de aardappelen en snijd ze in plakjes (dit gaat heel gemakkelijk met een mandoline of kaasschaaf). Snijd de prei in halve ringen.

Meng de eieren met de melk en slagroom en breng dit op smaak met peper, zout, een geperst teentje knoflook en rozemarijn.
Meng de plakjes aardappel en prei door het mengsel en verdeel het over de ovenschaal.

Strooi de geraspte gruyère kaas over de schotel en verwarm het 40 tot 50 minuten in de oven, tot de schotel mooi goudbruin is geworden.

Tip: je kunt ook voorgekookte aardappelschijfjes gebruiken. De gratin hoeft in dat geval minder lang te garen in de oven omdat de schijfjes al gaar zijn. In dat geval is 25-30 minuten voldoende.

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

9 Comments

 1. Tineke 10 november 2014 at 08:41

  Ik ben ook gek op aardappelen! Ik vind de ouderwetse Hollandse pot nog steeds lekker, vooral in het herfst/winterseizoen.

  Reply
 2. Marijke 10 november 2014 at 09:16

  Yum! Ik ben ook een echte ‘aardappeleter’, al lijken de meeste mensen er niet meer zo’n fan van. Goed recept voor een ovenschotel en idd, dat laagje kaas mag niet ontbreken ;-)

  Reply
 3. kelly 10 november 2014 at 11:24

  Nou op deze manier vind ik aardappels ook heel lekker!! :) Eigenlijk ben ik alleen niet zo gek op gepofte aardappels. Maar ondanks dat ik dol ben op de Italiaanse, Oosterse…of eigenlijk alle keukens wel..blijft hier Hollandse pot ook nog steeds een favoriet hoor!

  Reply
 4. Julie Hapjesprincess 11 november 2014 at 22:00

  Ik vind aardappelen ook lekker hoor! Eet ze alleen niet meer elke dag :)

  Reply
 5. Alida 20 november 2014 at 11:45

  Heerlijk! Ben juist weer bezig om aardappels op het menu te krijgen!

  Reply
 6. Tanja 16 december 2015 at 06:50

  Dit lijkt me ook heel erg lekker maar erg machtig door de slagroom en de gruyere kaas. Ik denk dat ik maar iets minder maak :-)

  Reply
 7. Ineke Watson 22 september 2019 at 15:02

  Hoi Brenda, eerdaags hebben wij een “ running dinner”. Ik wil een stoofpot uit de slowcooker maken, dat kan rustig staan terwijl ik ergens anders ben. Ik wil dan deze aardappelschotel erbij doen. Hoe kan ik het doen, dat ik eerst een tijd weg ben en dan binnen zeg maar 10 minuten dit warm en klaar serveer? Dank je wel, ineke

  Reply
  1. Brenda Kookt 23 september 2019 at 15:15

   Hoi Ineke, in dat geval zou ik de aardappelgratin alvast klaarmaken en gedeeltelijk afbakken. En als je dan terug bent nog even 10 minuten opwarmen.

   Reply

Geef een reactie

Misschien vindt je dit ook leuk: