Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

How to: Crè­me brûlée

how to creme brulee txtVoor vandaag heb ik een hele lekkere how to gemaakt. Ik ga jullie stap voor stap laten zien hoe je zelf crè­me brûlée maakt. De lekkerste crè­me brûlée zelfs. Meestal als ik bij een restaurant crè­me brûlée neem valt het tegen. Deze niet!

Dit recept is van Gordon Ramsey himself. En deze heb ik  inmiddels meerdere keren gemaakt. Ik was van plan een variatie hierop te maken en deze met jullie te delen. Maar waarom zou je iets dat perfect is veranderen? Daarom deel ik vandaag het crè­me brûlée recept van Gordon Ramsey.

Het maken van crè­me brûlée kan lastig zijn. Daarom heb ik tijdens mijn bereiding stap voor stap foto’s gemaakt. Hiermee gaat het jullie ook lukken om tijdens het kerstdiner, of een andere gelegenheid, een overheerlijke crè­me brûlée op tafel te zetten.
p.s. na de stap voor stap foto’s heb ik het recept uitgeschreven.

how to creme brulee 01

Voor je begint is het handig om de ingrediënten alvast klaar te zetten.

Voor 8 personen heb je nodig:

  • 133 gram mascarpone
  • 266 ml ongeslagen slagroom
  • 180 ml melk
  • rasp van 1 citroen
  • 6 eidooiers
  • 75 gram kristalsuiker
  • rietsuiker

Naast de ingrediënten heb je ramekins of kleine ovenschaaltjes nodig, een grote ovenschaal, oven, pan met dikke bodem, mixer, garde, pollepel en eventueel een kerntemperatuurmeter en keukenbrander.

how to creme brulee 02

Mix de mascarpone met de slagroom plaats dit samen met de melk en citroenschil in een pannetje.

how to creme brulee 04

Verwarm dit mengsel tot net onder het kookpunt en laat het hierna even afkoelen.

how to creme brulee 06

Klop de eidooiers in een grote hittebestendige kom.

how to creme brulee 07

Warm de melk opnieuw op tot net onder het kookpunt en klop beetje bij beetje de melk door de eidooiers.

how to creme brulee 08

Giet het mengsel door een fijne zeef en giet het in de pan.

how to creme brulee 09

Klop de suiker er door.

how to creme brulee 12

Roer op zo laag mogelijk vuur met een houten lepel tot het mengsel aan de bolle kant van de lepel blijft hangen. Bij mij duurde dit ongeveer 15 minuten.

how to creme brulee 11

Verwarm de oven voor op 140 C.

Vet de ramekins of ovenschaaltjes in en plaats ze in een grotere ovenschaal. Voeg kokend water toe zodat de ramekins tot halverwege in het hete water staan.

how to creme brulee 13

Giet het custardmengsel in de schaaltjes.

how to creme brulee 14

Verwarm de creme brulee 1 uur in de oven.

how to creme brulee 15 how to creme brulee 16

Laat de schaaltjes afkoelen en vervolgens minimaal 1 uur opstijven in de koelkast. Langer mag ook. Je kunt de creme brulee tot dit punt voorbereiden. Je kunt ze ongeveer een dag in de koelkast bewaren.

how to creme brulee 17

Als het tijd is voor het dessert pak je de schaaltjes uit de koelkast. Bestrooi ze met een laagje rietsuiker.

how to creme brulee 18

Karameliseer het laagje rietsuiker met een keukenbrander, of plaats de schaaltjes in de oven even onder de grill. Serveer de crè­me brûlée hierna meteen.

how to creme brulee 21 how to creme brulee 20

Creme brulee

Crè­me brûlée

1 uur

Ingrediënten

  • 133 gram mascarpone
  • 266 ml ongeslagen slagroom
  • 180 ml melk
  • rasp van 1 citroen
  • 6 eidooiers
  • 75 gram kristalsuiker
  • rietsuiker

    Extra benodigd:

      • 8 ramekins of ovenbestendige schaaltjes

        • keukenbrander

          Bereiding

          • Mix de mascarpone met de slagroom op. Breng dit mengsel samen met de melk en citroenschil in een pan met dikke bodem net onder het kookpunt. Laat het mengsel hierna even afkoelen.
          • Klop de eidooiers in een grote hittebestendige kom. Verwarm de melk opnieuw tot net onder het kookpunt en klop beetje bij beetje de melk door de eieren. Giet het mengsel door een fijne zeef en giet het in de pan. Klop de suiker er door. Roer op zo laag mogelijk vuur met een houten lepel tot het mengsel aan de bolle kant van de lepel blijft hangen. Bij mij duurde dit ongeveer 15 minuten.
          • Verwarm de voen voor op 140ºC. Zet de schaaltjes in een ovenslee of vaste ovenschaal en voeg kokend water toe zodat de ramekins er tot halverwege in staan.
          • Verwarm de schaaltjes een uur in de oven. Laat ze hierna afkoelen op een rooster en vervolgens minimaal 1 uur opstijven in de koelkast. (langer mag ook)
          • Als het tijd is voor het dessert haal je de schaaltjes uit de koelkast. Bestrooi ze gelijkmatig met rietsuiker en karameliseer dat met een keukenbrand of onder een hete grill. Serveer de crè­me brûlée direct.

          Brenda Kookt Fijne Feestdagen 2014 03

          Deel dit bericht:

          Share on facebook
          Share on twitter
          Share on whatsapp
          Share on email
          Reacties

          24 Reacties

          1. Marit 13 december 2018 om 21:02

            Eindelijk een keer gemaakt en gelukt! Dat wil zeggen…hij is gestold maar wellicht wat te lang in de oven geweest? Ik vond hem een beetje korrelig van structuur. Hij was al aardig bruin aan de bovenkant op 55 min. De dikte van de crème is ongeveer een kleine cm in mijn schaaltjes. Zou het te lang in de oven hebben gezeten?
            Daarnaast heb ik een brander van Blokker (Handy) die niet goed werkte en daardoor een beetje gerommeld met grill en brander waardoor de hele crème lauw was geworden. Wellicht dat dat ook niet heeft geholpen. Welke brander gebruik je zelf?

          2. Wouter 16 februari 2019 om 09:32

            Hoi Brenda,
            Wat een lekker recept. Ik heb het zojuist gemaakt en het is goed gelukt.
            Uit welk kookboek van Ramsay komt deze?
            Groetjes
            Wouter

            1. Brenda Kookt 18 februari 2019 om 08:11

              Ik weet niet uit welk kookboek het komt, ik heb het recept ooit uit een tijdschrift gescheurd

          3. Margreet 7 juli 2019 om 20:19

            Heel erg lekker, maar crème brûlée vond ik het niet. Het smaakte erg naar cheesecake met die mascarpone erin… toch eten we alle schaaltjes met smaak op hoor! ;)

          4. Lucas 22 oktober 2020 om 11:07

            Heel erg lekker en al vaak gemaakt. Nu heb ik alleen een heel goedkoop brandertje en duurt het uren voordat het laagje mooi is gesmolten (en daardoor is ook de rest warm). De oven heb ik ook geprobeerd maar is hem ook niet helemaal voor mij. Heb je nog een aanbeveling voor een goede brander?

            1. Brenda Hoff 27 oktober 2020 om 10:21

              Hoi Lucas, ik kocht mijn brander bij de Blokker of via bol.com

          Leave A Comment

          Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

          Beoordeel recept