Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Crostini met brie en cranberrie

Crostini brie en cranberry txt2Vandaag deel ik niet zomaar een lekker receptje. Deze feestelijke crostini met brie en cranberry is onderdeel van een heus foodbloggers kerstmenu.

Regelmatig ga ik met mijn foodblogvriendinnetjes Francesca, Monique, Sabine, Pauline, en Philippine een hapje eten. Gezellig bijpraten en ja eten dat kunnen we ook wel ;). Het leek ons leuk voor de kerst iets samen te doen en daarom hebben we het grote foodbloggers kerstmenu voor jullie samengesteld. Een compleet kerstmenu, mét wijnadvies!

Foodbloggersdiner

Ons uitgangspunt bij het complete foodbloggersdiner was lekker en makkelijk. Deze gerechten zijn niet ingewikkeld, goed voor te bereiden én erg lekker.

Ik mocht de amuse samenstellen! Het werd deze crostini met brie en cranberry. Een heerlijk gerechtje, bommetje vol smaak. Dit gerechtje geeft me een instant kerstgevoel. Het heeft wel iets weg van de lekkere schnitzelrolletjes die ik vorige week plaatste. Ik vond het zo lekker dat ik nog iets wilde doen met verse cranberry’s. Nou, dat is gelukt!

Foodbloggerskerstmenu

Hét foodbloggers kerstmenu 2014

Amuse
Crostini met brie en cranberrie
Wijnadvies: Château de Montgueret Saumur Brut, Loire, Frankrijk
Zeer fijne en goed uitgebalanceerde mousserende wijn met aroma’s vol nuances. Met heerlijke bubbels om de kleine en grote momenten in het leven te vieren!

Voorgerecht
Tonnato Pollo
Wijnadvies: Angel Cove Sauvignon Blanc
Dit is een heerlijke frisse witte wijn uit Nieuw Zeeland, een schonende start bij het voorgerecht.

Soep
Paddestoelensoep

Wijnadvies: Louis Eschenauer, Languedoc / Rousillon, Frankrijk
Een ronde en zachte Chardonnay met tropische geuren die doen denken aan ananas en perzik.

Tusssengerecht
Coquilles met salieboter, maispuree en krokante parmaham

Wijnadvies: Louis Eschenauer, Languedoc / Rousillon, Frankrijk
Een ronde en zachte Chardonnay met tropische geuren die doen denken aan ananas en perzik.


Hoofdgerecht
Gevulde runderrollade met rode wijn-truffelsaus

Wijnadvies: Rocca Don Ernesto Negroamaro, Salento, Italië
Beschrijving: De zonovergoten kracht uit de hak van de Italiaanse laars maakt deze wijn zeer intens en toch toegankelijk. Verrassing uit een niet zo’n bekend gebied.

Dessert
Meringuetorentje met ijs en frambozen

Wijnadvies: Torres Moscatel Oro Floralis, Penedes, Spanje
Beschrijving: Een verleidelijke goudbruine kleur met donkere honinggele edelsteentinten. Deze dessertwijn vertoont in al haar grootheid de fruitige (oranjebloesem, honing, lichte sinaasappel, rozijn), bloemige (roos, geranium, lelie) en kruidige (tabaksblad, cederhout, kruidnagel) aroma’s van de Moscatelsoort.


klik op de titel van het gerecht om het recept te bekijken

Abels Wijnen

De wijnen zijn allemaal te bestellen via de webshop Abels Wijnen. De gemiddelde prijs van de geselecteerde wijnen is ongeveer € 6,- per fles. Met de code ‘brendakookt’ ontvang je €5,- korting bij een besteding vanaf € 50,-. Voorwaarden: 1 code per bestelling en per adres, code is geldig tot en met 31 januari 2015, niet icm andere codes of aanbiedingen.

Oké, door naar het recept! De amuse: Crostini met brie en cranberry.

 Crostini brie en cranberry 02

Crostini met brie en Cranberry

Crostini met brie en cranberry

25 minuten

Ingrediënten

  • 8 stukjes stokbrood
  • 8 plakjes brie
  • 10 eetlepels verse cranberry's
  • 2 eetlepels water
  • 2,5 theelepel honing
  • 1 theelepel citroensap
  • kaneelstokje
  • 2 eetlepels walnoten gehakt
  • tuinkers
  • olijfolie

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180ºC en bekleed een bakplaat met bakpapier. Smeer de stukjes stokbrood in met olijfolie en verwarm ze 15 - 20 minuten in de oven tot ze knapperig en goudbruin zijn.
  • Verwarm de cranberry's met water, honing, citroensap en het kaneelstokje in een pan met dikke bodem (medium vuur) en roer regelmatig door. Na ongeveer 5-10 minuten ontstaat er een cranberrygelei.
  • Beleg de crostini's elk met een stukje brie en plaats ze nog een paar minuutjes in de oven zodat de brie een beetje warm wordt en begint te smelten.
  • Verdeel over iedere crostini met brie een lepeltje van de cranberrygelei.  Maak de feestelijke crostini's af met een stukje grof gehakte walnoot en tuinkers.

Brenda Kookt Fijne Feestdagen 2014 03

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

7 Reacties

  1. kelly 15 december 2014 om 07:38

    Wat een top idee!!! Inderdaad hele leuke en goed ‘ maakbare’ gerechten!! En wat ziet die crostini er overheerlijk uit!! Gewoon teveel ideetjes nu!! :)

  2. Eef 15 december 2014 om 21:19

    Wat een super leuk idee! Ik was nog op zoek naar een amuse om te maken voor kerst misschien wordt dit ‘m wel lekker, makkelijk & toch verrassend. De smaken passen volgens mij perfect bij elkaar. Super leuk!

  3. Karin 27 december 2014 om 14:40

    Ik heb de crostini gisteren als amuse geserveerd bij het kerstdiner; het was een hit!!!! Ook de trio van zalm gemaakt en ook dat viel super in de smaak bij mijn gasten!! Bedankt voor de heerlijke kerstgerechten!

  4. Ineke Van Oostrum 29 december 2017 om 10:31

    Wat een heerlijke en toch makkelijke recepten!

  5. I 14 december 2018 om 23:16

    Hoi Brenda,
    Kan deze amuse ook vooraf bereid worden?
    (Ik denk dat ik sowieso de crostini’s al kan bakken. Kan ik de cranberrygelei ook bv ‘s middags al maken?)

    1. Brenda Kookt 15 december 2018 om 09:41

      De gellei en en crostini kun je vooraf maken. De crostini kun je het beste last-minute opmaken, zo blijft hij lekker knapperig.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel recept