Warme Panzanella met kip en champignons

Warme panzanella met kip en champignons txt

Als ik aan een Italiaanse panzanella denk dan loopt het water me in de mond. Ik vond het laatst nog iets te vroeg om een koude salade te eten, daarom ging ik voor een warme variant op de panzanella. Een warme panzanella met geroosterde kip en champignons.

Ik loop met mijn hoofd al in de lente, en misschien soms al een beetje in de zomer. Ik heb er zin in! Mooi weer, lekker in het zonnetje in de tuin en op terras zitten, barbecueën met vrienden. Mijn zomervakantie (naar Italië!) is inmiddels ook al geboekt.

Een Italiaanse panzanella is een broodsalade, de Toscaanse variant die ik afgelopen zomer op mijn blog plaatste (klik) is nog steeds mijn favoriet. Maar deze warme variant is een goede tweede. De warme panzanella is extra lekker door het toevoegen van kip, champignons en spek. En ook de tomaatjes mogen niet ontbreken. De tomaatjes heb ik ook in de oven geroosterd. Hierdoor is deze salade niet alleen nu het bijna lente is een topper, ook in de winter gaat dit er wel in. En zelfs in de zomer.

Panzanella met kip champignons en spek

Warme panzanella met kip en champignons

Bereidingstijd 20 minuten en 20 minuten oventijd

Ingrediënten voor 2 personen:

  • stuk stokbrood (ongeveer 1/3 van een heel stokbrood)
  • 1 kipfilet
  • scheutje citroensap
  • 4 plakjes spek of bacon
  • 10 Cherry tomaatjes (ik nam verschillende kleuren)
  • 125 gram champignons
  • halve theelepel oregano
  • 3 zongedroogde tomaatjes
  • 2/3 bol buffelmozzarella
  • handje verse basilicum
  • extra vergine olijfolie, plus olijfolie om in te bakken
  • peper en zout

Bereiding

Bekleed een bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor op 180ºC.

Snijd de kipfilet in stukken, breng op smaak met peper en zout, een scheutje citroensap en oregano. Bak de kipfilet in een koekenpan met olie even aan. Halveer de champignons en bak dit ook even mee. Bak in een andere koekenpan (zonder olie of boter) de spek tot het bijna krokant is.

Scheur het brood in stukken. Snijd 8 blaadjes basilicum in stukjes en snijd de zongedroogde tomaatjes fijn. Meng in de stukken brood in een kom met basilicum en zongedroogde tomaat en voeg 2 eetlepels extra vergine olijfolie bij. Meng het goed door elkaar.

Halveer de Cherry tomaatjes breek de gebakken spek in stukken.

Verdeel het brood met de kip, champignons, spek en tomaatjes over de bakplaat. Breng op smaak met peper en zout en bak dit ongeveer 20 minuten in de oven tot het brood krokant is.

Plaats de warme panzanella in een schaal. Scheur de mozzarella in stukken en verdeel dit over de warme salade. Top de warme panzanella af met verse basilicum.

———————————————

Op de hoogte blijven? Volg mijn blog via FacebookTwitter of Bloglovin
Op Instagram (username @brendakookt) komen de lekkerste foodfoto’s voorbij!


Brenda Hoff
Brenda Hoff
Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
15 comments
  1. Enorm genoten van dit recept vandaag. Geweldige smaken en super simpel. Mooie oplossing als je eens wat stokbrood over hebt..

  2. Het ziet er heerlijk uit. Is het ook in te vriezen? Het lijkt me handig om het te preppen voor langere tijd.

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook leuk