De dagen worden donkerder en dus is het tijd voor lekkere warme gerechten, voor comfortfood. En wat is er lekkerder dan een bord zelfgemaakte dampende lasagne bolognese?
Ik merk dat ik de afgelopen week steeds vaker naar herfstvoedsel grijp, ook al is het officieel nog geen herfst. Geef mij maar warm voedsel. Bijvoorbeeld een kom soep (ik heb gister voor het eerst erwtensoep gegeten), stamppot of een stoofschotel. En anders is een bord lasagne ook niet verkeerd. Lasagne is namelijk altijd goed, je kunt mij er altijd blij mee maken.
Lasagne is er in verschillende soorten en maten, je kunt er goed mee variëren (zie dit, dit en dit recept). Maar eigenlijk blijft de good old lasagne bolognese de aller lekkerste. Lasagnebladen met tomatengehakt-saus, bechamel en en kaas.. dat is hemels!
Daarom vond ik dat dit receptje ook zeker niet mocht ontbreken op mijn blog. Nu kunnen we de komende week allemaal aan de slag met zelfgemaakte lasagne bolognese. De lasagne is compact maar ook lekker romig. Zelfs een stuk dat je in de vriezer hebt bewaard blijft smeuïg en wordt niet droog.
Lasagne bolognese
Bereidingstijd 40 minuten en 40 minuten oventijd
Ingrediënten voor 4-5 personen
- 2 uien
- 2 teentjes knoflook
- 1 wortel
- 3 stengels bleekselderij
- 2 blikjes tomatenblokjes (a 400 gram)
- 1 courgette
- 500 gram rundergehakt
- peper en zout
- 50 gram boter, plus extra om in te bakken
- 50 gram bloem
- 0.5 liter melk
- 100 gram geraspte Parmezaanse
- 250 gram lasagnebladen (vers of gedroogd)
- 1 eetlepel kaneel
- verse basilicum
- beetje organo
- 2 glazen water
- rode pesto
Bereiding
Pel en snipper de ui. Schraap de wortel. Snijd de bleekselderij en wortel in stukjes. Pers de knoflook. Verhit een klein klontje boter in een pan (wok) en bak de ui en knoflook even aan. Voeg de wortel en bleekselderij toe en bak dit even mee. Voeg hierna het gehakt er bij, roerbak dit circa 4 minuten rul. Breng op smaak met peper en zout.
Snijd de courgette blokjes en bak dit mee met het mengsel. Voeg de blikken tomatenblokjes toe samen met 2 glazen water, kaneel en een beetje organo. Roer het door elkaar en en verwarm dit mee. Breng de saus op hoog vuur aan de kook, draai het vuur vervolgens laag en laat dit 20 minuten zachtjes pruttelen. Roer dit af en toe door.
Verwarm de oven voor op 200 ºC en vet een ovenschaal alvast in.
Maak in een ander pannetje de bechamelsaus door eerst de boter te smelten. Voeg hierna de bloem toe en verwarm dit even mee. Zo ontstaat de roux. Voeg langzaam onder voortdurend roeren de melk toe zodat een gladde saus ontstaat. Roer 2 eetlepels rode pesto door de saus en laat dit even doorkoken.
Voeg bij de bolognesesaus verse fijngesneden basilicum en een beetje oregano.
Verdeel een laagje gehaktmengsel over de bodem van de ovenschaal en verdeel hierop een laagje lasagne. Bestrijk dit met bechamelsaus en strooi hier kaas over. Herhaal deze stappen twee keer en sluit af met een laagje bechamelsaus bestrooid met kaas.
Bak de lasagne 40 minuten in de oven en serveer hierna meteen.
———————————————
Op de hoogte blijven? Volg mijn blog via Facebook, Twitter of Bloglovin.
Op Instagram (username @brendakookt) komen de lekkerste foodfoto’s voorbij!