Shakshuka
Bewaren
Shakshuka (spreek uit als sjak-sjoe-ka) is een heerlijk vegetarisch eenpansgerecht uit het Midden-Oosten. Eén van die gerechten waarbij je zo uit de pan eet. Met tomatensaus, groenten en ei. In het Arabisch betekent shakshuka dan ook ‘mengsel’. Je kan het serveren voor ontbijt, lunch en diner. Lekker om te eten met brood of rijst! Eet je het gerecht op zichzelf, dan is het lekker koolhydraatarm ;).
Wat is shakshuka?
Shakshuka is een eenpansgerecht met groenten, tomatensaus en eieren en dit wordt overal ter wereld gegeten. Van Mexico, tot Tunesië, Egypte en Marokko. Als het in zoveel landen gegeten wordt zijn er vast talloze recepten voor, en dat klopt. Dit is namelijk een gerecht dat ik vaak ben tegengekomen, maar nog niet zelf had gemaakt. Daarom werd het wel eens tijd.
Ik deel de ‘Brenda Kookt variant’. Een shakshuka recept dat niet te pittig is met paprika (drie kleuren), basilicum en gedroogde kruiden. Dit gerecht gaan we zeker vaker maken. Omdat het lekker comfortvoedsel is, maar ook lekker makkelijk om te maken. Ik maak dit shakshuka recept graag vegetarisch, maar je kunt er ook gehakt of merguez worstjes aan toevoegen.
Koken met restjes
Dit is een waanzinnig recept als je wil koken met restjes. Het is snel klaar en je kunt het volgooien met verschillende soorten groenten. Lekker gezond! Ik gebruik nu ‘alleen’ paprika, ei, tomatensaus en kruiden, maar je kunt de shakshuka vullen met bijna elke groente. Wat dacht je van spinazie, courgette, pompoen of witte cannelinibonen? Ook kun je het gerecht aftoppen met wat feta voor een heerlijke Mediterraanse twist.
Shakshuka kruiden zelf maken
Je shakshuka kruiden maak je heel makkelijk zelf. Ik gebruik daar knoflook, kurkuma, gemalen koriander, komijnpoeder, kaneel, basilicum en laurierblaadjes voor. Wil je de shakshuka iets pittiger maken, dan kan je er ook nog cayennepeper aan toevoegen. Ik koos er hier voor om dat niet te doen, daarom gebruik ik drie paprika’s.
Wat eet je erbij?
Bij shakshuka eet je voornamelijk een lekker stuk brood om de lekkere tomatensaus, de paprika, de uien en het ei mee op te scheppen. Maar je kunt er natuurlijk van alles bij eten! Denk aan een pita, een frisse salade van komkommer en tomaat of falafel. Eet je het gerecht voor het diner, dan kun je er ook rijst bij serveren. Lekker!
Ingrediënten
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze shakshuka
Stap 1
Verwarm een grote koekenpan op het vuur. Snijd de ui en de paprika grof, pers de knoflook. Bak de ui met de knoflook in olie even aan. Voeg de paprikareepjes toe en de kruiden (kurkuma, koriander, komijn en kaneel en zout). Bak dit even mee.Stap 2
Voeg de tomatenblokjes en het laurierblad in de pan en laat dit op laag vuur ongeveer 15 minuten zachtjes koken. Roer het tussendoor regelmatig door. Verwijder hierna het laurierblad.Stap 3
Maak drie kuiltjes in de saus en breek hier de eieren in. Laat het nog vijf minuutjes op het vuur staan zodat het eiwit gestold is, maar de dooier nog zacht. Breng eventueel op smaak met extra peper en zout en verse basilicum.Stap 4
Serveer met rijst of brood, of eventueel zelfs pasta.Ingrediënten
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze shakshuka
Stap 1
Verwarm een grote koekenpan op het vuur. Snijd de ui en de paprika grof, pers de knoflook. Bak de ui met de knoflook in olie even aan. Voeg de paprikareepjes toe en de kruiden (kurkuma, koriander, komijn en kaneel en zout). Bak dit even mee.Stap 2
Voeg de tomatenblokjes en het laurierblad in de pan en laat dit op laag vuur ongeveer 15 minuten zachtjes koken. Roer het tussendoor regelmatig door. Verwijder hierna het laurierblad.Stap 3
Maak drie kuiltjes in de saus en breek hier de eieren in. Laat het nog vijf minuutjes op het vuur staan zodat het eiwit gestold is, maar de dooier nog zacht. Breng eventueel op smaak met extra peper en zout en verse basilicum.Stap 4
Serveer met rijst of brood, of eventueel zelfs pasta.Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.
En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.
Bekijk ook andere recepten
8 reacties
Jet
Oeh oeh oeeeeh, ik stond bijna te springen in de keuken. Wát een heerlijk recept is dit zeg! Iedereen thuis was er blij mee en ze smeekten of ik dit snel weer ga maken. Ja dus. Ook fijn voor onze vegetarische dochter, die het helaas niet heeft geproefd, omdat ze niet thuis was. Dank je brenda!?
Tea
Hebben het recept klaar gemaakt op camping. Thuis de kruiden al gemixt en in klein potje meegenomen. Gegeten met ciabatta, was heel lekker
Brenda Kookt
Wat een goed idee om de kruiden thuis alvast de mixen en mee te nemen naar de camping
Roos
Heerlijk! Ik ben sinds kort helemaal into Ottolenghi en dit is dan ook een gerecht dat vaak op tafel komt!
Linda
Haha nooit geweten dat dit echt een recept was. Mijn vader noemde dit "prutje". Hij at dit op brood
Amy
Het is zelfs lekker met aardappelpuree! :) Je shakshuka ziet er heerlijk uit!
Brenda Kookt
Bedankt voor de tips meiden!
Saskia
Extra lekker met kaas die je laat smelten tijdens het stollen van het ei!