Vandaag deel ik een recept voor de Hollandse pot. Wortel en uien, oftewel hutspot met kabeljauw. En deze variant is nét even lekkerder dan je gewend bent.
Ik kan zo genieten van de herfst/winter. Wat eten betreft is dit voor mij eigenlijk de lekkerste tijd van het jaar. Ik ben gek op warme gerechten en kan geen genoeg krijgen van kommen soep, stoofschotels en stamppot. De afgelopen weken heb ik dit al regelmatig gegeten, ook al is de herfst pas net begonnen. Ik kan het niet laten om vandaag weer een lekker stamppotje met jullie te delen. We gaan voor hutspot!
Hutspot is iets dat vroeger bij mijn ouders regelmatig op tafel stond. Vooral met vis vond ik het altijd een heerlijke combinatie. Inmiddels staat hutspot ook bij ons thuis vaker op tafel, maar maak ik het inmiddels net even anders. Door de wortel en ui niet te koken maar te bakken wordt het veel lekkerder, zeker met een beetje knoflook en ketjap er bij.
Hutspot met kabeljauw
Hutspot met kabeljauw
25 minuten
Ingrediënten
- 500 gram aardappelen
- 400 gram winterwortel
- 1 grote ui
- 1 teen knoflook
- scheutje ketjap zout
- 2 kabeljauwfilets
- 2 eetlepels geraspte kaas
- klontje roomboter ongeveer 15 a 20 gram
- olijfolie om in te bakken
- peper en zout
Bereiding
- Schil de aardappelen, snijd ze in blokjes en kook ze gaar. Bewaar bij het afgieten van het kookvocht een kopje hiervan, dit gebruiken we bij het bereiden van de puree.
- Snijd de ui in halve ringen en bak dit aan in een koekenpan of wok met olijfolie. Pers de knoflook en bak dit even mee met de ui. Rasp de wortelen grof en voeg dit ook bij de ui. Voeg de ketjap toe aan het uimengsel en laat dit even lekker bakken op middelhoog vuur.
- Bak in een andere koekenpan de kabeljauwfilets om en om in een beetje olijfolie.
- Stamp de afgegoten aardappelen fijn en voeg hier een beetje kookvocht, roomboter en geraspte kaas aan toe.
- Breng op smaak met peper en zout en stamp/roer dit alles goed door elkaar. Roer het ui/wortelmengsel door de puree.
- Verdeel de stamppot over de borden en serveer met (in stukjes gesneden) kabeljauw.
Hutspot met kabeljauw
Ingrediënten
- 500 gram aardappelen
- 400 gram winterwortel
- 1 grote ui
- 1 teen knoflook
- scheutje ketjap zout
- 2 kabeljauwfilets
- 2 eetlepels geraspte kaas
- klontje roomboter ongeveer 15 a 20 gram
- olijfolie om in te bakken
- peper en zout
Bereiding
- Schil de aardappelen, snijd ze in blokjes en kook ze gaar. Bewaar bij het afgieten van het kookvocht een kopje hiervan, dit gebruiken we bij het bereiden van de puree.
- Snijd de ui in halve ringen en bak dit aan in een koekenpan of wok met olijfolie. Pers de knoflook en bak dit even mee met de ui. Rasp de wortelen grof en voeg dit ook bij de ui. Voeg de ketjap toe aan het uimengsel en laat dit even lekker bakken op middelhoog vuur.
- Bak in een andere koekenpan de kabeljauwfilets om en om in een beetje olijfolie.
- Stamp de afgegoten aardappelen fijn en voeg hier een beetje kookvocht, roomboter en geraspte kaas aan toe.
- Breng op smaak met peper en zout en stamp/roer dit alles goed door elkaar. Roer het ui/wortelmengsel door de puree.
- Verdeel de stamppot over de borden en serveer met (in stukjes gesneden) kabeljauw.
