Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

Bestel nu:

de Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022 en de Makkelijk & Snel agenda 2022!

Bestel nu:

Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022

Makkelijk & Snel agenda 2022!

Charlotte tiramisutaart

Charlotte tiramisu taart txtHet is tijd voor taart, een Charlotte tiramisutaart. Want tiramisu is altijd lekker, en deze taart dus ook. En het is weer eens wat anders dan de tiramisu in een ovenschaal, toch?

Al een hele tijd wilde ik een Charlotte taart maken. Een taart met daaromheen lange vingers. Met Kerst greep ik vorig jaar mijn kans. Hét moment waarop ik een toetje voor een grote groep mensen moest maken.

Ik koos er voor om de Charlotte taart te vullen met een tiramisu mengsel. Want hé, wie houdt er niet van een goede tiramisu? Dat vindt iedereen lekker toch?

De taart bleek machtig. En erg lekker. Met 8 personen hebben we de halve taart opgegeten. Kanttekening dat we hiervoor ook een uitgebreid diner hebben gegeten. Daardoor had niet iedereen meer trek in een groot stuk van de taart. Zonde, want het is een plaatje he? Een heel erg lekker plaatje.

Zet jij deze taart op tafel deze kerst?

Charlotte tiramisu taart 02

Charlotte Tiramisutaart

 

Charlotte tiramisutaart

45 minuten
12 punten

Ingrediënten

De taartbodem:

 • 100 g boter
 • 1 kop sterke koffie
 • 1 scheutje amaretto
 • 375 gram Bastognekoekjes
 • 2 pakjes lange vingers

  De vulling:

  • 4 gelatineblaadjes
  • 350 ml slagroom
  • 200 gram suiker
  • 750 gram mascarpone

   Voor de topping:

   • cacaopoeder

   Extra benodigd: springvorm met een hoge rand met een diameter van 22 cm

    Bereiding

    Voorbereiding:

    • Week de gelatineblaadjes in een bakje met koud water. Bekleed de onderkant van de springvorm met bakpapier.
    • Giet de koffie in een pannetje en breng het aan de kook. Voeg de amaretto er bij. Knijp de gelatineblaadjes uit en los ze op in het nog warme koffiemengsel. Roer dit goed door en laat het vervolgens naast het vuur afkoelen. (niet in de koelkast)

     Voor de taartbodem:

     • Smelt in een ander pannetje de boter. Maal de bastongekoekjes fijn en voeg dit bij de boter. Meng goed door elkaar. Verdeel het koekjesmengsel over de springvorm en druk het (bijvoorbeeld met een lepel) aan.
     • Schenk een beetje amaretto in een schaaltje. Dep de lange vingers met de ongesuikerde kant in de amaretto en zet dit rondom aan de buitenkant van de springvorm met de gesuikerde kant naar buiten. Druk de lange vingers in de bodem zodat ze een beetje vast staan. Zet de springvorm hierna weg in de koelkast.

      Voor de vulling:

      • Voeg de slagroom samen met de suiker in een kom en mix dit tot een luchtige slagroom. Voeg de mascarpone er bij en laat dit op de laagste stand met elkaar mengen tot je geen klontjes meer ziet. Schenk de afgekoelde koffie met gelatine bij het mengsel en meng dit ook goed door.
      • Haal de springvorm uit de koelkast en schep het mascarpone mengsel hier voor 1/2 in. Als je lange vingers over hebt kun je deze verkruimelen en over de mascarpone strooien. Verdeel vervolgens de rest van het mascarponemengsel over de springvorm en verdeel dit gelijkmatig.
      • Laat de taart minimaal 3 uur opstijven in de koelkast.

       Voor het serveren:

       • Bestrooi de taart voor het serveren met cacaopoeder. Voor een kerst-effect knip je sterren uit en leg je deze op de mascarpone. Bestrooi met cacao en verwijder vervolgens voorzichtig de sterren. Verwijder voorzichtig de springvorm en knoop een strik om de Charlotte Tiramisutaart voor een extra feestelijke presentatie.

        Tip: Ben je met minder personen? Neem dan een springvorm met een diameter van 18 cm en halveer de ingrediënten.


         Brenda Kookt Fijne Feestdagen 2014 03

         Deel dit bericht:

         Share on facebook
         Share on twitter
         Share on whatsapp
         Share on email
         Reacties

         41 Reacties

         1. Lieve haveneers 23 december 2020 om 10:24

          Ik heb een vraag , moeten er geen eieren in de tiramisu

          1. Brenda Hoff 3 januari 2021 om 14:04

           Bij dit recept niet, dit is een recept waarbij ik geen eieren als basis gebruik. Hierdoor is het ook geschikt voor kids en zwangere vrouwen.

         Laat een reactie achter

         Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

         Beoordeel recept
         Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en ontvang tijdelijk een gevarieerd weekmenu (5 recepten) uit de Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022 helemaal gratis!