Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Charlotte tiramisutaart

Charlotte tiramisu taart txtHet is tijd voor taart, een Charlotte tiramisutaart. Want tiramisu is altijd lekker, en deze taart dus ook. En het is weer eens wat anders dan de tiramisu in een ovenschaal, toch?

Al een hele tijd wilde ik een Charlotte taart maken. Een taart met daaromheen lange vingers. Met Kerst greep ik vorig jaar mijn kans. Hét moment waarop ik een toetje voor een grote groep mensen moest maken.

Ik koos er voor om de Charlotte taart te vullen met een tiramisu mengsel. Want hé, wie houdt er niet van een goede tiramisu? Dat vindt iedereen lekker toch?

De taart bleek machtig. En erg lekker. Met 8 personen hebben we de halve taart opgegeten. Kanttekening dat we hiervoor ook een uitgebreid diner hebben gegeten. Daardoor had niet iedereen meer trek in een groot stuk van de taart. Zonde, want het is een plaatje he? Een heel erg lekker plaatje.

Zet jij deze taart op tafel deze kerst?

Charlotte tiramisu taart 02

Charlotte Tiramisutaart

 

Charlotte tiramisutaart

45 minuten

Ingrediënten

De taartbodem:

  • 100 g boter
  • 1 kop sterke koffie
  • 1 scheutje amaretto
  • 375 gram Bastognekoekjes
  • 2 pakjes lange vingers

    De vulling:

    • 4 gelatineblaadjes
    • 350 ml slagroom
    • 200 gram suiker
    • 750 gram mascarpone

      Voor de topping:

      • cacaopoeder

      Extra benodigd: springvorm met een hoge rand met een diameter van 22 cm

        Bereiding

        Voorbereiding:

        • Week de gelatineblaadjes in een bakje met koud water. Bekleed de onderkant van de springvorm met bakpapier.
        • Giet de koffie in een pannetje en breng het aan de kook. Voeg de amaretto er bij. Knijp de gelatineblaadjes uit en los ze op in het nog warme koffiemengsel. Roer dit goed door en laat het vervolgens naast het vuur afkoelen. (niet in de koelkast)

          Voor de taartbodem:

          • Smelt in een ander pannetje de boter. Maal de bastongekoekjes fijn en voeg dit bij de boter. Meng goed door elkaar. Verdeel het koekjesmengsel over de springvorm en druk het (bijvoorbeeld met een lepel) aan.
          • Schenk een beetje amaretto in een schaaltje. Dep de lange vingers met de ongesuikerde kant in de amaretto en zet dit rondom aan de buitenkant van de springvorm met de gesuikerde kant naar buiten. Druk de lange vingers in de bodem zodat ze een beetje vast staan. Zet de springvorm hierna weg in de koelkast.

            Voor de vulling:

            • Voeg de slagroom samen met de suiker in een kom en mix dit tot een luchtige slagroom. Voeg de mascarpone er bij en laat dit op de laagste stand met elkaar mengen tot je geen klontjes meer ziet. Schenk de afgekoelde koffie met gelatine bij het mengsel en meng dit ook goed door.
            • Haal de springvorm uit de koelkast en schep het mascarpone mengsel hier voor 1/2 in. Als je lange vingers over hebt kun je deze verkruimelen en over de mascarpone strooien. Verdeel vervolgens de rest van het mascarponemengsel over de springvorm en verdeel dit gelijkmatig.
            • Laat de taart minimaal 3 uur opstijven in de koelkast.

              Voor het serveren:

              • Bestrooi de taart voor het serveren met cacaopoeder. Voor een kerst-effect knip je sterren uit en leg je deze op de mascarpone. Bestrooi met cacao en verwijder vervolgens voorzichtig de sterren. Verwijder voorzichtig de springvorm en knoop een strik om de Charlotte Tiramisutaart voor een extra feestelijke presentatie.

                Tip: Ben je met minder personen? Neem dan een springvorm met een diameter van 18 cm en halveer de ingrediënten.


                  Brenda Kookt Fijne Feestdagen 2014 03

                  Deel dit bericht:

                  Share on facebook
                  Share on twitter
                  Share on whatsapp
                  Share on email
                  Reacties

                  39 Reacties

                  1. Lieve Ermgodts 22 februari 2016 om 20:14

                    Hallo Brenda, bedankt voor het lekkere recept – ziet er alvast heerlijk uit! Wat is het gewicht van de 4 gelatineblaadjes die je gebruikte? Ik heb namelijk al vastgesteld dat je per merk verschillende diktes hebt – ik woon in België dus de Nederlandse artikels/merken zullen in onze winkels moeilijker te vinden zijn. Bedankt om de blaadjes even af te wegen :o)

                    1. Brenda Kookt 24 februari 2016 om 22:19

                      Ik heb de gelatine van Dr. Oetker gebruikt. Volgens de website komen 12 blaadjes Dr. Oetker Gelatine overeen met 18 gram poedergelatine.

                  2. gerda 23 maart 2016 om 17:58

                    ik heb de tiramisu taart gemaakt voor de lady’s day van de tennisclub toch maar mooi de eerste prijs mee gewonnen gewoon omdat hij het lekkerst was!

                  3. Irena 9 mei 2016 om 22:52

                    Beste Brenda- een kop koffie – hoeveel ml is dat ongeveer ?Of hoeveel heb je gebruikt ? Vind dat ook een beetje onduidelijk want er bestaan grote en kleine kopjes en met de gelatine is de juiste hoeveelheid wel belangrijk

                  4. Jeanet 28 november 2016 om 16:35

                    Ik heb een vraag over de tiramisu taart. De lange vingers aan de buitenkant van de taart doen. Moet ik dit buiten de rand doen?nee toch. Dit moet toch aan de binnenkant tegen de rand

                    1. Esther 28 november 2016 om 20:58

                      Hoi,
                      Het moet inderdaad in de springvorm.
                      Tegen de rand van de springvorm aan

                  5. Alice 26 december 2016 om 09:47

                    Deze gemaakt voor 1ste kerstdag 2016. 2 kleintjes met een diameter van 18cm. Recept op anderhalf keer gedaan. Ik had best nog wat over, maar niet getreurd. Ik heb een gedeelte gebruikt naast de 2 ronde voor nog 6 alcoholvrije cupcakes voor de kinderen. En nog 2 proefexemplaren in een toetjesbakje, hier op kerstavond al van gesmikkeld. Maar wat een hit, iedereen was er stil van!! Heerlijk!

                  6. vanessa 31 december 2016 om 11:20

                    hoi, hoeveel ml is een kop koffie? Ik heb een grote mok gemaakt maar dat lijkt me zoveel!

                    1. Brenda Kookt 31 december 2016 om 16:46

                      Een grote mok is inderdaad wel veel, aan 90 ml heb je voldoende

                  7. Emma 12 mei 2018 om 17:44

                    Lijkt me een erg lekker recept! Bij het maken van het desert tiramisu laat ik de koffie altijd eerst afkoelen voordat ik de amaretto toevoeg, anders zou het gaan verdampen. Moet de amaretto hier ook niet pas worden toegevoegd als het koffie-gelatine mengsel is afgekoeld?

                  8. jeroen 6 september 2018 om 10:40

                    Het printen is echt NIET “printfrendly “zoals het vermeld staat …
                    3 vellen ; als het ook op 1 mogelijk is !
                    – Véél te groot die foto van de taart ; bijna 1 pagina groot .
                    – laatste vel is ook niet nodig om te printen .
                    # printmaffia # tonerprijsmaffia .

                    Jammer om dit te melden ; nu ga ik aan de slag ;-)

                    1. Brenda Kookt 6 september 2018 om 19:32

                      Klopt. Bij nieuwere recepten is dit al aangepast, bij dit recept helaas nog niet. Je kunt foto’s en tekst die je niet wilt printen wegklikken

                  9. Annemieke 1 februari 2019 om 15:35

                    Hoi Brenda,
                    Mijn standaard springvormen zijn 24 cm..ipv 22 Is dat een probleem?
                    groetjes van Annemieke

                    1. Brenda Kookt 6 februari 2019 om 14:56

                      Dat is geen probleem Annemieke. Waarschijnlijk heb je dan 1 of 2 extra lange vingers nodig, en jouw taart wordt dan qua vulling iets minder hoog.

                  10. Barbra 30 maart 2019 om 20:11

                    Kan deze ook icm je standaard tiramisu vulling recept met ei? Moet er dan alsnog gelatine bij?

                    1. Brenda Kookt 30 maart 2019 om 22:10

                      Ja dat zou ik wel doen, anders is de vulling te zacht, dan kun je geen mooie punten snijden

                  Leave A Comment

                  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

                  Beoordeel recept