Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Millefeuille met kip

Millefeuille met kip txtVandaag tip ik jullie weer een lekker recept: Millefeuille met kip. Een multifunctioneel lekkertje zelfs. Deze millefeuille met kip kun je nameljik serveren als hoofdgerecht of  als voorgerecht. En als je helemaal wild doet kun je er zelfs een mini gerechtje, een amuse van maken.

Een millefeuille is het Franse gebakje waar de Nederlandse tompouche van is afgeleid. Het zijn verschillende laagjes bladerdeeg met daartussen een romige inhoud. Dit gerecht is een variatie daarop, een hartige millefeuille van filodeeg.

Dit recept kwam ik tegen in de Delicious (nummer 13) van 2012. Het stond al jaren (bijna 3 ;)) op mijn to-make lijst en nu is het er eindelijk van gekomen. Het was het wachten waard, het was heerlijk. En ik ben verliefd op het mosterdsausje. Omdat het zo’n lekker gerecht is tip ik hem voor het kerstdiner. Al smaakte het eind oktober ook prima hoor ;)

De bereiding lijkt misschien bewerkelijk. Maar schijn bedriegt. Dit gerecht kun je namelijk heel goed een dag eerder voorbereiden zodat je het vlak voor je diner alleen hoeft af te maken. Maak de porties kleiner als je de millefeuille als voorgerecht serveert.

Millefeuille met kip 02

Millefeuille met kip en mosterdsaus

 

Millefeuille met kip

20 minuten

Ingrediënten

Voor de millefeuille met gegrilde kip:

  • 100 gram gezouten boter
  • 20 gram verse dragon
  • geraspte schil van 1 biocitroen
  • 6 vellen diepvriesfilodeeg van 20 x 20
  • 400 gram kipfilet
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel venkelzaad
  • 300 gram witte deel van de prei

    Voor de mosterdsaus:

    • 1 eetlepel olijfolie
    • 2 sjalotjes
    • 1 kruidnagel
    • 1 blaadje laurier
    • 1 eetlepel bloem
    • 200 ml slagroom
    • 200 ml runder of kalfsfond
    • 2 eetlepels grove mosterd
    • 1 eetlepels scherpe fijne mosterd

    Bereiding

    Mosterdsaus (kun je 2 dagen van tevoren bereiden):

    • Verwarm de olie in een steelpan en bak de sjalot met de kruidnagel en de laurier op zacht vuur ongeveer 3 minuten. Voeg de bloem toe en bak dit even mee.
    • Scherm de room en fond erbij en breng de saus al roerend aan de kook. Laat de saus 10 minuten zachtjes koken.
    • Verwijder de kruidnagel en het laurierblad.
    • Roer met een garde de mosterd door de saus en breng op smaak met peper en zout.

    Millefueille met kip:

      Tip: voorbereiding kan 1 dag van te voren.

      • Verwarmde oven voor op 180ºC en bekleed een bakplaat met bakpapier.
      • Verhit in een pannetje de boter met de helft van de dragon en helft van de citroenrasp. Laat dit een paar minuten trekken op laag vuur.
      • Leg een vel filodeeg uit op een grote snijplank en bestrijk het met gesmolten dragonboter. Leg er 2 vellen bovenop en bestrijk telkens met boter. Bestrijk het vierde vel met boter.
      • Dek het stapeltje af met de het vierde vel en bestrijk ook de bovenkant met de dragonboter. Bewaar de boter die over is.
      • Snijd het deeg in 12 stukken van 4x 10 cm. Leg de stukken naast elkaar op de bakplaat en bak dit 10 minuutjes in de oven tot ze gaar en krokant zijn. Laat ze hierna afkoelen en bewaar in een trommel.
      • Snijd de kipfilets in de lengte in plakken van 1 cm. Bestrijk ze met olie en bestrooi met venkelzaad en zout en peper.Dek af met folie en leg dit tot gebruik in de koelkast.
      • Verwarm de rest van de dragonboter in een steelpan. Voeg de prei, rest van de citroensap en 100 ml water toe en laat dit 5 minuten stoven op zacht vuur. Roer af en toe door. Breng de prei op smaak met zout en peper, laat afkoelen en bewaar afgedekt in de koelkast.
      • Bereiding:
      • Neem het vlees 1 uur van te voren uit de koelkast. Verwarm de oven voor op 200 ºC. Verhit een grilpan (of koekenpan) en gril de plakjes kip kort aan elke kant. Verwarm het preimengsel en laat het hierna even uitlekken in een zeef.
      • Schep in het midden van de borden een beetje van het preimengsel. Leg hierop een stukje filodeeg, daarop weer wat prei met een plakje kip en daarop een stukje filodeeg. herhaal dit en sluit af met een plakje filodeeg. Serveer met de mosterdsaus.

      Brenda Kookt Fijne Feestdagen 2014 03

       

      Deel dit bericht:

      Share on facebook
      Share on twitter
      Share on whatsapp
      Share on email
      Reacties

      9 Comments

      1. Marlotte 13 december 2015 at 07:00

        Wat ziet dit er onwijs leuk uit zeg en prachtige foto’s ook weer!

        Reply
      2. Proef de Smaak 13 december 2015 at 08:34

        Lekker! Vind zo’n gestapeld gerechtjes altijd direct iets chiques hebben. Prachtige foto’s ook weer!

        Reply
      3. Heike. 13 december 2015 at 13:45

        Ziet er heerlijk uit en lekker voor de feestdagen …… dankjewel Brenda voor je mooie foto’s altijd en mooi opgemaakt de borden echt zo feestelijk.

        Fijne feestdagen alvast en nogmaals dankjewel voor je heerlijke gerechten.

        Groetjes Heike.

        Reply
        1. Brenda Kookt 14 december 2015 at 17:19

          Wat lief Heike, dank je wel. Ik wens je ook hele gezellige en mooie feestdagen toe

          Reply
      4. Jane 13 december 2015 at 15:12

        Mooi gerecht! Wat ik me eigenlijk afvraag, hoe kan je het beste het koken plannen als je meerdere gerechten wilt maken die in de oven moeten? Of kan je ook meerdere gerechten tegelijk in de oven bereiden?

        Reply
        1. Brenda Kookt 14 december 2015 at 17:19

          Sommige gerechten kunnen heel goed tegelijk in de oven. Ook kun je gerechten soms alvast voorbereiden zodat je ze voor het serveren alleen nog kort hoeft op te warmen, en niet meer helemaal hoeft te garen.

          Reply
      5. Nelise 28 november 2018 at 22:03

        Hi! Ziet er prachtig uit als hoofdgerecht voor kerst. Heb je nog tips wat voor groente en aardappel zou je erbij zou kunnen serveren?

        Reply

      Geef een reactie

      Misschien vindt je dit ook leuk: