Roze koek

Recept roze koeken

Nadat ik de afgelopen tijd heel veel roze koeken heb gegeten vond ik het tijd dat ik ze zelf eens ging maken. En natuurlijk mogen ze niet ontbreken op mijn blog.

De afgelopen weken of nou eigenlijk zijn het maanden inmiddels (bijna 2!) heb ik behoorlijk veel Glacé koeken gegeten, je weet wel de good old Hollandse roze koek. De roze koek is namelijk een ideale kraamkoek als je een meisje hebt gekregen. Hij is namelijk roze ;) En ja, als ik de visite een koek geef dan kan ik het niet laten er zelf ook eentje nemen.

De eerste (6?) weken na de geboorte van ons moppie moest ik er niet aan denken om zelf in de keuken te staan. Ik had het druk genoeg met wennen aan alle nieuwe dingen en de verzorging van Fem. De roze koeken werden dan ook gewoon gekocht in de supermarkt. Inmiddels heb ik mijn handen zo nu en dan even vrij en vond ik een gaatje om zelf de keuken in te duiken.

Ik heb het recept van Sabine uit het Guilty Pleasures kookboek gemaakt, een lekker snel recept zonder poespas. Het recept heb ik iets aangepast door de koeken in een brownievorm te bakken, hierdoor hoefde ik niet te priegelen met vormpjes. Het glazuur ik heb lekker knalroze gemaakt door het te kleuren met frambozen.

Roze koeken recept

Roze koek

Bereidingstijd 20 minuten en 25 minuten baktijd

Ingrediënten voor 10 grote koeken of 16 kleinere blokjes

 • 200 gram ongezouten roomboter (op kamertemperatuur)
 • 175 gram kristalsuiker
 • 4 eieren
 • 1 eeltepel citroensap
 • 200 gram bloem

Voor het glazuur:

 • 150 gram poedersuiker
 • 10 frambozen (je kunt ook frambozen uit de diepvries gebruiken)

Extra benodigd: een brownie vorm met een afmeting van 28 bij 18 cm

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 ºC en vet een vorm in.

Klop de boter samen met de suiker luchtig. Voeg een voor een de eieren toe en meng deze er goed door. Voeg het citroensap erbij en klop dit goed door het mengsel. Meng tot slot de bloem door het beslag.

Stort het beslag in de brownievorm en bak dit  25 minuten in het midden van de oven tot het gaar is. Laat de koek hierna afkoelen.

Bereid de glazuur door de frambozen met een vork fijn te prakken. Duw dit door een zeefje zodat je de pitjes er uit haalt. Meng de poedersuiker met de gezeefde frambozen tot een mooi roze glazuur. Verdeel het glazuur over de afgekoelde koek en laat dit even uitharden. Snijd de koeken hierna in blokjes.

Tips:

 • zorg er voor dat de boter goed op kamertemperatuur is en het goed is gemengd met de suiker voor je de overige ingrediënten toevoegt.
 • wil je er koeken van maken? Verdeel het beslag dan over muffinvormpjes

Brenda Hoff
Brenda Hoff
Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
30 comments
 1. Brenda wat een ontzettend leuk idee mijn zoon wordt 25 en nu bedacht ik dat ga ik maken voor zijn bursdee hij krijgt 50 man op zijn feestje dus deelt mooi uit…maar hoe maak ik de blauwe topping?? ideetje??

   1. Leuk om het glazuur blauw te kleuren. Je kunt hier blauwe bessen voor gebruiken, al kan het zo zijn dat de kleur dan meer richting paars gaat. Je kunt de poedersuiker ook aanmaken met een beetje water en dan een blauwe kleurstof toevoegen. Dit verkoopt de supermarkt tegenwoordig ook.

 2. Ik had echt verwacht dat dit veel moeilijker zou zijn, echt grappig hoe een recept soms zo mee kan vallen! Handig om het in een brownie bakvorm te doen: gaat veel sneller volgens mij. Als mijn schoonzus een meisje krijgt ga ik haar hier eens mee verrassen.

 3. Hoi Brenda,
  Ik ben de roze koek aan het bakken maar bij mij komen er hele ” luchtbellen” omhoog. Het gaat zeker geen platte koek worden :-). eerder een koek met gebergten. :-) Wat heb ik niet goed gedaan is nu mijn vraag?

   1. Grootmoeders Tip voor platte cakes. Knip een reep dubbele badstof(oude handdoek) maak het nat en doe het strak om de rand van de bakvorm, maak vast met een veiligheidsspeld. Gegarandeerd een platte cake.

 4. Staat hier op dit moment voor de tweede keer in de oven! Heb voor wat extra smaak deze keer een klein beetje zout en vanille extract aan de cake toegevoegd. Bedankt voor het leuke recept!

 5. Ik ga het proberen! Ziet er goed uit :)
  In je recept staat trouwens: 1 eeltepel citroensap, moet het een eetlepel of een theelepen zijn?

 6. Hi Brenda, ik heb net de roze koeken gemaakt nou ja de blokjes dan. Ik had het recept al een tijdje geleden opgeslagen. Heb net een hoekje geproefd en ik moet zeggen ze lijken goed op de echte. Ik woon in Australië en soms mis je van die rare dingen. Je kunt natuurlijk goed leven zonder roze koeken maar ik vind vooral leuk om NL baksel te delen met de mama’s hier. Ik ben benieuwd hoe ze het vinden morgen op Playgroup. Volgende week is het gevuld speculaas. Dankje

 7. Ohhh geweldig!!! Ben dol op deze koeken!

  Vraagje: ik heb alleen ronde taartvormen. Kan dit ook in een 18cm of 20cm rond? Of moet het dan kleiner?

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook leuk