Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

Bestel nu:

de Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022 en de Makkelijk & Snel agenda 2022!

Bestel nu:

Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022

Makkelijk & Snel agenda 2022!

Roze koek

Recept roze koeken

Nadat ik de afgelopen tijd heel veel roze koeken heb gegeten vond ik het tijd dat ik ze zelf eens ging maken. En natuurlijk mogen ze niet ontbreken op mijn blog.

De afgelopen weken of nou eigenlijk zijn het maanden inmiddels (bijna 2!) heb ik behoorlijk veel Glacé koeken gegeten, je weet wel de good old Hollandse roze koek. De roze koek is namelijk een ideale kraamkoek als je een meisje hebt gekregen. Hij is namelijk roze ;) En ja, als ik de visite een koek geef dan kan ik het niet laten er zelf ook eentje nemen.

De eerste (6?) weken na de geboorte van ons moppie moest ik er niet aan denken om zelf in de keuken te staan. Ik had het druk genoeg met wennen aan alle nieuwe dingen en de verzorging van Fem. De roze koeken werden dan ook gewoon gekocht in de supermarkt. Inmiddels heb ik mijn handen zo nu en dan even vrij en vond ik een gaatje om zelf de keuken in te duiken.

Ik heb het recept van Sabine uit het Guilty Pleasures kookboek gemaakt, een lekker snel recept zonder poespas. Het recept heb ik iets aangepast door de koeken in een brownievorm te bakken, hierdoor hoefde ik niet te priegelen met vormpjes. Het glazuur ik heb lekker knalroze gemaakt door het te kleuren met frambozen.

Roze koeken recept

Roze koek

Bereidingstijd 20 minuten en 25 minuten baktijd

Ingrediënten voor 10 grote koeken of 16 kleinere blokjes

 • 200 gram ongezouten roomboter (op kamertemperatuur)
 • 175 gram kristalsuiker
 • 4 eieren
 • 1 eeltepel citroensap
 • 200 gram bloem

Voor het glazuur:

 • 150 gram poedersuiker
 • 10 frambozen (je kunt ook frambozen uit de diepvries gebruiken)

Extra benodigd: een brownie vorm met een afmeting van 28 bij 18 cm

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 ºC en vet een vorm in.

Klop de boter samen met de suiker luchtig. Voeg een voor een de eieren toe en meng deze er goed door. Voeg het citroensap erbij en klop dit goed door het mengsel. Meng tot slot de bloem door het beslag.

Stort het beslag in de brownievorm en bak dit  25 minuten in het midden van de oven tot het gaar is. Laat de koek hierna afkoelen.

Bereid de glazuur door de frambozen met een vork fijn te prakken. Duw dit door een zeefje zodat je de pitjes er uit haalt. Meng de poedersuiker met de gezeefde frambozen tot een mooi roze glazuur. Verdeel het glazuur over de afgekoelde koek en laat dit even uitharden. Snijd de koeken hierna in blokjes.

Tips:

 • zorg er voor dat de boter goed op kamertemperatuur is en het goed is gemengd met de suiker voor je de overige ingrediënten toevoegt.
 • wil je er koeken van maken? Verdeel het beslag dan over muffinvormpjes

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

30 Reacties

 1. Jessie 26 oktober 2016 om 11:33

  Kun je dit ook in de vriezer bewaren?

 2. Gerlies 23 november 2016 om 03:47

  Hi Brenda, ik heb net de roze koeken gemaakt nou ja de blokjes dan. Ik had het recept al een tijdje geleden opgeslagen. Heb net een hoekje geproefd en ik moet zeggen ze lijken goed op de echte. Ik woon in Australië en soms mis je van die rare dingen. Je kunt natuurlijk goed leven zonder roze koeken maar ik vind vooral leuk om NL baksel te delen met de mama’s hier. Ik ben benieuwd hoe ze het vinden morgen op Playgroup. Volgende week is het gevuld speculaas. Dankje

 3. Rianne 17 januari 2017 om 11:16

  Ha Brenda,

  Hoeven de eieren niet op kamertemperatuur?

  1. Brenda Kookt 19 januari 2017 om 13:12

   Dat doe ik niet, maar officieel zou het wel moeten inderdaad. Scherp van je

 4. Rianne 17 januari 2017 om 22:01

  Al gemaakt!
  De reacties: overheerlijk, precies de juiste verhoudingen ( ja ze zijn kritisch bij mij haha)

  Leuk!

 5. Caroline 24 januari 2017 om 06:54

  Ohhh geweldig!!! Ben dol op deze koeken!

  Vraagje: ik heb alleen ronde taartvormen. Kan dit ook in een 18cm of 20cm rond? Of moet het dan kleiner?

   1. Caroline 25 januari 2017 om 12:51

    Dank je voor je reactie! Ik ga het spoedig eens proberen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *