Shepherd’s Pie
Vandaag deel ik weer een lekkertje met jullie. Schotels als deze, dat zijn de lekkerste. Vandaag deel ik een kruidige ovenschotel, een shepherd’s pie. Tijdens mijn zwangerschapsverlof had ik extra tijd. Onze baby zat namelijk erg lekker bij me en bleek ook na de uitgerekende datum nog even te zitten. Ik was...Shepherd’s Pie
Bewaren
Vandaag deel ik weer een lekkertje met jullie. Schotels als deze, dat zijn de lekkerste. Vandaag deel ik een kruidige ovenschotel, een shepherd’s pie.
Tijdens mijn zwangerschapsverlof had ik extra tijd. Onze baby zat namelijk erg lekker bij me en bleek ook na de uitgerekende datum nog even te zitten. Ik was klaar met alle klusjes. De artikelen voor Brenda Kookt waren geschreven, foto’s van de afgelopen jaren ingeplakt en van mijn favoriete series had ik alle afleveringen inmiddels bekeken. Dus toen zat er nog maar één ding op, koken!
Ik had geen zin in moeilijk gedoe. Wel in lekker warm voedsel, echte comfort food. Daarom besloot ik deze shepherd’s pie te maken. De shepherd’s pie is een Brits gerecht, een ovenschotel met aardappelpuree en (lams)gehakt dat vaak in de pub wordt geserveerd. Maar ook thuis valt dit gerecht in de smaak. Door de zijkanten van de schotel met panko te bestrooien wordt de korst extra krokant.
En het voordeel was, dat wat ik over had kon ik invriezen. Zo hebben we ook in de kraamweek nog een keer genoten van deze lekkere shepherd’s pie. Tijd om het recept met jullie te delen, zodat jullie ook van deze schotel kunnen genieten.
Shepherd’s pie
Ingrediënten
Voor de puree:
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze shepherd’s pie
Stap 1
Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en kook ze gaar.Stap 2
Verwarm boter in een grote koekenpan of wok.Stap 3
Snipper de ui en bak dit even aan.Stap 4
Voeg het gehakt bij de ui en bak dit rul. Snijd de wortelen, bleekselderij en koolraap in blokjes en voeg dit bij het gehakt in de pan, bak dit 10 minuten mee.Stap 5
Breng het geheel op smaak met de tijm, laurier en rozemarijn, samen met peper en zout. Voeg de tomatenpuree, worchestercauce toe en verwarm dit ook even mee. Meng het geheel goed door elkaar.Stap 6
Verwarm de oven voor op 200 ºC en vet een ovenschaal in. Verdeel 5 eetlepels panko over de bodem en draai de schotel rond de panko aan de bodem en rand blijft plakken.Stap 7
Stamp de gekookte aardappelen fijn en meng dit met roomboter, Parmezaanse kaas, panko, mosterd de eidooiers en warme melk.Stap 8
Verdeel 1 cm van de aardappelpuree over de bodem en zijkanten van de ovenschaal. Verdeel het gehaktmengsel hierin en dek de schotel af met een laag aardappelpuree en bestrooi dit met de overgebleven panko.Stap 9
Verwarm de shepherd's pie 30 minuten in de oven. Voeg na 20 minuten de Parmezaanse kaas toe.Ingrediënten
Voor de puree:
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze shepherd’s pie
Stap 1
Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en kook ze gaar.Stap 2
Verwarm boter in een grote koekenpan of wok.Stap 3
Snipper de ui en bak dit even aan.Stap 4
Voeg het gehakt bij de ui en bak dit rul. Snijd de wortelen, bleekselderij en koolraap in blokjes en voeg dit bij het gehakt in de pan, bak dit 10 minuten mee.Stap 5
Breng het geheel op smaak met de tijm, laurier en rozemarijn, samen met peper en zout. Voeg de tomatenpuree, worchestercauce toe en verwarm dit ook even mee. Meng het geheel goed door elkaar.Stap 6
Verwarm de oven voor op 200 ºC en vet een ovenschaal in. Verdeel 5 eetlepels panko over de bodem en draai de schotel rond de panko aan de bodem en rand blijft plakken.Stap 7
Stamp de gekookte aardappelen fijn en meng dit met roomboter, Parmezaanse kaas, panko, mosterd de eidooiers en warme melk.Stap 8
Verdeel 1 cm van de aardappelpuree over de bodem en zijkanten van de ovenschaal. Verdeel het gehaktmengsel hierin en dek de schotel af met een laag aardappelpuree en bestrooi dit met de overgebleven panko.Stap 9
Verwarm de shepherd's pie 30 minuten in de oven. Voeg na 20 minuten de Parmezaanse kaas toe.Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.
En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.
Bekijk ook andere recepten
25 reacties
kenneth
Ik heb hem vandaag weer eens klaar gemaakt, het blijft een lekker recept. Ik heb hem vandaag alleen klaar gemaakt met ketchup ipv tomatenpuree en verder geen zout toegevoegd, hierdoor is hij wat zoeter van smaak en viel hij erg in de smaak bij de kids. En ik had 2 plakken Cheddar "kaas" door (800gr) aardappelpuree gedaan en daarna 4 plakken bovenop de pie de laatste 10minuten onder de grill
Mike
Hoi Brenna, Shepherd's pie is met lamsgehakt, niet met runder gehakt. Anders is het een cottage pie.
Harry
22 * 'lekker' op deze pagina...
Brenda Kookt
Dat was dan denk ik mijn schrijven stopwoordje, al is het wel wat veel van het goede.
Chantal
Ik ga deze voor het kerstmenu maken, maar dan in een vega variant (linzen ipv gehakt). Dan heet het trouwens "gardener's pie" :-D
Anne
Super lekker. Die 4 eetlepels worchester saus maken het extra lekker. Ik was wel meer dan de 30 minuten kwijt aan voorbereiden.
kenneth
ik ook! Ben ruim 1 1/2 kwijt geweest maar mijn hoeveelheid was ook 1 1/2 keer zoveel
Max
Ik heb em net gemaakt, erg lekker, maar no way in hell dat je aan 30 minuten bereiding genoeg hebt. Ik heb bijna 2 uur in de keuken gestaan, alles snijden, schillen etc. Alleen de aardappels schillen en snijden kost al zo'n 30 minuten.
Saskia
Ik ben het lekkere recept aan het maken, maar zie nergens wanneer ik de bleekselderij moet toevoegen... kan je mij verder helpen?
Brenda Kookt
Hi Saskia, wat lekker dat je de shepherd's pie maakt! Hij gaat er samen met de wortel in. (ik zag inderdaad dat je volgens het recept 2x ui moest toevoegen, heb het aangepast)
Herma
Dank voor het recept. Ik lees dat er 4 eetlepels worchestersaus toegevoegd wordt. Dat lijkt me zoveel. Bedoel je soms theelepels?
P. van Berkel
En de bleekselderij?
Lies
Mmh ineens geen bleekselderij meer in het recept...
Cilia
Staat er wel bij punt 4
Alt
Hardnekkige misverstanden... artikel Marcus Huibers (volkskeuken Volkrant): "In tegenstelling tot wat vele bronnen beweren ontleent de Sheperd's Pie zijn naam niet aan het herdersberoep maar aan John Wayne Sheperd (1848-1897), de Brits- Ierse immigrant" die, vergeefs, op de Veluwe naar goud zocht. Hij gebruikte de aardappelpuree als deksel om het lamsvlees te kunnen stoven.
viviane
Beste Brenda, Dank voor alle lekkere recepten. Er moet me wel iets van het hart... Shepherd's pie is altijd van lamsgehakt....de naam zegt het al...herderspastei. De pies worden altijd vernoemd naar het hoofdingredient: Fish pie, beef pie, steak and kidney pie...etc In uw versie zit veel wat in de engelse niet zit maar dat mag uiteraard. Noem het alleen geen Shepherd's pie. In een pub besteld zou uw pie meteen teruggestuurd worden als er beef in zit. Ik zie net dat er al eerder op gereageerd werd en dat het je niks uitmaakt...? snap ik dus niet
Desiree
Dit ziet er echt heel erg lekker uit!
Marleen
Wauw!! Wat heerlijk :) dit maken we vaker!
Brenda Kookt
Wat tof dat je hem zo snel al gemaakt hebt Marleen! Goed om te horen :)
Cheese and Chinese
Wat grappig, toevallig hadden wij het er laatst over dat we een keer een shepherd's pie willen maken! Nog nooit gegeten eigenlijk, maar lijkt me erg lekker - vooral rond deze tijd van het jaar.
Ronald
Als er rundergehakt in de pie zit, dan is het een Cottage Pie en geen Shepherd's Pie. Een Shepherd's Pie is met lamsgehakt, vandaar ook de naam.
Brenda Kookt
Bedankt voor de uitleg, dat wist ik niet. Toch noem ik het een shepherd's pie, ook al is het met rundergehakt gemaakt. Eigenwijs.. ;)
Marlotte
Mmm, ziet er écht onwijs lekker uit. Mooie foto's ook!
Brenda Kookt
Dank je wel!