Tradities zijn er om in ere te houden, en daarom is het vandaag tijd voor taart! Brenda Kookt bestaat vandaag namelijk alweer 4 jaar, en dat mag gevierd worden! Tijd voor taart een notentaart!
Op ‘mijn’ eerste verjaardag deelde ik het recept voor de Ouderwetse chocoladetaart (een topper van een recept!) het tweede jaar gingen we voor de overheerlijke worteltjestaart met rozenbottelgelei (een recept dat ik nog steeds regelmatig maak en we ook tijdens Brenda’s High Tea serveerden) en vorig jaar maakte ik een gebakje met witte chocolade en aardbei. En ook op deze vierde verjaardag mag taart niet ontbreken. Deze keer maakte ik een taart die al een tijd op mijn to-cook lijstje stond: een notentaart met karamel.
Deze taart heb ik al een poosje geleden gemaakt, namelijk op mijn verjaardag in november. Ik was niet van plan zelf taarten te bakken omdat ik er van uit ging dat ik een lief klein babytje in mijn armen zou hebben. Maar die baby zat nog lekker warm in mijn buik en aangezien alle andere klusjes al gedaan waren besloot ik toch taart te bakken.
Ik had geen zin in moeilijk gedoe, maar wilde wel een lekkere taart maken. Daarom heb ik het oorspronkelijke recept dat ik in mijn hoofd had iets versimpeld. Het resultaat is een lekkere snelle notentaart. De taart viel vooral bij de vrouwelijke familieleden erg in de smaak. De bodem is mooi krokant en de karamel is lekker zoet. Maar niet té zoet, gewoon perfect. Zoals een notentaart met karamel hoort te zijn.
Notentaart met karamel
Bereidingstijd 30 minuten en 40 minuten baktijd
Ingrediënten:
Voor de bodem:
- 250 gram bloem
- 100 gram poedersuiker
- 250 gram koude boter
- halve theelepel zout
Voor de karamel:
- 140 gram witte basterdsuiker
- 2 eetlepels honing
- 125 ml slagroom
- 300 gram gemengde noten
De bakvorm die ik heb gebruikt heeft een afmeting van 35 x11 cm.
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 ºC, vet de bakvorm in en bekleed met bakpapier. Hak de noten grof.
Mix de bloem met de poedersuiker, boter en het zout tot een kruimelig deeg. Kneed het tot een bal en bedek hier de bakvorm mee. Bak de bodem 20 minuten in de oven.
Smelt de basterdsuiker op laag vuur in een koekenpan. Laat dit licht kleuren en roer hierna de honing, slagroom en gehakte noten er door.
Verdeel de noten met karamel over de voorgebakken taartbodem en bak de notentaart nog 20 minuten in de oven.
Laat de taart voor het serveren afkoelen. Bewaar de notentaart met karamel buiten de koelkast, afgedekt met aluminiumfolie.