Ga naar de inhoud

Westfriese Jodenkoek

Een recept voor een van de lekkerste taarten als je het mij vraagt: dé Westfriese Jodenkoek. Een recept dat niet mag ontbreken op Brenda Kookt. Brenda Kookt en Natasja Bakt. Ik heb niet altijd het geduld om een brood mooi te laten rijzen en er daarna weer mee aan de slag te gaan. Mijn zusje
Delen op

Westfriese Jodenkoek

Westfriese Jodenkoek abraham of sarah

Een recept voor een van de lekkerste taarten als je het mij vraagt: dé Westfriese Jodenkoek. Een recept dat niet mag ontbreken op Brenda Kookt.

Brenda Kookt en Natasja Bakt. Ik heb niet altijd het geduld om een brood mooi te laten rijzen en er daarna weer mee aan de slag te gaan. Mijn zusje Natasja wel. Sinds we samen een cursus broodbakken hebben gevolgd (bij Levine, hier lees je er meer over) tovert ze het ene na het andere lekkere brood maar ook stokbroodjes en croissantjes uit haar oven. Niets is te gek.

Ook ging Natasja voor de verjaardag van ons andere zusje aan de slag met de Westfriese Jodenkoek. Toen kwam ik om de hoek kijken, want hé dit lekkere recept wilde ik zeker ook op Brenda Kookt publiceren.

De Wesfriese Jodenkoek is een stevige roomboterkoek gevuld met amandelspijs. Traditiegetrouw wordt deze opgemaakt als Abraham of Sarah en gegeten als iemand 50 jaar is geworden. Vroeger bij mijn opa en opa stond de Westfriese Jodenkoek ook bij alle andere leeftijden op tafel. Het was mijn lievelings, juist omdat je deze taart niet zo vaak at. Toen ik zelf 25 werd moest er dan ook zeker een halve Sarah gegeten worden, dat is traditie.

Nastasja heeft voor haar WestFriese Jodenkoek het basisrecept van Es Factory gebruikt. Deze heb ik hieronder aangepast naar de hoeveelheden zoals wij hem gemaakt hebben. Het werd geen  (halve) Sarah want daar is ons zusje Ilona nog niet aan toe, we gingen voor een ronde taart. We hebben hem gedecoreerd met stevige slagroom en sprinkels.  Als je deze hoeveelheden verdubbeld kun je er een echte Abraham- of Sarah-taart van maken.

Abraham taart 50 jaar jodenkoek

West-Friese Jodenkoek

Bereidingstijd 30 minuten, plus 1 uur rusttijd voor het deeg en 30 minuten om te bakken

Ingrediënten voor 1 taart met een diameter van 24 cm

  • 300 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • snuf zout
  • 2 eetlepels koekkruiden (koek- en speculaaskruiden)
  • 150 gram donkere basterdsuiker
  • 150 gram koude roomboter
  • 150 gram amandelspijs (bijvoorbeeld volgens dit recept)
  • 1 ei
  • 80 ml melk

Extra benodigd voor de decoratie: 

  • 250 ml ongeklopte slagroom
  • 1 zakje klopfix
  • diverse vrolijke sprinkels

Bereiding:

Meng in ene grote kom de bloem met bakpoeder, zout, koekkruiden en basterdsuiker. Snijd de boter in blokjes en voeg deze ook toe. Meng met een mixer tot de boter in kleine korreltjes met de bloem is gemengd. Voeg hierna het ei en melk toe en kneed dit met je handen door. Verpak het deeg huishoudfolie en leg het minimaal een uur in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 190 ºC. Verdeel het deeg in twee stukken en maak van de twee ballen deeg een cirkel (dit kan heel goed door een bakvorm te gebruiken). Leg een van de twee cirkels deeg op een vel bakpapier en verdeel hier het amandelspijs over. Zorg er voor dat de randen vrij blijven. Leg de andere deeg cirkel er op en druk de randen aan.

Bak de West-Friese Jodenkoek in 30 tot 40 minuten goudbruin. Laat de koek hierna afkoelen voordat je hem versiert.

Klop de slagroom met daarin de klopfix mooi stevig. Spuit dit op de taart en versier met sprinkels.

Bekijk ook andere recepten
Eton mess met lemoncurd
Bladerdeegnestjes met Nutella
Naan met hoemoes, falafel en groente groenten
Eiersaladecups

4 reacties

Anne

Hallo! Er is geen link voor het amandelspijs recept in de ingrediënten lijst. Ik ga dit recept binnenkort proberen. Klinkt echt Hollands, leuk voor mijn Zuid Afrikaanse schoonfamilie (hier kan je geen amandelspijt kan kopen). Heb er zin in! Bedankt!

Laat een bericht achter

Diana

Brenda, hoe groot/rond moeten de cirkels voor de jodenkoek ongeveer zijn ?

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Een diameter van ongeveer 24 cm, je kunt hier ook een springvorm voor gebruiken.

Cheese and Chinese

Wat grappig, nog nooit van deze taart gehoord maar hij lijkt me erg lekker! Vind amandelspijs namelijk heerlijk!

Laat een bericht achter

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op