Witte bonen in tomatensaus met gehaktballetjes

Witte bonen met gehakbellen in tomatensausVandaag deel ik een gerecht waar ik vroeger gek op was: witte bonen in tomatensaus. Al moet ik bekennen dat ik er inmiddels niet zo gek meer op ben.

Voor een artikel op Culy over gerechten met een herinnering (klik hier om dit te lezen) was ik opzoek naar gerechten van vroeger. En wat ik vroeger dus écht lekker vond waren witte bonen met gehaktballen in tomatensaus. Ik zocht een foto van het gerecht voor bij het artikel, maar kon niet vinden wat ik zocht. Daarom besloot ik het zelf weer een keer te maken zodat ik het kon eten, én meteen een foto kon schieten. Win-win!

Ik heb al zeker 10 (of misschien zelfs al 15 jaar) geen witte bonen meer gegeten. Ik vond het lekker om het weer een keer te eten, maar denk niet dat ik dit weer regelmatig ga eten ;)

De krombekken kwamen uit de grote moestuin van mijn opa. Deze zette mijn moeder de avond van te voren in de week en werden gekookt in de snelkookpan. Natuurlijk hoorde daar ook gehaktballetjes in tomatensaus bij. Mijn moeder gebruikte deze uit blik, ik maak ze nu zelf. Het gerecht werd vroeger royaal bestrooid met suiker. En daarbij aten we augurk en de dare devils (waar ik er verrassend genoeg ook een van was) ook zure haring.

Zijn er gerechten die jullie vroeger heel erg lekker vonden maar nu nooit meer eten? 

Witte bonen in tomatensaus

Witten bonen in tomatensaus met gehaktballetjes

Witte bonen in tomatensaus met gehaktballetjes

45 minuten

Ingrediënten

 • 1 pot witte bonen 400 gram
 • 1 rode ui
 • 1 teentje knoflook
 • 1 eetlepel witte wijnazijn
 • 1 eetlepel tomatenpuree
 • 1 blik tomatenblokjes 400 gram
 • 1 eetlepel donkerbruine basterdsuiker
 • snuf paprikapoeder
 • 1 laurierblaadje
 • 350 gram runder gehakt
 • 1 eetlepel paneermeel
 • eventueel gehaktkruiden
 • peper en zout

Bereiding

 • Snipper de ui en pers de knoflook. Fruit dit in een koekenpan aan. Voeg de witte wijnazijn en tomatenpuree toe samen met de tomatenblokjes, basterdsuiker en paprikapoeder. Laat dit 20 minuten sudderen. Pureer de tomatensaus met een staafmixer of blender. Breng op smaak met zout en peper.
 • Meng het gehakt met de paneermeel en de gehaktkruiden en draai er balletjes van ter grootte van kleine pingpongballetjes. Verwarm de gehaktballetjes in de saus, na ongeveer 15 minuten zijn ze gaar.
 • Verwarm de witte bonen in een pannetje.
 • Serveer de witte bonen met de gehaktballetjes in tomatensaus, suiker en stukjes augurk. Ook lekker met zure haring er bij.
Pin dit recept
Afdrukken

 


Brenda Hoff
Brenda Hoff
Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
3 comments
 1. Oh dit ga ik proberen! Ik heb zeker ook in geen 15 jaar witte bonen in tomatensaus gegeten. En toen ik pas getrouwd was, 37 jaar geleden, aten we het zeker 2x per week! Zo lekker vonden we dat. En dat werd minder en minder tot we het helemaal niet meer aten. Nou dat is zeker al 15 jaar als het niet nog langer is. Ik ga dit, zelfgemaakt, zeker eens proberen. Wij aten het idd toen ook kant en klaar uit blik of pot. Vers lijkt me zo wie zo al lekkerder. Bedankt voor de trip langs “memory lane”!
  Groetjes en een knuffel voor Fem.
  Marja. ????????

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook leuk