Moskovische tulband
Bewaren
Oh yeah! Ik ben zo blij dat mijn Moskovische tulband deze keer eindelijk is gelukt! Bij deze kan ik het recept voor de perfecte Moskovische tulband met jullie delen.
Al jaren probeer ik de perfecte Moskovische tulband te bakken. Zo een zoals je ook in de winkels ziet. Een zachte tulband die bijna uit elkaar valt. Ik heb meerdere recepten geprobeerd, maar geen was naar mijn zin. Soms was het een gewone cake en geen Moskovische waarbij de eiwitten en de dooiers apart geklopt worden. Soms volgde ik het recept en mislukte de tulband totaal. Niet gaar, stortte in als een pudding of was klonterig en niet mooi fijn van structuur.
Het recept van Johannes van Dam moest wel een goede zijn. En daarom heb ik deze inmiddels drie keer op rij gemaakt. Wat er de vorige keren fout ging weet ik niet. Wél weet ik dat het nu goed is gegaan én ik weet waar ik voortaan om moet denken.
Een paar tips voor het bakken van de perfecte Moskovische tulband:
- Wrijf de koude (in kleine blokjes gesneden) boter met je handen door het bloem-mengsel zodat een fijn kruimelig deeg ontstaat.
- Klop de eiwitten op in een schone en vetvrije kom, met een vetvrije mixer (maak het vetvrij door er een keukenpapiertje met citroensap doorheen te halen).
- Voeg de suiker geleidelijk toe als de eiwitten zijn opgeklopt.
- Controleer na 25 minuten of de cake gaar is. Twijfel je? Verwarm hem dan nog 5 tot 10 minuten extra.
- Dit recept is voor een kleine tulband. Je kunt hem in een grote vorm bakken, dan is de vorm alleen niet helemaal gevuld als hij uit de oven komt.
En dan nu door naar het recept van Johannes van Dam zodat jij met deze tulband de show kunt stelen:
Ingrediënten
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze moskovische tulband
Stap 1
Verwarm de oven voor op 175 ºC. Vet de tulbandvorm in en bestuif met bloem.Stap 2
Zeef de bloem, maizena en het zout. Snijd de boter in kleine blokjes en wrijf dit met je handen door de bloem zodat een fijn kruimeldeeg ontstaat.Stap 3
Klop de eidooiers met de citroenrasp en 25 gram suiker schuimig tot het bijna wit ziet. Klop in een andere vetvrije kom de eiwitten op met zout en voeg beetje bij beetje de overige suiker toe.Stap 4
Spatel als het eiwit stevig is de eidooiers er door en vervolgens het bloem-botermengsel. Schep het beslag in de tulbandvorm. Bak 25-30 minuten in de oven.Stap 5
Prik met een satéprikker in de cake, als deze er schoon uitkomt is de cake gaar.
Stap 6
Bestuif de onderkant van de tulband met poedersuiker en stort hem op een vel bakpapier.
Stap 7
Laat de tulband met de vorm eromheen afkoelen. Hierdoor blijft hij sappig.
Recept: Johannes van Dam
Ingrediënten
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze moskovische tulband
Stap 1
Verwarm de oven voor op 175 ºC. Vet de tulbandvorm in en bestuif met bloem.Stap 2
Zeef de bloem, maizena en het zout. Snijd de boter in kleine blokjes en wrijf dit met je handen door de bloem zodat een fijn kruimeldeeg ontstaat.Stap 3
Klop de eidooiers met de citroenrasp en 25 gram suiker schuimig tot het bijna wit ziet. Klop in een andere vetvrije kom de eiwitten op met zout en voeg beetje bij beetje de overige suiker toe.Stap 4
Spatel als het eiwit stevig is de eidooiers er door en vervolgens het bloem-botermengsel. Schep het beslag in de tulbandvorm. Bak 25-30 minuten in de oven.Stap 5
Prik met een satéprikker in de cake, als deze er schoon uitkomt is de cake gaar.
Stap 6
Bestuif de onderkant van de tulband met poedersuiker en stort hem op een vel bakpapier.
Stap 7
Laat de tulband met de vorm eromheen afkoelen. Hierdoor blijft hij sappig.
Recept: Johannes van Dam
Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.
En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.
Bekijk ook andere recepten
17 reacties
Miranda
Hoi Brenda, Als ik de tulband vol wil, staat er als advies de hoeveelheid verdubbelen. Maar moet de tulband dan ook de dubbele tijd in de oven? Of werkt dit anders? Groetjes Miranda
Petra
Hoi Brenda, Welke doorsnee bedoel je met kleine vorm?
Tessa
Hallo Brenda, tegen die tijd dat ik alles in de vorm deed kwam ik er achter dat mijn maïzena nog op het aanrecht stond. Waar precies in de bereiding moet ik dit toevoegen ? Alsnog is hij best goed gelukt hoor haha!! Dank voor je recept. Groet Tessa
Cools
Slechte uitleg. Kan er niets mee.
Yasmine
Dag Brenda, Een vraag, hoe kan ik boter en bloem mengsel fijn kruimeldeeg krijgen ? Ik kreeg wat groter Kruimeltje, wat doe ik verkeerd ? Alvast bedankt.
Sher
Mislukt een ingezakte pudding is het geworden
Sanne
Dit weekend deze cake gemaakt (1,5x het recept) Zag er mooi uit, maar toen ik de cake uit de oven haalde zakte die in. Helaas geen succes hier.
Rose
Dag Brenda De kerstboom staat en het huis is versierd. Krans op de buitendeur en guirlandes langs de trapleuning. Nu is het tijd om de tulband te maken en jouw & Johannes zijn recept moet het gewoon worden. Vraag aan jou: kan ik i.p.v. maizena ook agar,agar gebruiken? Hoor graag nog van je. Gezellige Kerstdagen. Groetjes, Rose
Brenda Kookt
Hoi Rose, wat leuk dat je met de tulband aan de slag gaat. Ik heb helaas geen ervaring met agar agar dus kan je in deze niet adviseren.Fijne dagen,Groeten Brenda
Anneke
Bedankt voor de fijne recepten.Ben snel aan de slag gegaan.Nu nog hopen dat het lukt.
Fraukje
Hallo Brenda, kan ik het recept verdubbelen als ik de tulbandvorm vol wil hebben? Of is er dan te veel beslag? Alvast bedankt!
Brenda Kookt
Ja dat kun je zeker proberen, ik wil dat volgend jaar zelf ook doen :)
M@rgo
Dag Brenda, ik ga hem morgen ook testen! 1 vraagje: in je filmpje zie ik 170 gr en heteluchtstand. Klopt dit? In je recept staat 175 gr. en geen ovenstand. Wat adviseer je? Alvast bedankt!
Brenda Kookt
Er zit geen filmpje bij dit recept, dus ik weet niet helemaal wat je bedoeld. De moskovische tulband heb ik op 175 graden gebakken.