Risotto met zalm en citroen uit de stoomoven

Tijd voor een lekker warm maaltje uit een kommetje, een kom verse dampende risotto. Deze risotto met zalm en citroen wil je op de bank eten onder een kleedje deze winter toch? En deze keer heb ik de risotto niet in een pan op het fornuis gemaakt, maar in de stoomoven! In dit artikel vertel ik je daar meer over.

Bij het samenstellen van de keuken hebben we gekozen voor apparatuur van ATAG. Het stoere design van de Matrix-ovens in de kastenwand past heel mooi bij de keuken, en daarbij vonden we de prijs/kwaliteit verhouding goed aansluiten bij onze wensen en mogelijkheden. Naast een inductiekookplaat en afzuigkap, afwasmachine en koelkast hebben we ook een koffieapparaat en twee ovens van ATAG in de keuken laten plaatsen. Wil je mijn keuken in detail bekijken? Neem dan een kijkje bij dit artikel met de keukentour.

Twee ovens, is dat nou nodig? Ja! Ik ben gek op ovengerechten, de oven wordt in mijn keuken zeker een aantal keer per week gebruikt. En omdat ik nogal veel kook twijfelde ik erover om een grotere oven te nemen zodat er meer tegelijkertijd in kon. In plaats van een grote oven hebben we uiteindeljk twee ovens in de keuken laten plaatsen. Een combi-magnetron en een combi-stoomoven uit de Matrix-lijn van ATAAG. Beide hebben een ovenfunctie, de ene gebruik ik ook als magnetron en de ander als stoomoven.

Combi-stoomoven – Hoe werkt dat nou?

Naast de standaard ovenfuncties zoals grillen, heteluchtstand etc. bevat de combi-stoomoven drie stoomfuncties: ‘stoom’, ‘stomen op lage temperatuur’ (bijvoorbeeld om gerechten warm te houden en voedsel te ontdooien en ‘sous vide koken’. Daarnaast is het ook mogelijk om de een combinatie te gebruiken, bijvoorbeeld hetelucht met daarbij stoom. Dit is ideaal voor het bereiden van vlees en vis maar ook voor het bakken van brood of hartige hapjes met bladerdeeg.

Sous vide koken heb ik nog niet geprobeerd, en met de combinatie functie ben ik nog aan het oefenen. Ik richt me voor nu voornamelijk op het leren kennen van de stoomfunctie, en dat gaat goed. Het is heel erg simpel om de stoomoven te bedienen, aardappelen en groente stop je in de stoomoven die je instelt op 100 ºC en vervolgens stel je de tijd in en wacht je tot het klaar is. De groente die je in de stoomoven bereidt is heel mooi van kleur en heerlijk beetgaar. Het is niet te ver doorgegaard waardoor de producten veel smaak behouden.

Naast het bereiden van simpele aardappelen en groenten kun je nog veel meer met de stoomoven. Je kunt er namelijk ook kipfilet, vis, rijst (zowel de gewone rijstsoorten zoals zilvervliesrijst als risotto) mee bereiden. Maar ook custardvla, broodjes bapao en ook handig: je kunt er eieren in koken!

Het fijne aan iets bereiden in de stoomoven vind ik dat je er geen omkijken meer naar hebt als het er eenmaal in zit. Zo kan ik na een werkdag nog even met mijn dochtertje spelen voordat we gaan eten.

Risotto met zalm uit de stoomoven

Genoeg over de oven, door naar het recept! De risotto met zalm en citroen! Bij het bereiden van risotto op het fornuis moet je er bij blijven en veel roeren, dat hoeft niet als je risotto in de stoomoven bereidt. Na het aanfruiten van ui met knoflook en eventueel groenten warm je de risottorijst kort mee. Daarna voeg je bouillon toe en verdeel je alles over de stoomplaat die je in de stoomoven schuift.

Om de risotto lekker fris te maken voeg ik citroenrasp en -sap aan de gare risotto toe, wat heel goed past bij de gerookte zalm. En deze keer gebruik ik geen Parmezaan om de risotto extra romig te maken, maar voeg ik mascarpone toe.

Risotto met zalm en citroen uit de stoomoven

10 minuten
+ 20 minuten
4 personen

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 350 gram risottorijst
  • 1 teentje knfolook
  • 1/2 liter groentebouillon
  • 1 courgette
  • 170 gram gerookte zalm
  • 85 gram mascarpone
  • 3 eetlepels verse peterselie
  • rasp van 1 citroen plus een beetje citroensap (van een halve citroen)
  • handje rucola
Extra benodigdheden:
  • Stoomoven

Bereiding

  • Snipper de ui, pers de knoflook en snijd de courgette in blokjes.
  • Verwarm een beetje olie in een pan en fruit hierin de ui met knoflook aan. Voeg de rijst toe en verwarm dit twee minuutjes mee. Doe de courgetteblokjes er bij en roer dit door.
  • Verwarm de bouillon.
  • Doe het rijstmengsel in de dichte schaal van de stoomoven. Doe de bouillon er bij en roer dit even door. Stel de stoomoven in op 100 C en zet hem op 20 minuten. In de stoomoven hoef je de risotto niet door te roeren.
  • Snijd de gerookte zalm in stukjes, rasp de citroen.
  • Check als de oven klaar is of de risotto goed gaar is, mocht dit niet zo zijn verwarm je het nog 5 minuten extra in de stoomoven.
  • Haal degare risotto uit de oven en voeg blokjes gerookte zalm, mascarpone en citroenrasp toe. Meng dit goed door. Voeg wat peper toe en laat dit een paar minuutjes staan. Voeg eventueel een klein beetje citroensap toe en verdeel over de risotto borden.
  • Maak de borden af met een plukje rucola en een beetje extra gerookte zalm.

Tip:

Heb je geen stroomoven tot je beschikking? Dan kun je de risottorijst op traditionele wijze volgens de verpakking bereiden, op een pan op het vuur. Klik hier om de uitgebreide uitleg te bekijken.
Pin dit recept
Afdrukken
Dit artikel schreef ik in samenwerking met Mandemakers Keukens en ATAG, lees mijn disclaimer.

Brenda Hoff
Brenda Hoff
Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
22 comments
      1. Wat leuk dat je ook met een keuken bezig bent. Lastige keuze, en er zijn zoveel lastige keuzes te maken ;) Ik denk dat dat afhankelijk is van of je de volledige stoomfunctie ook wilt gebruiken zonder de gewone oven. Zoals bij deze risotto heb ik dat gedaan en met groenten, aardappelen en bijvoorbeeld een stukje zalm doe ik dat ook.
        Misschien kun je je extra laten informeren bij de keukenwinkel?

    1. Wat leuk Britt, wat voor gerechten maak jij zoal klaar in de stoomoven? Ik denk dat er zeker meer recepten voorbij gaan komen die in de stoomoven bereid worden. Voor vleesgerechten etc lijkt me de combinatie functie ook ideaal.

      1. Hallo Brenda,

        Voornamelijk nog groenten en aardappels. Van het weekend spare ribs in de oven met stoom als toevoeging, heerlijk! Wil nu gaan proberen om stamppotten etc. uit te proberen! Daarnaast lijkt het me leuk om vlees vacuüm te stomen!

  1. Blij met eindelijk een stoomovenrecept. Ik heb zelf dezelfde 2 ovens, combi-stoom en combimagnetron van Atag, ik heb wel wat stoomoven recepten maar hoor graag meer:-)

      1. Vooral groente en aardappels. Vis is ook lekker uit de stoomoven. Ik gebruik vaker de combifunctie, ideaal voor brood. En ook voor vlees dat wordt mooi bruin en blijft sappig.

    1. Hallo, ik lees dat je heel wat stoomovenrecepten voor Atag hebt. Ik heb ooit een demo gevolgd omdat ik hem veel te weinig gebruik. Wil je jouw recepten delen?

      1. Ik heb maar een paar ovenrecepten, niet veel.. Ik gebruik de stoomoven momenteel erg weinig, koken gaat toch sneller (heb inductie). Eigenlijk alleen nog voor brood, gestoomde vis en geschrapte krieltjes.

  2. Ideaal een stoomoven. Hier ook een fan! Bij aankoop van de nieuwe keuken er meteen eentje aangeschaft en we maken er heel wat in klaar. Aardappelen, groenten, vlees, eieren, koek, gebak enz. Enige nadeel vind ik wel dat de bodem van de stoomoven na het ‘koken’ van een laag water is voorzien…

  3. Wat leuk een stoomoven recept! Ik heb nu een tijdje een stoomoven van Bosch. Veel meer dan het stomen van groente, wat heerlijk is, heb ik nog niet gemaakt. Ik heb ook niet veel stoomoven recepten en een goed stoomoven kookboek heb ik ook nog niet gevonden. Dus ik ben benieuwd of er nog meer komt!

  4. Klinkt heerlijk, deze risotto ga ik dus snel proberen! Ik ben erg benieuwd welke recepten je nog meer in de stoomoven klaarmaakt. Ik heb sinds een paar maanden ook een Atag stoomoven, maar er zijn (online en in kookboeken) zo weinig recepten voor te vinden… En dus wordt ie bij mij bijna niet gebruikt, zo zonde!. Ik stem dus voor een nieuwe categorie op Brendakookt: stoomoven recepten ;).

  5. Hallo Brenda, ik vind recepten die ik al eerder kan voorbereiden en niet lang bij hoef te staan ideaal. Nu heb ik niet zo’n luxe stomer maar wel een elektrische met 3 stoommanden, en een bakje voor rijst, waar je onderin water moet doen. Zou is hierin ook deze risotto kunnen maken?

  6. Donna Hay heeft een fantastisch recept voor risotto uit de oven! Even alle ingredienten aanfruiten/bakken, bouillon erbij en hup de oven in. Geen omkijken naar en je hebt na een half uur een heerlijke risotto.

  7. Hallo Brenda,
    Ik ben 83 jaar en kook iedere dag in de stoomoven. Al 10 jaar. Kook je worteltjes er maar eens in, je
    weer niet hoe heerlijk zoet ze zijn.
    Nu ga ik je witlofschotel maken.
    Je doet het heel goed.

    Groetjes Jeanet Smolders.

  8. Lekker! Risotto uit de stoomoven is heerlijk! Ik ga dit recept zeker proberen.
    Kijk ook eens op mijn stoomoven FB pagina voor lekkere recepten uit de stoomoven.
    Heel Holland stoomt, zou dat niet mooi zijn…..

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook leuk