4 Tips: bij het samenstellen van je nieuwe keuken
Bewaren
We wonen inmiddels een half jaar in ons nieuwe huis, dat betekent dat de nieuwe keuken ook al bijna een half jaar geleden gemonteerd is. Elke keer als ik mag koken in mijn eigen keuken (zo’n beetje iedere dag dus) is het weer een feestje. Ik ben super blij met de keuken van Mandemakers die we uiteindelijk hebben samengesteld.
Toen we begonnen met het ontwerpen van de keuken had ik nog niet voor ogen wat ik precies wilde. Er waren zoveel opties die leuk, mooi en handig waren, er moesten veel keuzes gemaakt worden. In dit artikel vertel ik je waarom wij hebben gekozen voor de huidige opstelling met een keukeneiland, Ik nu kook op inductie in plaats van gas en waarom ik twee ovens heb.
Wil je mijn keuken in detail bekijken? Bekijk dan dit artikel waarbij ik een keukentour geef.
Keuzes samenstellen nieuwe keuken
1. Opstelling
De eerste grote keuze die we moesten maken was het bepalen van de opstelling. We hebben meerdere opstellingen laten intekenen om te kijken wat het beste in de ruimte zou passen. Wilden we een keuken tegen de muur in de hoek zodat het ruim zou zijn we veel ‘lege’ ruimte zouden hebben? Of een keukeneiland? En staat het eiland dan los in de ruimte of tegen de muur?
Keukeneiland
De keuze viel uiteindelijk samen toen we voor het eerst met Wilco, onze keukenadviseur bij Mandemakers Keukens, om de tafel zaten en hij vroeg wat we precies wilden in de keuken. Ons antwoord was: een leefkeuken! Daar hebben we het huis op uitgekozen, we wilden graag dat de eettafel in de keuken stond. De keuken moest het middelpunt van het huis worden. We wilden liever een grote keuken dan een grote woonkamer hebben, omdat we in de keuken de meeste tijd willen doorbrengen.
Zo konden we uiteindelijk de knoop doorhakken om voor een groot eiland te gaan. Ook omdat ik als we visite hebben niet altijd met mijn rug naar ze toe wil staan als ik aan het koken ben. Als ik nu kook is mijn gezicht naar de visite toe, dat is een stuk gezelliger. Tijdens het koken kan ik mijn dochtertje nu ook gemakkelijk in de gaten houden als ze aan het spelen is.
Kastenwand
Omdat we een grote tafel van 2.60 meter in de ruimte neer wilden zetten hebben we ervoor gekozen om de muur achter het eiland leeg te laten en een kastenwand aan de zijkant te plaatsen. Zo is er voldoende ruimte om aan tafel te zitten.
De ‘lege’ muur achter het kookeiland hebben we bewerkt met een krijtverf die we grof hebben aangebracht. Om de muur aan te kleden hebben we een bakkersrek opgehangen waar we accessoires op kwijt kunnen.
2. Werkblad en kastjes
Qua werkblad wilden we graag een ‘betonlook’ blad. Je kunt kiezen voor echt beton maar omdat dit poreus is en ook erg gevoelig is voor vlekken van bijvoorbeeld zuurhoudende producten als citroen leek dit ons toch geen goede optie.
Graniet vonden we in dit geval te prijzig, omdat we graag een dikker werkblad wilden hebben. Uiteindelijk zijn we gegaan voor composiet met een leather-look. Dit is een composiet dat mat is afgewerkt.
Qua keukenkastjes vind ik kastjes in een licht-houten kleur erg mooi. Echter stond dit niet mooi bij de vloer die we al hadden uitgekozen. Een volledige witte (hoogglans) keuken wilden we niet, maar de keuken mocht ook niet te donker worden. Uiteindelijk zijn we gegaan voor mat-witte kastjes bij het keukeneiland en een donkere bruine kastenwand.
3. Gas VS inductie
De moeilijkste keuze die we (of eigenlijk ik) moesten maken? Dat was het koken op gas of inductie. In ons vorige huis kookte ik op gas en daar was ik erg tevreden over. Ik had weinig kookervaring met inductie, toch stond ik er voor open om dit in onze nieuwe keuken wel te doen.
Gas wordt steeds schaarser, wat dat betreft is elektrisch koken de toekomst. Inductiekoken is in aanschaf duurder, daarbij moest er ook een aanpassing in de meterkast worden gedaan. Maar in dit geval was het uiteindelijk doorslaggevend dat de gastoevoer niet verplaatst hoefde te worden (ivm het kookeiland).
Ik heb bijna niet moeten wennen aan het koken op inductie, alleen met wokken is het even wennen dat het iets langer duurt voor de pan heet is. Daarbij hoefde ik ook mijn pannen niet te vervangen, die waren geschikt om op inductie te koken.
4. Oven
Ik wilde graag een grote oven hebben omdat ik voor de receptontwikkeling voor mijn blog soms veel tegelijkertijd kook. Maar sinds ons dochtertje Fem er is gebruik ik de magnetron ook nog regelmatig.
Uiteindelijk zijn we daarom gegaan voor de combinatie van een combi-magnetron en een combi-stoomoven. Als het moet kan ik heel veel eten kwijt in twee ovens, en als ik iets kleins opwarm hoef ik niet onnodig een hele grote oven aan te zetten. In dit artikel lees je meer over de stoomoven.
Wat vonden jullie lastigste keuzes om te maken bij het samenstellen van je droomkeuken? Met welke keuzes ben je erg blij of zijn er dingen waar je achteraf spijt van hebt?
Ben je opzoek naar meer tips voor het samenstellen van een nieuwe keuken? Lees dan dit artikel.
Dit artikel schreef ik in samenwerking met Mandemakers Keukens, lees mijn disclaimer.