Falafelhapjes met cranberryhummus


Deze dinsdag gaan we weer voor bonen. Na mijn recepten van de lasagne met linzen en witte bonen soep (klik om te recepten te bekijken) ga ik vandaag voor de kikkererwt! Van kikkererwten maak je natuurlijk falafel, en dit geef ik een kerstig tintje door ze te serveren als hapje op een stokje met daarbij een lekkere zelfgemaakte cranberryhummus. Falafelhapjes met cranberryhummus dus.

Falafelhapjes met cranberryhummus

Dat ik voor falafel wilde gaan wist ik al snel, ik ben er gek op. Lekker op een (pita)broodje, tussen een wrap of in een salade. Aangezien deze weken alles in het teken van kerstrecepten staat leek het me super leuk om de falafel ook een kersttintje te geven en te serveren als hapje.

Hummus is super goed geschikt om op smaak te brengen met extra ingrediënten. Zo deelde ik eerder recepten voor pompoenhummus en mangohummus. Deze keer besloot ik een cranberryhummus te maken. Dit omdat cranberry’s goed passen bij de kerst en je deze heel goed kunt verwerken in verschillende gerechten zoals deze hummus.

Laat je niet afschrikken door de ingrediëntenlijst. Dit lijkt lang en misschien ingewikkeld maar het is een simpel en lekker gerecht om te maken. Zowel de falafel als de hummus bereid je super snel door ingrediënten te malen in een keukenmachine. Bij elkaar is het een lekker kleurrijk hapje met veel smaak dat je kunt serveren bij de borrel, maar ook als amuse of voorgerecht. Ideaal dus voor de feestdagen die voor de deur staan!

Ga voor meer informatie en boneninspiratie naar www.blijeboon.nl, of download hier gratis het bonenboekje vol boneninspiratie! #blijeboon #bordvolbonen

Falafelhapjes met cranberryhummus

40 minuten
8 stuks

Ingrediënten

Voor de falafel:

 • 150 gram kikkererwten
 • 1 teentje knoflook
 • ½ theelepel chilipoeder
 • ½ theelepel currypoeder
 • snufje cayennepeper
 • 50 ml water
 • 1 theelepel olijfolie
 • 45 gram bloem plus extra om te paneren
 • halve eetlepel citroensap
 • olijfolie om in te bakken

Voor de cranberrysaus:

 • 75 gram cranberries
 • 50 ml rode wijn
 • sap van een halve sinaasappel
 • snuf kaneel
 • 1 eetlepel kristalsuiker

Voor de cranberryhummus:

 • 150 gram kikkererwten
 • 1 eetlepel water
 • 2 eetlepel extra vergine olijfolie
 • 1 eetlepel honing
 • zout en peper

Overige benodigdheden:

 • 8 plakjes courgette
 • 8 plakjes zoete aardappel
 • 8 cherry tomaatjes
 • 8 stukjes gegrilde paprika
 • blaadjes sla
 • 8 satéprikkers

Bereiding

 • Maal in een keukenmachine de helft van de kikkererwten met knoflook fijn. Voeg de specerijen, het water, de olijfolie, bloem en het citroensap toe en meng goed door elkaar.
 • Verdeel 2 eetlepels tarwebloem over een bord zodat je de falafel erdoorheen kunt wentelen.
 • Kneed balletjes van het kikkererwtenmengsel en druk dit een beetje plat zodat een klein burgertje ontstaat. Wentel de falafel door de bloem.
 • Bak de falafelballetjes in een scheutje olijfolie in de koekenpan om en om, tot ze gaar en goudbruin zijn.
 • Bak de plakjes courgette en zoete aardappel aan in een andere koekenpan, in een laagje olie.

Voor de cranberryhummus:

 • Maak eerst de cranberrysaus door de cranberry’s samen met de sinaasappelsap aan de kook te brengen. Voeg een snuf kanel, suiker en rode wijn toe en laat dit op zacht vuur 10 minuten pruttelen. Roer de saus tussendoor door.
 • Maal met een keukenmachine, blender of staafmixer de overige kikkererwten samen met de cranberrysaus, water, olijfolie, honing en zout en peper tot een mooie gladde hummus. Proef en bepaal of je de structuur van de cranberryhummus romig genoeg vindt. Voeg eventueel extra olijfolie of water toe.
 • Prik een tomaatje aan een stokje, gevolgd door een plakje courgette, stukje gegrilde paprika, zoete aardappel, sla en tot slot een stukje falafel. Serveer de stokjes met de cranberryhummus om in te dippen.
Pin dit recept
Afdrukken

Dit artikel schreef ik in samenwerking met Blije Boon, lees mijn disclaimer


Brenda Hoff
Brenda Hoff
Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook leuk