Wortelbrood met kokos

Zondag bakdag? Ga dan voor dit lekkere wortelbrood met kokos. Een lekker en simpel bakrecept dat niet heel erg fout is, maar wel heel erg lekker.

Het is alweer een tijd geleden dat ik een lekker bakrecept met jullie deelde. Doordat ik me de afgelopen maand richtte op de #backtonormalchallenge en gezonder probeerde te eten mocht ik van mezelf geen slechte dingen maken. Wel stond er tijdens de challenge gezond snoepen op het menu. Het ideale moment om een gezonder baksel te maken.

wortel kokos brood maken

Wortelbrood met kokos

Dit wortelbrood is afgeleid van de welbekende bananenbroden. Zonder suiker en boter. Toch wilde ik er wel een echt lekker baksel van maken. Hierdoor kon ik het niet laten toch een beetje suiker toe te voegen.

De boter is in dit recept vervangen door zonnebloemolie. En de suiker is zo veel mogelijk gereduceerd. Maar om er een lekker brood van te maken vond ik toch dat dit niet mocht ontbreken. De kokos is niet overheersend, maar geeft net een lekkere touch aan het wortelbrood. En ja het glazuur. Is het nodig? Niet perse. Maar dat geeft nét dat beetje extra aan het brood. Als compromis heb ik de laag roomkaas tot het minimum beperkt.

Het resultaat is een super lekker wortelbrood met kokos. Lekker, maar niet te zoet.

wortel kokos brood

Wortelbrood met kokos

25 minuten
+ 1 uur
10 plakken

Ingrediënten

  • 100 ml zonnebloemolie
  • 60 gram donker bruine basterdsuiker
  • 30 gram kristalsuiker
  • 2 eieren
  • 1 theelepel vanille extract
  • 125 ml zure room
  • 100 gram geraspte wortel
  • 100 gram geraspte kokos
  • 1,5 theelepel kaneel
  • snuf zout
  • 1,5 theelepel bakpoeder
  • 150 gram bloem
  • *Voor het glazuur:
  • 120 gram roomkaas
  • halve theelepel vanille extract
  • 1 eetlepel poedersuiker
  • 2 eetlepels geraspte kokos voor de garnering
  • *Extra benodigd: cakeblik van 25 cm

Bereiding

  • Verwarm de oven op 180 °C en bekleed het cakeblik met bakpapier.
  • Klop in een kom de olie met de suiker door elkaar. Voeg hier de eieren, vanille extract en zure room erbij en roer dit goed door.
  • Roer in een andere kom de kaneel samen met het zout en bakpoeder door de bloem. Voeg dit bij de natte ingrediënten en roer alles door tot het goed gemengd is. Roer hierna de wortel en kokos door het beslag.
  • Verdeel het beslag in het cakeblik en bak dit 50 minuten in de oven. Controleer hierna met een satéprikker of het brood gaar is. Als de prikker er droog, met een paar kruimels era aan uitkomt is de cake gaar.
  • Laat het wortel kokos brood op een rooster volledig afkoelen.
  • Maak ondertussen het glazuur door de roomkaas los te roeren en te mengen met de vanille en poedersuiker.
  • Rooster het kokos even in een droge koekenpan, zodat het licht bruin kleurt.
  • Verdeel het glazuur over het wortelbrood en maak het af met de geroosterde kokos.
  • Het wortelbrood kun je tot 3 dagen in de koelkast bewaren.
Pin dit recept
Afdrukken

wortel kokos brood recept

(Visited 2 times, 1 visits today)

Brenda Hoff
Brenda Hoff
Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
4 comments
  1. Hoi, blijkbaar heb ik iets niet goed gedaan want het wortelbrood “rijst” niet in de oven. Hij blijft bij mij heel laag en is daardoor niet lekker. Ik heb heel goed geroerd. Kun je misschien uitleggen wat ik verkeerd heb gedaan?

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook leuk