Ga naar de inhoud

Gegratineerde mosselen met citroen

Tijd voor een nieuw vis-recept. Ik ga deze keer niet voor hoofdgerecht met vis, deze gegratineerde mosselen met citroen zijn erg lekker als voorgerecht of amuse. Een van de kerstdagen besloten we een volledig vis-menu te bereiden. Van vlees word je vaak zo vol dat het ons erg lekker leek...
25 minuten Voorbereidingstijd
Delen op

Gegratineerde mosselen met citroen

Tijd voor een nieuw vis-recept. Ik ga deze keer niet voor hoofdgerecht met vis, deze gegratineerde mosselen met citroen zijn erg lekker als voorgerecht of amuse.

Een van de kerstdagen besloten we een volledig vis-menu te bereiden. Van vlees word je vaak zo vol dat het ons erg lekker leek om voor vis te kiezen. Als amuse serveerde ik deze gegratineerde mosselen naar recept van Bart van Olphen. De basis voor dit recept staat in zijn ‘Het Zeeuwse Mossel kookboek’, hier lees je meer over het bereiden van mosselen en het kookboek.

Ik dacht altijd dat het koken van mosselen ingewikkeld was en lang duurde, maar niets is minder waar. Dit hapje is binnen een half uurtje klaar.

Gegratineerde mosselen met citroen

Het originele recept van Bart heb ik iets aangepast. Je zou denken dat bij dit recept kaas wordt gebruikt, maar niets is minder waar. De mosselen worden na het koken kort in de oven verwarm met een botermengsel van knoflook en ui, daarop gaat lekker wat panko dat voor het knapperige korstje zorgt en de citroen geeft een smaakkick aan het geheel.

Het resultaat is een lekker fris vishapje. De combinatie van zachte mosselen, knapperige panko en de frisse citroen is erg lekker.

Ingrediënten

personen
Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze gegratineerde mosselen met citroen

Voorbereiding: 25 minuten
Stap 1
Verwarm de oven voor op 180 °C.
2
Stap 2
Meng de koude boter met een geperst teentje knoflook en sjalotje. Breng op smaakt met zout en peper.
3
Stap 3
Verwarm een beetje olie in een grote pan en bak hier de ui in samen met 2 geperste teentjes knoflook met bleekselderij op middelhoog vuur tot ze glazig zijn geworden. Voeg de wijn toe en na 15 seconden de mosselen.
4
Stap 4
Schud de pan flink, zet het vuur hoog en leg een deksel op de pan. Kook de mosselen tot ze openstaan. Haal de mosselen uit de pan en bewaar het kookvocht. Laat de mosselen even afkoelen.
5
Stap 5
Haal de mosselen uit de schelpen en bewaar de helft van de schelpen. Leg het mosselvlees terug in de schelp en lepel hier een halve theelepel van het kookvocht bij. Verdeel nu het botermengsel erover.
6
Stap 6
Verdeel het grove zeezout over de bodem van een ovenschaal en leg de gevulde mosselhelften hierin. Zet de mosselen 30 seconden in de oven zodat het boter kan smelten. Bestrooi de mosselen hierna met panko. Zet ze terug in de oven en bak ze een paar minuutjes tot ze mooi gegratineerd zijn.
7
Stap 7
Rasp wat citroenschil over de mosselen en serveer ze meteen.

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.

En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.

Bekijk ook andere recepten
Salade met gegrilde courgette, mais en feta
Cajun kip met rijst en spinazie
Romige pasta met asperge en pesto
Bloemkoolschotel met gehakt en kaassaus

0 reacties

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op