Tiramisu – basisrecept

Tijd voor een lekker Italiaans toetje: de echte tiramisu. Bij deze deel ik het tiramisu basisrecept. Zoals het hoort met rauwe eieren, koffie en amaretto.

Op vakantie in Italië kan ik zo genieten van het lekkere eten. Verse pasta’s, pizza, Italiaanse ijsjes en natuurlijk mag tiramisu ook niet ontbreken. Ook thuis staat tiramisu regelmatig op tafel als er eters komen. Het fijne is dat je hiermee ook lekker kunt variëren, zo staan er ook al meerdere variaties op de blog. Dit basisrecept heb ik al vaak gemaakt, maar nog nooit publiceerde ik het. Tijd om daar verandering in te brengen.

Tiramisu basisrecept

Deze klassieke versie van tiramisu bevat rauwe eieren, en mag ik als zwangere nu natuurljk niet eten. Maar vlak voor mijn zwangerschap heb ik hier nog ultiem van genoten toen onze ouders kwamen eten.

Ben je ook zwanger, of wil je tiramisu eten met kids? Maak dan bijvoorbeeld deze tiramisu met aardbeien.

Tiramisu maken, tiramisu basisrecept, Brenda Kookt, Tiramisu Recept

Tiramisu – basisrecept

20 minuten
+ 3 uur
8 -10 personen

Ingrediënten

 • 1 kopje sterke koffie
 • eventueel 8 eetlepels Amaretto
 • 500 gram mascarpone
 • 4 eieren
 • 200 gram suiker
 • een snuf zout
 • 1 pak lange vingers
 • cacaopoeder ter garnering
 • Extra benodigd: een grote rechthoekige of vierkante schaal

Bereiding

 • Zet sterke koffie, laat dit afkoelen en meng het met de Amaretto
 • Splits de eieren en bewaar de eiwitten en de dooiers in een aparte kom. Zorg ervoor dat je kom en mixer vet vrij zijn (haal er bijvoorbeeld een keukenpapiertje met citroensap langs).
 • Doe een snuf zout bij de eiwitten en klop ze stijf met de keukenmachine of mixer. De eiwitten zijn stijf als je de kom op zijn kop houdt en het er niet uit loopt.
 • Klop de dooiers op met de suiker, tot een romig mengsel. Roer hier de mascarpone door. Als de crème glad is vouw je voorzichtig de geklopte eiwitten erdoor.
 • Bedek een schaal met een laag lange vingers met de suikerlaag naar boven. Besprenkel de helft van de koffie over de lange vingers.
 • Verdeel de helft van het eimengsel over de lange vingers. Bedek dit weer met een laag lange vingers en besprenkel dit met de overige koffie. Verdeel tot slot het laatste eimengsel over de lange vingers.
 • Doe flink wat cacao in een (thee-)zeefje en bestrooi de tiramisu met een dikke laag cacao. Dek de tiramisu af met plasticfolie en laat haar minstens 3 uur in de koelkast staan.
Pin dit recept
Afdrukken

Tiramisu recept, tiramisu basisrecept, Brenda Kookt, Tiramisu Recept

Tiramisu klassiek recept, tiramisu basisrecept, Brenda Kookt, Tiramisu Recept


Brenda Hoff
Brenda Hoff
Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
23 comments
 1. Elke woensdag kook ik voor dochter, schoonzoon en kleindochter (en mijzelf) en af en toe tracteer ik ons op een nagerecht. Gisteren maakte ik deze tiramisu, voor het kleinkind zonder amaretto, voor de rest mét. Waanzinnig lekker! Dit ga ik absoluut nog een keer maken.

   1. Ze drijven in t mascarponemengsel. Ik heb de dooiers apart met de suiker geklopt, toen mascarpone erbij gedaan. En in een andere kom de eiwitten stijf. Dat samengevoegd. Wat heb ik gemist?

    1. Dit is zojuist ook bij mij gebeurd. Wat ik denk dat het is, is dat er niet duidelijk beschreven staat dat het ei-suiker mengsel romig moet zijn en niet nog slap.. gok ik in ieder geval aangezien het Alerhande recept met slagroom dit wel aangeeft het dan wel goed gaat bij mij.

 2. Hallo Brenda, ik heb 10 jaar lang een relatie ( lees huwelijk en twee kinderen) met een chef-kok gehad. En ik heb in die tijd veel geleerd over eten. Maar echt leuk koken ben ik pas begonnen toen ik 2 jaar gescheiden was. Nu merk ik dat als ik een recept zoek ik vaak op jou site terecht kom omdat de recepten goed zijn en zelden mislukken. Bedankt voor de inspiratie en hulp! Groeten Marieke

 3. Bij mij blijft het ook drijven. Ondanks dat de eiwitten stijf waren en het eigeel met suiker goed romig. Wat een drama. Het is denk ik niet meer te redden? Heb vanvond een etentje..

 4. Hallo Brenda,
  Gisteren de tiramisu gemaakt. Het mascarpone mengsel was niet stijf geworden. Ik heb rietsuiker gebruikt ipv gewone kristalsuiker. Merkte bij het opkloppen van het eigeel al dat de suiker niet goed opgenomen werd. Zou dat het probleem kunnen zijn?
  Het was wel lekker ondanks dat het nog vloeibaar was :)
  Lieve groet, Hanna

 5. Mijn ei-mascarpone mengsel is ook vrij dun, misschien de mascarpone te veel losgeroerd? Zou dat kunnen? Staat nu in de koelkast maar heb er een hard hoofd in dat het op gaat stijven.
  Eiwitten waren goed stevig en mengsel ei/suiker goed romig. Kristalsuiker blijf je wel qua structuur voelen. Ik heb nog even getwijfeld om ei/suiker mengsel au bain marie te kloppen maar toch maar niet gedaan. Fingers crossedX

 6. Ik heb de tiramisu deze week gemaakt met licor 43 en hij was super goed gelukt en lekker.
  Ik ga deze zeker met de kerstdagen nog een keer maken.

 7. Recept is bijna goed: in “de echte Tiramisu” gaat geen eiwit. Alleen de dooiers worden gebruikt, opgeklopt met suiker en daarna de Mascarpone erdoor scheppen.

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook leuk