Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

Bestel nu:

de Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022 en de Makkelijk & Snel agenda 2022!

Bestel nu:

Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022

Makkelijk & Snel agenda 2022!

Tiramisu – basisrecept

Tijd voor een lekker Italiaans toetje: de echte tiramisu. Bij deze deel ik het tiramisu basisrecept. Zoals het hoort met rauwe eieren, koffie en amaretto.

Op vakantie in Italië kan ik zo genieten van het lekkere eten. Verse pasta’s, pizza, Italiaanse ijsjes en natuurlijk mag tiramisu ook niet ontbreken. Ook thuis staat tiramisu regelmatig op tafel als er eters komen. Het fijne is dat je hiermee ook lekker kunt variëren, zo staan er ook al meerdere variaties op de blog. Dit basisrecept heb ik al vaak gemaakt, maar nog nooit publiceerde ik het. Tijd om daar verandering in te brengen.

Tiramisu basisrecept

Deze klassieke versie van tiramisu bevat rauwe eieren, en mag ik als zwangere nu natuurljk niet eten. Maar vlak voor mijn zwangerschap heb ik hier nog ultiem van genoten toen onze ouders kwamen eten.

Ben je ook zwanger, of wil je tiramisu eten met kids? Maak dan bijvoorbeeld deze tiramisu met aardbeien.

Tiramisu maken, tiramisu basisrecept, Brenda Kookt, Tiramisu Recept

Tiramisu – basisrecept

20 minuten
+ 3 uur
8 -10 personen

Ingrediënten

 • 1 kopje sterke koffie
 • eventueel 8 eetlepels Amaretto
 • 500 gram mascarpone
 • 4 eieren
 • 200 gram suiker
 • een snuf zout
 • 1 pak lange vingers
 • cacaopoeder ter garnering
 • Extra benodigd: een grote rechthoekige of vierkante schaal

Bereiding

 • Zet sterke koffie, laat dit afkoelen en meng het met de Amaretto
 • Splits de eieren en bewaar de eiwitten en de dooiers in een aparte kom. Zorg ervoor dat je kom en mixer vet vrij zijn (haal er bijvoorbeeld een keukenpapiertje met citroensap langs).
 • Doe een snuf zout bij de eiwitten en klop ze stijf met de keukenmachine of mixer. De eiwitten zijn stijf als je de kom op zijn kop houdt en het er niet uit loopt.
 • Klop de dooiers op met de suiker, tot een romig mengsel. Roer hier de mascarpone door. Als de crème glad is vouw je voorzichtig de geklopte eiwitten erdoor.
 • Bedek een schaal met een laag lange vingers met de suikerlaag naar boven. Besprenkel de helft van de koffie over de lange vingers.
 • Verdeel de helft van het eimengsel over de lange vingers. Bedek dit weer met een laag lange vingers en besprenkel dit met de overige koffie. Verdeel tot slot het laatste eimengsel over de lange vingers.
 • Doe flink wat cacao in een (thee-)zeefje en bestrooi de tiramisu met een dikke laag cacao. Dek de tiramisu af met plasticfolie en laat haar minstens 3 uur in de koelkast staan.

Tiramisu recept, tiramisu basisrecept, Brenda Kookt, Tiramisu Recept

Tiramisu klassiek recept, tiramisu basisrecept, Brenda Kookt, Tiramisu Recept

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

37 Reacties

 1. Meindert 23 december 2019 om 15:00

  Recept is bijna goed: in “de echte Tiramisu” gaat geen eiwit. Alleen de dooiers worden gebruikt, opgeklopt met suiker en daarna de Mascarpone erdoor scheppen.

 2. Martijn 18 januari 2020 om 19:15

  Ik heb het recept gevolgd en de tiramisu lijkt net soep… Geen idee wat er mis is gegaan

  1. Ania 7 juni 2021 om 19:28

   Ik gebruik poeder -suiker ipv kristalsuiker en het lukt altijd!

  2. Ania 7 juni 2021 om 19:58

   Gebruik poedersuiker ipv kristalsuiker!

 3. erwin 23 januari 2020 om 15:58

  Was bij mij de eerste keer ook. Ik had de eiwitten niet vast genoeg geslagen.

 4. Juul 10 november 2020 om 20:22

  5 sterren
  Gister voor de tweede keer gemaakt, was weer heerlijk. De lange vingers van de tweede laag kwamen naar boven drijven, maar met een flinke laag cacao eroverheen was dat helemaal niet te zien, en het smaakte weer heerlijk!

  1. Laura 30 december 2020 om 22:46

   5 sterren
   Lekker recept!

   TIP: doop de niet gesuikerde kant van de lange vinger even kort in de koffie (niet kleddernat maken) en daarna draai je ze om en leg je ze met de gesuikerde kant naar beneden. Op die manier wordt het niet te nat. De truc is om de niet gesuikerde kant van de lange vinger maar even in de koffie te dopen. Door het daarna om te draaien en op de gesuikerde kant te leggen, ‘druppelt’ de koffie toch door naar beneden. De lange vinger (en dus de tiramisu) wordt dan niet te nat.

   Ik gebruik altijd poedersuiker ipv gewone suiker. Vind ik persoonlijk lekkerder. Zoet, maar niet te zoet zoals dat vaak gebeurt met gewone suiker.

 5. Jacqueline 23 december 2020 om 22:12

  5 sterren
  Geweldig ! Recept…Voor 10 personen… Alle 10 super blij mee .Ga het nu voor de Kerst maken ,maak een dubbel recept , en ga het uit delen aan de buren ,hebben ze een heerlijk toetje… Ik noem het Troostvoer'” ..Lekker op de bank ,filmpje , bak Tiramisu op schoot …..mmmmmmmmmmmmmmm…..

 6. Mirjam Hoogerwaard 30 december 2020 om 12:33

  De tiramisu wordt vloeibaar doordat hier staat dat je koffie er overheen moet sprenkelen. Daardoor wordt het vloeibaar. De lange vingers dopen in het koffiemengsel. De mijne was ook mislukt hierdoor. Jammer, het was het kerstdesert. ☹️ Misschien de moeite waard om aan te passen Brenda?

  1. Brenda Hoff 3 januari 2021 om 13:49

   Bedankt voor je reactie Mirjam. Dat is inderdaad niet de bedoeling. Ik ga dit recept onder de loep nemen.

 7. Jeanette 31 december 2020 om 10:55

  1e keer super goed gelukt en echt heerlijk! 2e en 3e keer word het inderdaad een soort van soep. Het dooier mengsel blijft te dun, heel vreemd. Iemand de oplossing?

 8. Marita 17 januari 2021 om 12:17

  Fijn recept. Eerste keer dat ik het maakte voor kerst, was het zoals al meer mensen beschrijven, soep geworden. Gelukkig was de smaak wel goed. Ik denk dat dit komt doordat er in het recept staat dat het eigeel met de suiker moet worden opgeklopt. Dit was bij niet meer te roeren, suiker is een veel te groot deel. Ik heb net nog een keer geprobeerd en het eigeel stevig opgeklopt met een klein deel van de suiker en daarna met de rest van de suiker en mascarpone nog even geklopt, daarna eiwitten er doorheen gevouwen. Nu kreeg ik een stevige crème. Straks proeven

 9. Anita 18 maart 2021 om 10:47

  1 ster
  Als je dit recept volgt dan krijg je geen stevige crème maar een soort soep. Zoals al vaker wordt genoemd hier. Helaas, deze gaan we niet meer maken. De volgende keer minder suiker en minder eiwit.

  1. Brenda Hoff 13 april 2021 om 18:34

   Hoi Anita, dit komt waarschijnlijk doordat je de eieren niet goed gescheiden hebt? Als je het recept volgt ontstaat er geen vla, maar en dikkere substantie/creme.

 10. Alexander 1 mei 2021 om 21:13

  5 sterren
  In één woord GEWELDIG! Wij maken het regelmatig precies volgens receptuur met als resultaat tiramisu zoals je die alleen in Italië krijgt. De hele familie geniet ervan. Italiaanse vrienden van ons zijn altijd zeer complimenteus als ze onze tiramisu proeven. Ze komen graag bij ons eten, zolang we maar met deze tiramisu afsluiten! We hebben wel recentelijk de tip overgenomen van Laura (zie hierboven) om de niet gesuikerde kant van de lange vinger even in de koffie te dopen door het daarna om te draaien en op de gesuikerde kant te leggen, hierdoor “druppelt’ de koffie door naar beneden en voorkom je dat de tiramisu te nat wordt. Super receptuur Brenda 👍👍👍

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel recept