Yes, het is Koningsdag! Nu weet ik niet of je vandaag zin (en tijd?) hebt om de keuken in te duiken? Maar het leek me wel leuk om een receptje met een oranje tintje op de blog te publiceren. Vandaar deze sinaasappelcake met speculaaskruiden.
Sinaasappelcake met speculaaskruiden
Deze cake zou ook goed doen in de sinterklaastijd. Maar ik maakte hem dus voor koningsdag ;) Een lekkere kruidige cake met een vleugje sinaasappel. De sinaasappel maakt de cake daarbij ook direct een stuk fruitiger van smaak, en minder zwaar.
De cake is iets donkerder uitgepakt dan ik had verwacht. Dit komt doordat ik donkerbruine basterdsuiker heb gebruikt. Als je liever een cake maakt die iets lichter van kleur is dan kun je dit ook vervangen door lichtbruine basterdsuiker.
Sinaasappelcake met speculaaskruiden
20 minuten
+ 29 minuten
10 plakken cake
Ingrediënten
- 200 gram boter op kamertemperatuur
- 200 gram donker bruine basterdsuiker
- 200 gram zelfrijzend bakmeel
- snuf zout
- 4 eieren
- 1 sinaasappel
- 1,5 eetlepel speculaaskruiden
- 1 theelepel vanille extract
- Extra benodigd: een cakeblik van 25 cm
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 160 ºC en vet een cakeblik in. Bekleed eventueel met een bakpapiertje.
- Meng de boter met de basterdsuiker. Klop dit door tot het goed gemengd is en een romig mengsel ontstaat. Meng hierna één voor één de eieren door het mengsel. Voeg hierna het zelfrijzend bakmeel met het zout toe en mix dit goed door.
- Rasp de sinaasappel en pers het sap eruit. Voeg dit samen met de speculaaskruiden en vanille bij het beslag. Roer door tot het goed gemengt is.
- Giet het beslag in de vorm en bak de cake in 50 minuten gaar. De cake is gaar als je er een satéprikker insteekt en deze er schoon uitkomt. Laat de cake afkoelen.
