Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

NU VERKRIJGBAAR​
De 2021 scheurkalender 
nu met gratis bewaarmapje!
2021 scheurkalender & Brenda’s nieuwe kookboek!

Sinaasappelcake met speculaaskruiden

Yes, het is Koningsdag! Nu weet ik niet of je vandaag zin (en tijd?) hebt om de keuken in te duiken? Maar het leek me wel leuk om een receptje met een oranje tintje op de blog te publiceren. Vandaar deze sinaasappelcake met speculaaskruiden.

Sinaasappelcake met speculaaskruiden

Deze cake zou ook goed doen in de sinterklaastijd. Maar ik maakte hem dus voor koningsdag ;) Een lekkere kruidige cake met een vleugje sinaasappel. De sinaasappel maakt de cake daarbij ook direct een stuk fruitiger van smaak, en minder zwaar.

De cake is iets donkerder uitgepakt dan ik had verwacht. Dit komt doordat ik donkerbruine basterdsuiker heb gebruikt. Als je liever een cake maakt die iets lichter van kleur is dan kun je dit ook vervangen door lichtbruine basterdsuiker.

Sinaasappelcake met speculaaskruiden

Sinaasappelcake met speculaaskruiden

20 minuten
+ 29 minuten
10 plakken cake

Ingrediënten

  • 200 gram boter op kamertemperatuur
  • 200 gram donker bruine basterdsuiker
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • snuf zout
  • 4 eieren
  • 1 sinaasappel
  • 1,5 eetlepel speculaaskruiden
  • 1 theelepel vanille extract
  • Extra benodigd: een cakeblik van 25 cm

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 160 ºC en vet een cakeblik in. Bekleed eventueel met een bakpapiertje.
  • Meng de boter met de basterdsuiker. Klop dit door tot het goed gemengd is en een romig mengsel ontstaat. Meng hierna één voor één de eieren door het mengsel. Voeg hierna het zelfrijzend bakmeel met het zout toe en mix dit goed door.
  • Rasp de sinaasappel en pers het sap eruit. Voeg dit samen met de speculaaskruiden en vanille bij het beslag. Roer door tot het goed gemengt is.
  • Giet het beslag in de vorm en bak de cake in 50 minuten gaar. De cake is gaar als je er een satéprikker insteekt en deze er schoon uitkomt. Laat de cake afkoelen.

Sinaasappelcake met speculaaskruiden

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

6 Reacties

  1. Yvonne 27 april 2018 om 10:13

    Hoi Brenda,
    Bovenaan staat er bij kook/baktijd 29 min. In het recept 50 min.
    Neem aan dat het gewoon 50 min. moet zijn.
    Lijkt mij trouwens een heel lekkere cake.

  2. Laura - Dagelijkse hap 27 april 2018 om 17:33

    Dit klinkt als een heerlijke combinatie waar ik nooit eerder aan gedacht heb! In de lente krijg ik altijd de bak-kriebels, dus deze combi ga ik zeker onthouden (misschien makkelijke muffins?!)

  3. Ineke 28 april 2018 om 22:20

    Wij zitten te genieten van een heeeeeeerlijke plak cake! Wat een eenvoudig recept maar zo ontzettend lekker. Meestal ga ik voor de citroen maar sinaasappel in combinatie met de speculaaskruiden is zo geslaagd dank voor het recept.

  4. Nathalie 25 november 2020 om 19:58

    nathalie,

    klein vraagje over bereiding van de cake,.. De geraspte sinasappel; moet de sap samen met de rasp ook mee in het beslag?..

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel recept