Sinaasappelcake met speculaaskruiden

Yes, het is Koningsdag! Nu weet ik niet of je vandaag zin (en tijd?) hebt om de keuken in te duiken? Maar het leek me wel leuk om een receptje met een oranje tintje op de blog te publiceren. Vandaar deze sinaasappelcake met speculaaskruiden.

Sinaasappelcake met speculaaskruiden

Deze cake zou ook goed doen in de sinterklaastijd. Maar ik maakte hem dus voor koningsdag ;) Een lekkere kruidige cake met een vleugje sinaasappel. De sinaasappel maakt de cake daarbij ook direct een stuk fruitiger van smaak, en minder zwaar.

De cake is iets donkerder uitgepakt dan ik had verwacht. Dit komt doordat ik donkerbruine basterdsuiker heb gebruikt. Als je liever een cake maakt die iets lichter van kleur is dan kun je dit ook vervangen door lichtbruine basterdsuiker.

Sinaasappelcake met speculaaskruiden

Sinaasappelcake met speculaaskruiden

20 minuten
+ 29 minuten
10 plakken cake

Ingrediënten

 • 200 gram boter op kamertemperatuur
 • 200 gram donker bruine basterdsuiker
 • 200 gram zelfrijzend bakmeel
 • snuf zout
 • 4 eieren
 • 1 sinaasappel
 • 1,5 eetlepel speculaaskruiden
 • 1 theelepel vanille extract
 • Extra benodigd: een cakeblik van 25 cm

Bereiding

 • Verwarm de oven voor op 160 ºC en vet een cakeblik in. Bekleed eventueel met een bakpapiertje.
 • Meng de boter met de basterdsuiker. Klop dit door tot het goed gemengd is en een romig mengsel ontstaat. Meng hierna één voor één de eieren door het mengsel. Voeg hierna het zelfrijzend bakmeel met het zout toe en mix dit goed door.
 • Rasp de sinaasappel en pers het sap eruit. Voeg dit samen met de speculaaskruiden en vanille bij het beslag. Roer door tot het goed gemengt is.
 • Giet het beslag in de vorm en bak de cake in 50 minuten gaar. De cake is gaar als je er een satéprikker insteekt en deze er schoon uitkomt. Laat de cake afkoelen.
Pin dit recept
Afdrukken

Sinaasappelcake met speculaaskruiden


Brenda Hoff
Brenda Hoff
Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
4 comments
 1. Hoi Brenda,
  Bovenaan staat er bij kook/baktijd 29 min. In het recept 50 min.
  Neem aan dat het gewoon 50 min. moet zijn.
  Lijkt mij trouwens een heel lekkere cake.

 2. Wij zitten te genieten van een heeeeeeerlijke plak cake! Wat een eenvoudig recept maar zo ontzettend lekker. Meestal ga ik voor de citroen maar sinaasappel in combinatie met de speculaaskruiden is zo geslaagd dank voor het recept.

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook leuk