Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

Bestel nu:

de Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022 en de Makkelijk & Snel agenda 2022!

Bestel nu:

Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022

Makkelijk & Snel agenda 2022!

Geroosterde bloemkool met tahinsaus

Het is tijd voor bloemkool met een twist, namelijk geroosterde bloemkool met tahinsaus, Parmezaan en pijnboompitjes.

Jullie weten inmiddels dat ik van bloemkool houd. Als dochter van een bloemkoolteler heb ik het ontelbaar vaak gegeten (vroeger iedere week), en nog steeds krijg ik er geen genoeg van. Vroeger aten we het thuis altijd gekookt (met aardappelen, gehaktbal en ketchup). Altijd. Maar inmiddels weet ik dat je er veel meer mee kunt doen. Zo is bloemkool super lekker als je het roostert, in de oven of op de barbecue.

Ik geef het woord aan Joor, die in dit artikel laat zien wat voor lekkers je nog meer met bloemkool kunt maken.

Bloemkool van de barbecue

Bloemkool vind ik een lastige groente. Vooral omdat ik weet dat je heel veel kunt doen met deze groente, maar om de een of andere reden doe ik dat niet. Misschien omdat ik de geur van bloemkool niet heel prettig vind. Die geur lijkt altijd zo lang te blijven hangen in huis. Mijn voorkeur gaat dus vaak uit naar andere groenten als ik in de supermarkt sta.

Maar toen at ik een tijdje geleden bij Bar Lokaal in Leiden. Daar stond bloemkool op de kaart. En omdat ik gekozen had voor een proeverij van de kaart ontkwam ik niet aan dat gerecht. Dus stond er ineens bloemkool voor mijn neus. En dat bleek verrassend lekker!

Geroosterde bloemkool met tahinsaus

De bloemkool van Bar Lokaal werd geroosterd in de oven, bijna totdat deze zwart zag. Eroverheen zat een saus van tahin en het gerecht werd afgemaakt met Parmezaanse kaas, lente-uitjes en pijnboompitjes. Het zoete van de bloemkool paste heel goed bij het zoute van de kaas, het bittere van de tahin en het romige van de pijnboompitjes. Dat moest ik thuis ook maken.

Het mooie van dit recept is dat je de bloemkool ook prima op de barbecue kunt maken. Ideaal dus als je een keer niet alleen maar vlees van de BBQ wil serveren. Maak de saus van tevoren klaar, kook de bloemkool even kort voor en rooster ‘m af op de barbecue. En heb je geen barbecue? Dit kan ook prima met een grillpan! (of dus in de oven)

Bloemkool van de barbecue

Geroosterde bloemkool met tahinsaus

25 minuten
4 personen

Ingrediënten

 • 1 bloemkool
 • 1 eetlepel witte tahin
 • ½ eetlepel citroensap
 • 1 eetlepel yoghurt
 • 2 eetlepels water
 • 1 teentje knoflook geperst
 • peper en zout
 • 2 lente-uitjes
 • 50 gram parmezaanse kaas
 • handje pijnboompitjes
 • voor de garnering: platte peterselie en eventueel zwarte sesamzaadjes

Extra benodigd: grillpan of barbecue

  Bereiding

  • Snijd de bloemkool in kwarten en kook deze in een laagje water, in ongeveer 10 minuten beetgaar.
  • Maak in de tussentijd de tahinsaus door de tahin, het citroensap, de yoghurt, het water en de knoflook met elkaar te mengen. De saus moet een beetje vloeibaar zijn. Is dat niet het geval? Voeg dan nog wat extra water toe. Breng de saus op smaak met peper en zout.
  • Snijd het groen van de lente-uitjes in kleine reepjes. Rasp de Parmezaanse kaas of maak er met een kaasschaaf wat grovere vlokken van. Rooster de pijnboompitjes in een droge pan zonder olie mooi bruin.
  • Verhit een grillpan op het vuur totdat deze heel heet is of wacht tot de barbecue heel heet is. Leg de stukken bloemkool op de grill of het barbecuerooster van de barbecue. Grill de stukken bloemkool totdat ze aan beide kanten donkerbruin zijn.
  • Serveer de stukken bloemkool rechtop staand op een bord, schenk hierover de tahinsaus en garneer met de Parmezaanse kaas, pijnboompitjes, lente-uit en eventueel peterselie en zwarte sesam.

  Bloemkool van de barbecue

  Deel dit bericht:

  Share on facebook
  Share on twitter
  Share on whatsapp
  Share on email
  Reacties

  2 Reacties

  1. Annemieke 2 december 2020 om 14:57

   Als je de bloemkool in de oven afmaakt…… 175 gr / 20 minuten?

   1. Joris 22 april 2021 om 20:41

    Annemieke ik zou te simuleren wat je op een grill/BBQ doet: grillen! Dus zet je oven gewoon max aan in de grilstand. De kleur is de indicator, zodra de bloemkool duidelijk goudbruin aan het kleuren is draai je hem om. Draai dan de temperatuur wat terug van de oven zeg 200 graden en wacht tot de andere kant ook mooi gekleurd is.

  Laat een reactie achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Beoordeel recept