Ga naar de inhoud

Geroosterde bloemkool met tahinsaus

Het is tijd voor bloemkool met een twist, namelijk geroosterde bloemkool met tahinsaus, Parmezaan en pijnboompitjes. Jullie weten inmiddels dat ik van bloemkool houd. Als dochter van een bloemkoolteler heb ik het ontelbaar vaak gegeten (vroeger iedere week), en nog steeds krijg ik er geen genoeg van. Vroeger aten we...
25 minuten Voorbereidingstijd
Delen op

Geroosterde bloemkool met tahinsaus

Het is tijd voor bloemkool met een twist, namelijk geroosterde bloemkool met tahinsaus, Parmezaan en pijnboompitjes.

Jullie weten inmiddels dat ik van bloemkool houd. Als dochter van een bloemkoolteler heb ik het ontelbaar vaak gegeten (vroeger iedere week), en nog steeds krijg ik er geen genoeg van. Vroeger aten we het thuis altijd gekookt (met aardappelen, gehaktbal en ketchup). Altijd. Maar inmiddels weet ik dat je er veel meer mee kunt doen. Zo is bloemkool super lekker als je het roostert, in de oven of op de barbecue.

Ik geef het woord aan Joor, die in dit artikel laat zien wat voor lekkers je nog meer met bloemkool kunt maken.

Bloemkool van de barbecue

Bloemkool vind ik een lastige groente. Vooral omdat ik weet dat je heel veel kunt doen met deze groente, maar om de een of andere reden doe ik dat niet. Misschien omdat ik de geur van bloemkool niet heel prettig vind. Die geur lijkt altijd zo lang te blijven hangen in huis. Mijn voorkeur gaat dus vaak uit naar andere groenten als ik in de supermarkt sta.

Maar toen at ik een tijdje geleden bij Bar Lokaal in Leiden. Daar stond bloemkool op de kaart. En omdat ik gekozen had voor een proeverij van de kaart ontkwam ik niet aan dat gerecht. Dus stond er ineens bloemkool voor mijn neus. En dat bleek verrassend lekker!

Geroosterde bloemkool met tahinsaus

De bloemkool van Bar Lokaal werd geroosterd in de oven, bijna totdat deze zwart zag. Eroverheen zat een saus van tahin en het gerecht werd afgemaakt met Parmezaanse kaas, lente-uitjes en pijnboompitjes. Het zoete van de bloemkool paste heel goed bij het zoute van de kaas, het bittere van de tahin en het romige van de pijnboompitjes. Dat moest ik thuis ook maken.

Het mooie van dit recept is dat je de bloemkool ook prima op de barbecue kunt maken. Ideaal dus als je een keer niet alleen maar vlees van de BBQ wil serveren. Maak de saus van tevoren klaar, kook de bloemkool even kort voor en rooster ‘m af op de barbecue. En heb je geen barbecue? Dit kan ook prima met een grillpan! (of dus in de oven)

Bloemkool van de barbecue

Bloemkool van de barbecue

Ingrediënten

personen

Extra benodigd: grillpan of barbecue

Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze geroosterde bloemkool met tahinsaus

Voorbereiding: 25 minuten
Stap 1
Snijd de bloemkool in kwarten en kook deze in een laagje water, in ongeveer 10 minuten beetgaar.
2
Stap 2
Maak in de tussentijd de tahinsaus door de tahin, het citroensap, de yoghurt, het water en de knoflook met elkaar te mengen. De saus moet een beetje vloeibaar zijn. Is dat niet het geval? Voeg dan nog wat extra water toe. Breng de saus op smaak met peper en zout.
3
Stap 3
Snijd het groen van de lente-uitjes in kleine reepjes. Rasp de Parmezaanse kaas of maak er met een kaasschaaf wat grovere vlokken van. Rooster de pijnboompitjes in een droge pan zonder olie mooi bruin.
4
Stap 4
Verhit een grillpan op het vuur totdat deze heel heet is of wacht tot de barbecue heel heet is. Leg de stukken bloemkool op de grill of het barbecuerooster van de barbecue. Grill de stukken bloemkool totdat ze aan beide kanten donkerbruin zijn.
5
Stap 5
Serveer de stukken bloemkool rechtop staand op een bord, schenk hierover de tahinsaus en garneer met de Parmezaanse kaas, pijnboompitjes, lente-uit en eventueel peterselie en zwarte sesam.

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.

En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.

Bekijk ook andere recepten
Salade met gegrilde courgette, mais en feta
Cajun kip met rijst en spinazie
Witte chocolade koeken met karamel en pretzels
Romige pasta met asperge en pesto

2 reacties

Annemieke

Als je de bloemkool in de oven afmaakt...... 175 gr / 20 minuten?

Laat een bericht achter

Joris

Annemieke ik zou te simuleren wat je op een grill/BBQ doet: grillen! Dus zet je oven gewoon max aan in de grilstand. De kleur is de indicator, zodra de bloemkool duidelijk goudbruin aan het kleuren is draai je hem om. Draai dan de temperatuur wat terug van de oven zeg 200 graden en wacht tot de andere kant ook mooi gekleurd is.

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op