Kerstcake met cranberry en sinaasappel

Ook met kerst lusten we wel wat lekkers bij de koffie toch? Of hebben we genoeg aan een ontbijt en diner? In dat geval kun je deze kerstcake met cranberry en sinaasappel ook heel goed serveren als toetje. Multifunctioneel dus!

Kerstcake met cranberry en sinaasappel

Bij het zien van deze foto’s loopt het water me in de mond. Deze kerstcake is zoo lekker!

De laatste tijd heb ik de sinaasappel ontdekt. Na de monchou-taart is sinaasappel ook een van de hoofdingrediënten van deze heerlijk kerstcake. Het is fruitig en combineert heel goed met andere ingrediënten.

De cranberries geven de cake een kersttintje en door de toevoeging van zure room is de cake niet luchtig, maar compact. Nu ik dit type bedenk ik me dat deze cake ook geschikt is als toetje na een uitgebreid kerstontbijt, of kerstbrunch.

De topping met witte chocolade zorgt voor een extra feestelijk effect, zeker als je daar nog wat sinaasappel en cranberry’s over verdeeld.

Kerstcake met cranberrie en sinaasappel recept

Kerstcake met cranberry en sinaasappel

20 minuten
+ 1 uur

Ingrediënten

Ingrediënten voor de cake:

  • 350 gram bloem
  • 1,5 theelepel bakpoeder
  • snuf zout
  • rasp van 1 sinaasappel
  • 125 ml zure room
  • 60 ml sinaasappelsap
  • 1 theelepel vanille extract
  • 240 gram koude boter
  • 400 gram suiker
  • 4 grote eieren
  • 150 gram verse cranberries

Ingrediënten voor de topping/frosting:

  • 200 gram roomkaas
  • 50 gram boter
  • 100 gram witte chocolade
  • 1 theelepels vanille
  • 1 cup poedersuiker

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet de bakvorm in en bebloem deze, schud het overtollige bloem er af.
  • Meng in een grote kom de bloem met bakpoeder en zout. Roer in een andere kom de zure room los met sinaasappelrasp, sinaasappelsap en vanille. Mix boter en suiker in een andere kom op hoge stand romig. Voeg hierna een voor een de eieren toe, mix ondertussen goed door.
  • Zet de mixer hierna op een lage stand en mix de helft van het bloemmengsel er door. Vervolgens de helft van het zure room mengsel en herhaal deze stappen tot alle ingrediënten gemengt zijn en je een mooi deeg hebt.
  • Meng de cranberries met een eetlepel bloem en roer dit door het beslag. Verdeel het beslag over de tulbandvorm en bak deze 60 minuten in de oven.
  • Laat de kersttulband 10 minuten in de vorm op een rooster afkoelen. Stort het hierna uit de vorm en laat het op het rooster verder afkoelen.
  • Bereid ondertussen de frosting. Smelt de witte chocolade au bain-marie of via de magnetron. Mix in een kom de zachte boter los en roer dit met de roomkaas door elkaar. Voeg poedersuiker en vanille toe en roer dit goed door. Meng tot slot de witte chocolade er door.
  • Spatel de frosting over de kerstcake en garneer de cake met extra sinaasappelrasp, stukjes sinaasappel en cranberries.
Pin dit recept
Afdrukken

Kerstcake met cranberrie en sinaasappel


Brenda Hoff
Brenda Hoff
Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook leuk