Gingerbreadcookies – gember koekjes

Bij deze donkere maanden horen gingerbreadcookies, gember koekjes. Niet alleen omdat ze sowieso heel erg lekker zijn, maar ook omdat ik de smaak van gember, appelstroop, donkerbruine basterdsuiker en kaneel en koekkruiden echt bij de herfst en winter vind passen.

Dit recept is wat mij betreft echt het recept voor gingerbreadcookies. Je gebruikt namelijk maar liefst 1 hele eetlepel gemberpoeder in het recept en dat proef je ook echt. Het zijn tenslotte niet voor niets gemberkoekjes!

Gingerbreadcookies – gember koekjes

Met onderstaand recept maak je een flinke hoeveelheid koekjes. Je kunt ze allemaal tegelijk maken, maar het is ook leuk om de helft van het beslag in te vriezen en op een later moment te gebruiken. Superhandig!

Tip: Wil je meer doen met gingerbread? In deze kersttriffle heb ik een gingerbreadcake verwerkt.

gingerbreadcookies

Gingerbreadcookies

30 minuten
+ 10 minuten

Ingrediënten

  • 150 gram boter op kamertemperatuur
  • 150 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 150 gram appelstroop
  • 1 ei
  • 400 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 theelepel baking soda
  • ½ theelepel zout
  • 1 eetlepel gemberpoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • ½ theelepel koekkruiden

Voor de icing (eventueel)

  • 100 gram poedersuiker
  • 15 ml water
  • eventueel: 1 eetlepel eiwitpoeder

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Mix met een mixer de boter met de suiker totdat je een mooi geheel krijgt.
  • Voeg vervolgens de appelstroop en het ei toe en mix tot je een beslag zonder klontjes hebt.
  • Meng in een andere kom het bakmeel met de baking soda, het zout en de kruiden.
  • Laat de mixer op lage snelheid draaien en voeg vervolgens de bloemmix toe. Laat de mixer of keukenmachine even draaien. Het beslag blijft een beetje plakkerig, dat is niet erg.
  • Schep het beslag op een stuk plastic folie en pak het goed in. Leg 15 minuten in de koelkast zodat het lekker koud is. Je kunt het beslag ook in 2 delen verdelen en 1 deel invriezen en op een later moment gebruiken.
  • Bebloem na een kwartier je werkblad met flink wat bloem. Doe dat ook met je deegroller. Rol het deeg uit tot ongeveer ½ centimeter dikte. Dikker dan ½ centimeter kan ook, dan bak je de koekjes straks iets langer.
  • Gebruik deegvormpjes of uitsteekringen om de koekjes uit te steken. Leg de koekjes vervolgens op de met bakpapier beklede bakplaat. Je hoeft ze niet ver uit elkaar te leggen, de koekjes rijzen nauwelijks.
  • Bak de koekjes vervolgens 10 – 12 minuten totdat ze gaar zijn. Herhaal eventueel met de rest van het deeg.
  • Laat de koekjes vervolgens afkoelen. Ze zijn ook heerlijk zonder icing, maar als je de echte gingerbreakcookies-experience wil, maak je nu de icing. Voeg hiervoor alle ingrediënten voor de icing bij elkaar en doe de icing in een spuitzak met klein spuitmondje.
  • Spuit de icing op de koekjes en laat even uitharden.
Pin dit recept
Afdrukken

gingerbreadcookies


Brenda Hoff
Brenda Hoff
Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
2 comments

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook leuk