Kaaskroketjes met tijm en espressopoeder

Door Joor – Nu het weekend voor de deur staat vond ik het tijd voor een lekkere snack. Wie lust er kaaskroketjes?

Het maken van kaaskroketjes stond al heel lang op mijn to-dolijst, maar het kwam er maar niet van. Zelf kroketten maken, leek me lastig, ingewikkeld en lang duren. Maar niets bleek minder waar toen ik er eindelijk mee aan slag ging. Uiteindelijk was het zelfs ontzettend makkelijk, je moet er alleen wel even wat tijd voor nemen in verband met het opstijven van de vulling.

Kaaskroketjes zelf maken

Kaaskroketjes

Voor de kaaskroketjes heb ik oude kaas gebruikt, hierdoor proef je de kaas nog beter terug. Daarbij heb de roux op smaak gebracht met gedroogde tijm, cayennepeper en een beetje mosterd. Om de kroketjes extra krokant te maken heb ik ze zowel in de fijne paneermeel als grovere gepaneerd, en dat twee keer :)

Een lekker dip is ook niet onbelangrijk. De kaaskroketjes kun je dippen in mosterd, maar er is nog veel meer lekker. Zoals je op de foto ziet heb ik de kroketjes geserveerd met honing en espresso-poeder. Brenda vind de kroketjes het lekkerste met een beetje appelstroop er bij.

Nu ik het een keer geprobeerd heb, wil ik eigenlijk nog veel meer kroketten maken. Garnalenkroketjes, groentekroketjes en kroketjes gevuld met champignons. Zo lekker! Gaan jullie ook aan de slag om zelf kroketjes te maken?

Klik hier om het recept van Brenda’s Serranohamkroketjes te bekijken, en hier om zelf aardappelkroketjes te maken.

Kaaskroketjes

Kaaskroketjes

30 minuten
+ 2 uur
12 stuks

Ingrediënten

  • 50 gram boter
  • 60 gram bloem
  • 200 ml water
  • 200 gram geraspte oude kaas
  • 2 theelepels gedroogde tijm
  • ½ theelepel cayennepeper
  • 2 theelepels Dijonmosterd
  • scheutje kookroom
  • peper
  • 2 – 4 eieren
  • panko en paneermeel om te paneren

Bereiding

  • Verwarm een (steel)pan met dikke bodem op laag vuur. Laat de boter smelten in de pan.
  • Voeg vervolgens de bloem toe en roer goed door met een houten spatel, minimaal 2 minuten. Op die manier gaar je de bloem en proef je ‘m straks niet in je kroketjes.
  • Voeg dan het water langzaam toe, terwijl je door blijft roeren. Laat kort inkoken, je hebt nu een soort dikke, grijze saus.
  • Haal de pan van het vuur en voeg de kaas, de tijm, de cayennepeper, Dijonmosterd en een scheutje kookroom toe. Roer door totdat je een soort gladde puree hebt.
  • Schep de kroketvulling in een bak, laat even afkoelen en zet het hierna minimaal 1-2 uur in de koelkast om af te koelen en op te stijven.
  • Voor het paneren van de kaaskroketjes zet je een zogeheten ‘paneerstraat’ klaar. Dat doe je door in 1 schaal paneermeel te strooien, in een schaal of kommetje 2 eieren los te kloppen en in een derde schaal de panko te strooien.
  • Haal de vulling vlak voordat je de kroketjes gaat maken uit de koelkast. Gebruik natte handen om van de vulling kleine kroketjes te vormen. Ik maakte kroketjes van 50 – 60 gram per stuk, dat is meer dan genoeg voor een kroket met kaasvulling.
  • Als je alle vulling hebt opgebruikt – je kunt eventueel tussentijds de al gevormde kroketjes in de koelkast zetten – start je met paneren.
  • Verwarm olie tot 180 graden in een frituurpan of een pan met dikke bodem.
  • Gebruik beide handen voor het paneren: de ene hand gebruik je voor de ‘droge’ handelingen, de andere voor de ‘natte’.
  • Doe ieder kroketje eerst door de paneermeel met je ‘droge’ hand. Rol er goed doorheen en zorg ook dat de zijkanten van de vulling bedekt zijn met paneermeel. Gebruik dan je ‘droge’ hand om de vulling in het eimengsel te leggen. Gebruik vervolgens je ‘natte’ hand om het kroketje kort door het eimengsel te rollen en in de panko te leggen. Gebruik daarna weer je ‘droge’ hand om het kroketje door de panko te rollen.
  • Ik koos ervoor om de kroketjes dubbel te paneren. Na de eerste ronde deed ik ze dus opnieuw door de paneermeel, het ei en de panko. Op die manier krijg je een lekkere, dikke en knapperige korst. Houd je daar niet van? Houd het dan bij 1x paneren.
  • Frituur de kaaskroketjes vervolgens 2-3 minuten in de frituurpan of pan met dikke bodem. Haal ze uit het vet, laat ze uitlekken en eet ze warm op.

Tip: Je kunt de kaaskroketjes na het paneren meteen frituren, maar je kunt ze ook een halve dag in de koelkast bewaren of invriezen voor later gebruik.

    | Afdrukken

    Kaaskroketjes


    Brenda Hoff
    Brenda Hoff
    Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
    2 comments
    1. Hallo! Een vraagje vries je ze in voordat je ze bakt? En wat voor olie gebruik je als je geen frituurpan hebt? Ze gaan vast niet in de oven?

      1. Als je ze direct bak hoef je ze niet in te vriezen. Als je ze langer wilt bewaren dan wel.
        Als je geen frituurpan hebt kun je zonnebloemolie gebruiken, bijvoorbeeld in een wokpan. Met de oven hebben wij deze kaaskroketjes nog niet getest, maar dat zou wel moeten kunnen. Ik zou het zelfs wel een keer willen proberen in de airfryer.

    Geef een reactie

    Misschien vind je dit ook leuk