Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

NU VERKRIJGBAAR​
De 2021 scheurkalender 
nu met gratis bewaarmapje!
2021 scheurkalender & Brenda’s nieuwe kookboek!

Macarontoetje met fruit

Door Joor – Een macaron, die geen macaron is. Dit recept voor een lekker macarontoetje met fruit is een cheatrecept waarmee je op een hele simpele manier macaron-look-a-likes kunt maken.

Ik ben gek op macarons. Deze heerlijke, Franse delicatesse kan ik echt niet laten staan. Die knapperige buitenkant, plakkerige binnenkant en die heerlijke vulling – jammie! Helaas zijn macarons best lastig zelf te maken, de bereiding luistert nogal nauw en er kan heel veel mis mee gaan. Dat heb ik helaas al een keertje ervaren. Wat ik uit de oven haalde, waren geen macarons, maar eerder platgeslagen hoopjes ellende.

Macarontoetje

Toen ik laatst in een restaurant een pavlova met fruit bestelde, bleek dat die pavlova net iets anders dan normaal was gemaakt. Door de eiwitten was wat amandelmeel gedaan, waardoor de pavlova meer een macaron leek dan een traditionele pavlova. Dat bracht me op een idee.

Macarontoetje

Met recept maak je geen toetje met de echte macarons, maar wel een heel lekkere, makkelijker variant. Je maakt een pavlova, maar voegt daar voor het bakken nog wat amandelmeel aan toe. Dat maakt je pavlova iets steviger en korreliger van structuur en dat gaat weer heel erg fijn samen met lobbige slagroom en fruit. Superlekker!

Macarontoetje

Macarontoetje

10 minuten
+ 1 uur 30 minuten
4 stuks

Ingrediënten

 • 4 eiwitten
 • 150 gram witte basterdsuiker
 • 1 theelepel citroensap
 • 1 eetlepel maïzena
 • 100 gram amandelmeel
 • 50 gram poedersuiker
 • 200 ml slagroom
 • Fruit: bijvoorbeeld frambozen bosbessen, bramen, kiwi

Bereiding

 • Verwarm de oven voor op 100 graden.
 • Mix de eiwitten met de mixer op hoge snelheid totdat ze half stijf zijn. Voeg dan de basterdsuiker toe en mix opnieuw op hoge snelheid totdat de eiwitten stijf zijn. Laat de mixer op lage stand doordraaien. Voeg het citroensap en de maïzena voorzichtig toe aan de mix. Zet dan de mixer uit.
 • Zeef in de tussentijd het amandelmeel en de poedersuiker in een bolzeef. Het amandelmeel zul je wat moeten helpen met een pollepel.
 • Gebruik een spatel om het gezeefde amandelmeel en de poedersuiker door de opgestijfde eiwitten te ‘vouwen’. Doe dit voorzichtig zodat je de lucht niet uit de eiwitten slaat.
 • Bekleed een bakplaat met bakpapier en teken 4 cirkels van 10 centimeter doorsnede op de bakplaat. Schep vervolgens het eiwitbeslag in de cirkels. Maak het beslag helemaal op.
 • Bak de ‘macarons’ in 90 minuten gaar. Laat na de baktijd een minuut of 10 in de oven afkoelen (ovendeur een klein beetje open). Leg de ‘macarons’ met bakpapier en al op een rooster en laat nog verder afkoelen.
 • Klop in de tussentijd de slagroom lobbig. Voor de mooie foto heb ik de macarontoetjes opgestapeld en er een hoger taartje van gemaakt. Als je dit aansnijdt ziet het toetje er op je bord iets minder netjes uit. Daarom adviseer ik iedere ‘macaron’ met een flinke dot slagroom en wat fruit te serveren.

 

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

1 Reactie

 1. Marja 28 februari 2019 om 14:02

  Hoi Brenda,
  Wat een superidee zeg! Macarons maken is inderdaad nog al een dingetje. Ook bij mij is de 1e keer alles mislukt. Of ik kreeg ze niet van het bakpapier af of ze waren net platte pannenkoekjes. Maar goed …oefening baart kunst. En dat is ook echt zo.
  Maar voor zo tussendoor als dessert vind ik dit recept een supertip! Want je raad het vast al, ook ik ben dol op macarons. Ik ga deze gegarandeerd maken. Lijkt me superlekker. Bedankt voor de tip en tot de volgende keer.
  Hartelijke groetjes en een kusje voor Fem en Jill.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel recept