Rijst uit de oven

Dit recept voor rijst uit de oven is anders dan je van een rijstgerecht gewend bent. Het heeft een beetje een Italiaans tintje. Met tomaat en oregano, en daarbij wordt het ook nog eens gegratineerd in de oven. Met kaas.

Door Joor – Ik krijg thuis vaak het verzoek om weer eens iets met rijst te maken. Om de een of andere reden denk ik niet vaak aan rijst als ik een recept bedenk. En dat terwijl rijst behoorlijk veelzijdig is. Dus leek het me interessant om een keer een rijstgerecht uit de oven te maken.

Rijst uit de oven

Dit rijstgerecht stel je heel makkelijk samen: kort aanbakken in de pan, bouillon erbij, dan het hele zwikkie in een ovenschaal, kaas erover en wachten maar. Kind kan de was doen. Maar heb je geen oven of geen zin om die extra handeling te verrichten? Dan kun je dit rijstgerecht ook prima afmaken in de pan. Net zo makkelijk!

Tip: Maak dit gerecht trouwens wel met basmatirijst of een andere lange rijstsoort. Ik weet inmiddels uit ervaring dat zilvervliesrijst te korrelig wordt om op deze manier (langer dan anders) te bereiden.

Rijst uit de oven

Rijst uit de oven

20 minuten
+ 25 minuten
4 personen

Ingrediënten

 • 1 ui
 • 2 teentjes knoflook
 • 250 gram kastanjechampignons
 • 1 theelepel gedroogde rozemarijn
 • 2 theelepels gedroogde oregano
 • 200 gram sperziebonen
 • 200 gram basmatirijst
 • 400 ml groentebouillon
 • 1 blik tomatenblokjes
 • 75 gram geraspte kaas
 • zout en peper

Bereiding

 • Verwarm de oven voor op 180 graden.
 • Verwarm een hapjespan op middelhoog vuur. Voeg olie toe.
 • Snipper de ui en snijd of pers de teentjes knoflook fijn. Snijd de kastanjechampignons in kwarten. Snijd de gedroogde rozemarijn en de oregano eventueel nog wat kleiner. Dop de sperziebonen en halveer ze.
 • Voeg de ui en knoflook toe aan de pan. Fruit aan totdat de ui glazig is. Voeg dan de kastanjechampignons toe en bak in 5 minuten bruin.
 • Voeg de gedroogde kruiden toe en doe ook de sperziebonen en de rijst in de pan. Roer even kort door.
 • Voeg de groentebouillon en het blik tomatenblokjes toe aan de pan en roer goed door. Breng op smaak met peper en zout.
 • Schenk de rijst-groentemix vervolgens in een ovenschaal. Kijk of alle rijst goed onderstaat, voeg anders nog wat water toe en strooi de geraspte kaas eroverheen. Bak 25-30 minuten in de oven totdat de rijst gaar is en de kaas gesmolten. Leg eventueel een stuk aluminiumfolie over de schaal als de kaas te snel bruin wordt.
 • *geen oven? Dek de rijst-groentemix dan af met een deksel en kook de rijst en groente in 20-25min gaar. Strooi de kaas er aan tafel overheen.
Pin dit recept
Afdrukken

Rijst uit de oven


Brenda Hoff
Brenda Hoff
Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
6 comments
 1. Hoi,
  Net als jij denk ik ook nooit aan rijst en dat terwijl je er heel veel kanten mee uit kunt en ik het ook nog eens erg lekker vind. Op de een of andere manier zit rijst niet in mijn systeem en daar ga ik met dit gerecht verandering in brengen.
  Ik doe er alleen ook wat geruld gehakt door want mijn man eet het echt niet zonder vlees. Een echte carnivoor in hart en nieren.
  Bedankt voor het recept en tot een volgende keer.
  Hartelijke groetjes en een kusje voor Fem en Jill.

 2. Ik heb een rijst recept van mijn overleden moeder .zij is in Oostenrijk geboren en het is een armelui’ s recept.Dat is rijst met kapjes ui en daarin steek je een paar kruidnagels. Doe de rijst in een ovenschaal ui met kruidnagels er bij water beetje zout en klontjes boter er bij .Dat in de oven garen en een bruin krokant korstje geven

 3. Hoi Brenda,
  We hebben het van de week gegeten. Erg lekker, maar bij ons waren de sperziebonen niet gaar. Die ga ik de volgende keer misschien 5 min voorkomen.

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook leuk