Ga naar de inhoud

Rijst uit de oven

Dit recept voor rijst uit de oven is anders dan je van een rijstgerecht gewend bent. Het heeft een beetje een Italiaans tintje. Met tomaat en oregano, en daarbij wordt het ook nog eens gegratineerd in de oven. Met kaas. Door Joor – Ik krijg thuis vaak het verzoek om...
20 minuten Voorbereidingstijd
25 minuten Bereidingstijd
Delen op

Rijst uit de oven

Dit recept voor rijst uit de oven is anders dan je van een rijstgerecht gewend bent. Het heeft een beetje een Italiaans tintje. Met tomaat en oregano, en daarbij wordt het ook nog eens gegratineerd in de oven. Met kaas.

Door Joor – Ik krijg thuis vaak het verzoek om weer eens iets met rijst te maken. Om de een of andere reden denk ik niet vaak aan rijst als ik een recept bedenk. En dat terwijl rijst behoorlijk veelzijdig is. Dus leek het me interessant om een keer een rijstgerecht uit de oven te maken.

Rijst uit de oven

Dit rijstgerecht stel je heel makkelijk samen: kort aanbakken in de pan, bouillon erbij, dan het hele zwikkie in een ovenschaal, kaas erover en wachten maar. Kind kan de was doen. Maar heb je geen oven of geen zin om die extra handeling te verrichten? Dan kun je dit rijstgerecht ook prima afmaken in de pan. Net zo makkelijk!

Tip: Maak dit gerecht trouwens wel met basmatirijst of een andere lange rijstsoort. Ik weet inmiddels uit ervaring dat zilvervliesrijst te korrelig wordt om op deze manier (langer dan anders) te bereiden.

Rijst uit de oven

Rijst uit de oven

Ingrediƫnten

personen
Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediƫntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze rijst uit de oven

Voorbereiding: 20 minuten
Bereiding: 25 minuten
Stap 1
Verwarm de oven voor op 180 graden.
2
Stap 2
Verwarm een hapjespan op middelhoog vuur. Voeg olie toe.
3
Stap 3
Snipper de ui en snijd of pers de teentjes knoflook fijn. Snijd de kastanjechampignons in kwarten. Snijd de gedroogde rozemarijn en de oregano eventueel nog wat kleiner. Dop de sperziebonen en halveer ze.
4
Stap 4
Voeg de ui en knoflook toe aan de pan. Fruit aan totdat de ui glazig is. Voeg dan de kastanjechampignons toe en bak in 5 minuten bruin.
5
Stap 5
Voeg de gedroogde kruiden toe en doe ook de sperziebonen en de rijst in de pan. Roer even kort door.
6
Stap 6
Voeg de groentebouillon en het blik tomatenblokjes toe aan de pan en roer goed door. Breng op smaak met peper en zout.
7
Stap 7
Schenk de rijst-groentemix vervolgens in een ovenschaal. Kijk of alle rijst goed onderstaat, voeg anders nog wat water toe en strooi de geraspte kaas eroverheen. Bak 25-30 minuten in de oven totdat de rijst gaar is en de kaas gesmolten. Leg eventueel een stuk aluminiumfolie over de schaal als de kaas te snel bruin wordt.
8
Stap 8
*geen oven? Dek de rijst-groentemix dan af met een deksel en kook de rijst en groente in 20-25min gaar. Strooi de kaas er aan tafel overheen.
Bekijk ook andere recepten
Eton mess met lemoncurd
Caesar salad recept
Bladerdeegnestjes met Nutella
Naan met hoemoes, falafel en groente groenten

8 reacties

Jaap Bakker

Geweldig lekker, heb het al 5 keer gemaakt. de laatste keer met gekookte mosselen erdoor. dat beviel prima.

Laat een bericht achter

Laura van der Plaats

Is het ook mogelijk de kaas weg te laten. Ik heb een gevoeligheid voor lactose en daarnaast lust ik het ook niet. Ik besef dat de kaas ook voor het smeuĆÆge moest zorgen, maar mss kan dit ook op een andere manier

Laat een bericht achter

No Sugar, No Cry

Wat een leuk idee! Ziet er heerlijk uit!

Laat een bericht achter

Wouter

Hoi Brenda, We hebben het van de week gegeten. Erg lekker, maar bij ons waren de sperziebonen niet gaar. Die ga ik de volgende keer misschien 5 min voorkomen.

Laat een bericht achter

Koosje vrielink

Ik heb een rijst recept van mijn overleden moeder .zij is in Oostenrijk geboren en het is een armelui' s recept.Dat is rijst met kapjes ui en daarin steek je een paar kruidnagels. Doe de rijst in een ovenschaal ui met kruidnagels er bij water beetje zout en klontjes boter er bij .Dat in de oven garen en een bruin krokant korstje geven

Laat een bericht achter

Caroline

Ik mis het vlees, of m'n gezin tenminste. Welk vlees zou hierbij lekker zijn? Kipfilet of gehakt?

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Dit is inderdaad een vegetarisch recept :) Ik zou in dat geval voor kip gaan Caroline.

Marja

Hoi, Net als jij denk ik ook nooit aan rijst en dat terwijl je er heel veel kanten mee uit kunt en ik het ook nog eens erg lekker vind. Op de een of andere manier zit rijst niet in mijn systeem en daar ga ik met dit gerecht verandering in brengen. Ik doe er alleen ook wat geruld gehakt door want mijn man eet het echt niet zonder vlees. Een echte carnivoor in hart en nieren. Bedankt voor het recept en tot een volgende keer. Hartelijke groetjes en een kusje voor Fem en Jill.

Laat een bericht achter

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op