Als ik alleen al naar dit wit chocoladetaartje met salted karamel kijk, loopt het water me in de mond… Een brosse bodem met een vulling van karamel en witte chocoladeganache. Zo lekker, een ideale afsluiter van het kerstdiner.
Ook dit is een receptje dat ik stiekem vorig jaar december al maakte. Tijdens het kerstdiner met de schoonfamilie serveerde ik deze chocoladetaartjes. Ze waren een HIT!
Daarom ben ik blij dat ik nog snel een foto heb kunnen maken zodat ik het recept nu met jullie kan delen. Een jaar later weliswaar. Maar ik weet zeker dat dit chocoladetaartje het ook goed doet in 2019 :)
Wit chocoladetaartje met salted karamel
De bodem van de taartjes maak ik door middel van een muffinvorm. Als deze zijn afgekoeld, vul ik de vorm met de karamel waar de witte chocoladeganache overheen gaat. Je kunt de taartjes goed vooraf maken, zodat je ze na het diner alleen even uit de koelkast hoeft te pakken.
Tip: serveer het wit chocoladetaartje met een bolletje ijs en extra karamel.
–> Op zoek naar meer kerstinspiratie? Klik hier voor een overzicht van alle kerstrecepten. En op deze pagina heb ik alle nagerechten op een rijtje gezet.
Wit chocoladetaartje met salted karamel
Ingrediënten
Bodem:
- 210 gram patentbloem
- 125 gram zachte roomboter
- 25 gram amandelmeel
- 50 gram geklutst ei
- snuf zout
- 35 gram poedersuiker
Witte chocolade ganache:
- 80 ml slagroom
- 120 gram witte chocolade in blokjes
- halve theelepel vanille extract
Overig:
- 1 blikje gecondenseerde melk bereid volgens dit recept
- ¼ tl fleur de sel
Extra benodigd: 2 vellen bakpapier, muffinvorm, steunvulling zoals bakbonen of ongekookte rijst
Bereiding
- Vet een muffinvorm in.
- Doe de bloem met boter, amandelmeel, ei, zout en poedersuiker in een kom en kneed tot een compact deeg. Doe de deegbal tussen 2 vellen bakpapier en rol dit uit tot ongeveer 3 mm dun. Steek hier rondjes uit en plaats deze in de muffinvorm. Laat dit in de koelkast een uur staan.
- Prik met een vork gaatjes in het deeg en dek het af met bakpapier. Leg hierop een steunvulling zoals bakbonen.
- Bak de bodem van de chocoladetaartjes in een voorverwarmde oven van 180 graden, 15 minuten. Verwijder hierna de steunvulling en het bakpapier en haal de bodems voorzichtig uit de vorm. Bak ze hierna op een bakplaat nog 15 minuten tot ze goudbruin zijn. Laat ze hierna afkoelen op een rooster.
- Bereid de ganache door de slagroom met de vanille in een pannetje te verwarmen. Breng dit aan de kook en zet het vuur hierna uit. Roer de blokjes witte chocolade erdoor, blijven roeren tot de chocolade gesmolten is.
- Roer de helft van het blikje karamel los en roer hier het zout doorheen.
- Verdeel over iedere bodem een halve theelepel van de karamel. Lepel hierover de chocoladeganache. Laat de chocoladetaartjes minimaal 2 uur opstijven in de koelkast.
- Serveer de tartelettes met een bolletje (vanille)ijs, drizzle hier nog een beetje van de overgebleven karamel over.
