Beet Wellington

Tijdens het kerstdiner zet ik graag een echte showstopper op tafel. Zo’n gerecht waarbij iedereen ‘oh’  en ‘ah’ roept. En toch is het soms best lastig om zo’n echte kerstdinertopper te maken als je geen vlees eet, want meestal is het toch een vleesgerecht dat de show steelt. Tot nu! Deze Beet Wellington zal geheid heel veel aandacht krijgen als je ‘m op tafel zet!

Beet Wellington

Kerstklassieker met een vega-twist

Beet Wellington is uiteraard een variant op de bekende Beef Wellington: runderbiefstuk die je verpakt in bladerdeeg en bakt in de oven (klik hier voor het vleesrecept dat we eerder met jullie deelden).

Voor de beet wellington vervangen we de biefstuk door bieten en omhullen we die bieten met bruin gebakken champignons en verse spinazie. De champignons en spinazie bakken we in Becel vloeibare margarine. 

Dit vegetarische gerecht is zelfs bijna vegan. Wist je dat de meeste bladerdeeg ook plantaardig is? Voor het bestrijken van het bladerdeeg hebben we ei gebruikt, als je dit vervangt door Becel vloeibaar dan is het recept helemaal plantaardig (vegan) en wordt het bladerdeeg ook mooi bruin.

Beet Wellington

Beet Wellington

Het resultaat is een heerlijk en bijzonder hoofdgerecht voor het kerstdiner. Zonder poespas, gemaakt met toegankelijke ingrediënten van de supermarkt om de hoek. En het bevat ook nog eens veel groenten.

En wat ook heel fijn is: je kunt de bieten en de champignons van tevoren bereiden, dan hoef je op de avond van je kerstdiner alleen nog maar je Beet Wellington in elkaar te zetten!

Beet Wellington

Beet Wellington

40 minuten
+ 40 minuten

Ingrediënten

  • 3 rauwe bieten van gelijke grootte
  • 50 ml rodewijnazijn
  • 6 kruidnagels
  • 800 gram kastanjechampignons
  • 1 teentje knoflook in stukjes
  • handje verse peterselie fijngesneden
  • 1 rol vers bladerdeeg
  • 100 gram verse spinazie
  • 1 ei
  • peper en zout
  • 40 ml Becel vloeibare margarine om in te bakken

Bereiding

  • Kook de rauwe, ongeschilde bieten in een pan met water, de rodewijnazijn en de kruidnagels zo’n 25 minuten totdat ze zacht zijn. Haal ze uit het water, laat ze afkoelen en schil ze.
  • Snijd de champignons in kwarten (de grote in 8 stukken) en verwarm een grote koekenpan met margarine op middelhoog vuur. Bak de champignons zo’n 8-10 minuten. Voeg dan de knoflook en peterselie toe en bak totdat het vocht verdampt is. Dit duurt zo’n 10 minuten. Breng op smaak met peper en zout.
  • Verwarm de oven op 220 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier en warm de bakplaat mee op in de oven.
  • Rol de rol bladerdeeg met aanklevend bakpapier uit op een rooster of snijplank. Bedek helemaal met blaadjes verse spinazie.
  • Trek een denkbeeldige lijn over de breedte net onder het midden. Verdeel hierover de gebakken champignons (zorg dat je zo min mogelijk vocht meeschept).
  • Leg de geschilde, gekookte bieten net iets onder het midden achter elkaar over de breedte van de lap bladerdeeg. Vouw dan de helft met de champignons over de bieten en rol de rol verder op. Druk aan alle kanten goed aan.
  • Kwast de Beet Wellington in met losgeklopt ei en leg ‘m zo snel mogelijk in de oven op de voorverwarmde bakplaat.
  • Bak de Beet Wellington 30-40 minuten in de oven totdat het bladerdeeg gaar en goudbruin is. Serveer meteen.
| Afdrukken

Beet Wellington

Dit artikel schreven wij in samenwerking met Becel, lees onze disclaimer.

 


Geef een reactie

Misschien vind je dit ook leuk