Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

Pavlovakrans met winterfruit en maple syrup – Kerstrecept

Vandaag delen we de geweldige afsluiter van je kerstdiner. Deze pavlovakrans met winterfruit en maple syrup is de showstopper, een perfect winterdessert. En very easy to make!

Bij het kerstdiner hoort een groots dessert. Zo eentje dat indruk maakt. Dat vind ik tenminste. Maar meestal heb ik na een heel kerstdiner niet heel veel zin meer om lang in de keuken te staan voor het toetje. En daarom was ik ook zo blij met het idee om een pavlovakrans te maken voor Kerstmis. Dat is namelijk veel makkelijker dan je denkt ėn je maakt ‘m makkelijk van tevoren klaar. 

Pavlovakrans met winterfruit en maple syrup

Het is heel eenvoudig om pavlova te maken en je maakt het eenvoudig in grotere porties. Dat maakt pavlova een perfect kerstrecept. Nadat je de eiwitten met de extra ingrediënten hebt opgeklopt, schuif je de pavlova in de oven. Daarna is afwachten tot je kerstdessert klaar is, 100 minuten oventijd plus tijd om af te koelen. Het opmaken van de kerstkrans kun je het beste vlak voor het serveren doen.

Pavlovakrans met winterfruit en maple syrup

Deze pavlovakrans versier je met heerlijk winterse smaken: peer, bosbessen, kaneel en maple syrup geven een warme smaak aan de zoete pavlova. Niet alleen heel erg lekker, maar echt een waardige afsluiting van het kerstdiner. 

En zoek je nog een kersttoetje voor Tweede Kerstdag nadat je de pavlovakrans op Eerste Kerstdag al hebt gemaakt? Varieer dan gewoon met de toppings op de pavlova (bijvoorbeeld chocolade, karamelsaus en pecannoten of sinaasappel, een sterke drank van je keuze en pure chocolade) en met de vorm (maak er een plaattaartvorm van of een ster bijvoorbeeld). Ideaal!

–> Kun je meer kerstinspiratie gebruiken? Neem een kijkje op deze pagina met kerstrecepten. Hier vind je heel veel lekkers dat perfect bij het kerstdiner past.

Pavlovakrans met winterfruit en maple syrup

Pavlovakrans voor kerst

15 minuten
+ 2 uur
8 personen

Ingrediënten

 • 6 eiwitten
 • ¼ theelepel zout
 • 225 gram suiker
 • 1,5 theelepel maizena
 • 2 theelepels citroensap
 • 2 theelepels vanille-extract

Voor de topping:

 • 125 ml slagroom
 • 2 eetlepels suiker
 • 2 peren
 • handje bosbessen
 • 2 theelepels kaneel
 • maple syrup
 • munt ter garnering

Extra benodigd: mixer

  Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 120 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier en teken daarop een cirkel van ongeveer 30 cm doorsneden. Teken een kleinere cirkel van ongeveer 12 cm in het midden van de grote cirkel. Je hebt nu de vorm van een krans.
  • Mix de eiwitten met het zout in een vetvrije kom tot stijve pieken. Voeg gedurende het kloppen steeds beetje bij beetje de suiker toe totdat deze helemaal is opgenomen.
  • Voeg dan de maizena, het citroensap en het vanille-extract toe en mix nog even kort door.
  • Spuit of lepel het eiwit in de vorm van de getekende krans op de bakplaat totdat je al het eiwit hebt gebruikt.
  • Bak de pavlovakrans ongeveer 100 minuten in de oven. Open de oven niet in de tussentijd, dan zal je pavlova inzakken of breken. Controleer na 100 minuten of de pavlova goed droog is aan alle kanten. Kijk of je hem aan 1 kant voorzichtig kunt optillen. Is de pavlova goed droog? Zeg dan de oven uit en laat hem nog een uur in een dichte oven afkoelen. Je kunt de pavlova bewaren totdat je ‘m gaat serveren (als je ‘m maar op dezelfde dag opeet).
  • Klop voor het serveren wat slagroom samen met 2 eetlepels suiker lobbig. Schep dit over de afgekoelde pavlovakrans. Garneer de krans verder met in stukjes gesneden peer, bosbessen, kaneel en maple syrup (agavesiroop). Garneer met munt.

  Note: de witte balletjes die op de krans liggen zijn niet eetbaar, dit is puur ter decoratie. Wil je een eetbaar kerstelement toevoegen aan de pavlovakrans? Voeg dan goud/zilveren sprinkels of balletjes toe. Deze vind je in de supermarkt bij het bakschap.


   Pavlovakrans met winterfruit en maple syrup

    

   Deel dit bericht:

   Share on facebook
   Share on twitter
   Share on whatsapp
   Share on email
   Reacties

   9 Reacties

   1. Annewil 22 december 2019 om 12:58

    Ik heb vandaag de pavlova gemaakt. 1 uur in de oven en 1 uur laten afkoelen in de oven. Tussentijds niet open geweest. Maar helaas, de binnenkant is nog helemaal nat. Ik kan hem niet eens van de bakplaat halen. Help, wat doe ik verkeerd…

    1. Brenda Kookt 24 december 2019 om 15:27

     Wat vervelend om te lezen Annewil. Kun (of kon) je de pavlova nog langer garen? (volgens het recept moet hij 100 minuten, het kan zijn dat de pavlova wat langer moet) Was de oven goed heet voordat je de pavlova er in deed? Het lastige is dat iedere oven anders is.

    2. Anne 26 december 2019 om 11:59

     Ik zat nu ook te twijfelen over de oventijd.
     In de tekst staat: Daarna is afwachten tot je kerstdessert klaar is, 60 minuten oventijd plus tijd om af te koelen.
     En bij de bereiding staat: Bak de pavlovakrans ongeveer 100 minuten in de oven.
     Maar dan ga ik hem er 100 minuten in doen. Ik ben benieuwd!

     1. Brenda Kookt 27 december 2019 om 10:34

      100 minuten is voor een pavlova zo groot als deze krans inderdaad de juiste tijd Anne

   2. Linda 1 januari 2020 om 13:44

    Geweldig recept voor feestelijk dessert!
    Gemaakt voor oud-en-nieuw met ijsfonteinen als verrassing.
    Wel 2 keer gemaakt, omdat de 1e poging mislukte; na het toevoegen van vanille aroma en citroensap, had ik nog wat gehakte hazelnootjes toegevoegd (eigen idee), maar mijn mooie stevige pieken schuim zakten volledig in tot vloeibaar mengsel. Ik heb nog een uur gemixt (met allerlei adviezen om de eiwitten opnieuw te kloppen en iets meer citroen toe te voegen, klopfix en maizena), maar dit mengsel is uiteindelijk weggegooid.
    Poging 2 ging veel beter. Ik heb de helft van vanille aroma en citroensap gebruikt en dit heel geleidelijk toegevoegd. GEEN nootjes in de pavlova toegevoegd. Wij hebben een combi magnetron, geen oven. Ik heb de pavlova 120min. Op 120 gr laten bakken, omdat deze na 100 min nog te nat was aan de onderzijde. Uiteindelijk geweldig lekkere pavlova en leuk versierd met slagroom, blauwe bessen, frambozen, noganootjes, gouden hazelnootballetjes, munt en natuurlijk de maple syrup. Smullen!!

   3. Willemien 20 december 2020 om 16:00

    Hoe lang vantevoren kun je dit al maken ?

    1. Brenda Hoff 21 december 2020 om 07:55

     Je kunt het eiwit alvast bakken, dit zou ik wel nog op dezelfde dag doen. Het afmaken/versieren doe je vlak voor het serveren. Anders kan de Pavlova namelijk inzakken.

   4. Fiet 21 december 2020 om 18:47

    5 sterren
    Ziet weer prachtig uit Brenda. Voor hoeveel personen is dit?

   Laat een reactie achter

   Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

   Beoordeel recept