Jambalaya is een Amerikaans rijstgerecht dat lijkt op paella. Vandaag deel ik mijn versie van Jambalaya met kip en chorizo.
Al jaren geleden zag ik een filmpje van Rudolph op 24Kitchen waarin hij Kip Jambalaya maakte. Ik heb het destijds genoteerd op mijn kooklijstje en er niets mee gedaan. Tot ik vorige week trek had in ‘iets met rijst’. Ik wilde iets nieuws. Dus pakte ik mijn kooklijstje erbij. Kip Jambalaya werd het uitverkoren recept.
Jambalaya met kip en chorizo
Net als paella bereid je bij Jambalaya de rijst in de pan met groenten en het vlees (of de vis). De kip is gekruid met cajunkruiden, ook voeg ik gedroogde basilicum en tijm toe en een lepeltje Worcestershiresaus. De chorizo zorgt voor een beetje extra pit. Al kun je als extraatje ook nog een pepertje toevoegen.
Jambalaya met kip en chorizo
Ingrediënten
- 300 gram kipfilet in blokjes
- 150 in chorizoworst stukjes gesneden
- 300 gram basmatirijst
- 1 ui gesnipperd
- 2 teentjes knoflook geperst
- 1 stengel bleekselderij fijngesneden
- 2 paprika’s in blokjes, ik nam oranje en rood
- 1 theelepel cajunkruiden
- 1 theelepel tijm gedroogd
- 1 theelepel basilicum gedroogd
- 1 eetlepel worcestershire saus
- 1 blik tomatenblokjes
- 600 ml kippenbouillon
- verse peterselie fijngehakt, ter garnering
- in olijfolie omte bakken
Bereiding
- Fruit de ui met bleekselderij en knoflook aan in een hapjespan met olie. Doe hierna de kipfilet met cajunkruiden erbij en bak dit mee tot de kip rondom is aangebakken. Voeg hierna de blokjes paprika toe en bak dit nog 5 minuten mee.
- Breng op smaak met zout, peper en de tijm en basilicum met worcestershire saus. Roer door elkaar en voeg hierna de tomatenblokjes en bouillon toe. Roer even door elkaar voor je de rijst en chorizo toevoegt. Roer nogmaals door zodat de rijst in het vocht ligt.
- Laat dit alles op laag vuur, met deksel op de pan 25 minuten pruttelen. Roer de kip jambalaya tussentijds even door.
- Garneer met gehakte peterselie en serveer hierna direct.
