Ik kon het toch niet laten een oranje lekkernij met jullie te delen. Dit had natuurlijk perfect geweest voor Koningsdag en het WK, wat allemaal niet doorgaat. Toch wilde ik zo graag een keer zelf Friese Oranjekoek maken dat ik er gewoon voor ben gegaan.
Vandaag deel ik dit feestelijke recept met jullie, een ware traktatie. Hier wil je toch direct je tanden in zetten?
Friese Oranjekoek
Als een van mijn collega’s jarig was trakteerde hij altijd de echte Friese Oranjekoek. ‘s Morgens in alle vroegte werd dit vers bij de bakker gehaald. Zo lekker! Al lang stond het op mijn lijstje om eens zelf te maken.
Wist je dat het glazuur bij de echte Oranjekoek niet oranje maar roze is? Voor deze gelegenheid ben ik gegaan voor een oranje glazuur, maar officieel hoort dit dus roze te zijn.
Voor deze koeken (of eigenlijk zijn het ware gebakjes) ben ik opzoek gegaan naar een simpel recept. Zonder gekonfijte sinaasappelschill. Voor dit recept gebruik je sinaasappelrasp, anijszaad en nootmuskaat. Dit zorgt in combinatie van de vulling van amandelspijs voor een kruidige smaak. Deze homemade Oranjekoek is een topper, net zo lekker als van de bakker.
Friese Oranjekoek
Ingrediënten
Voor het deeg
- 1 sinaasappel geraspt
- 2 theelepels anijszaad
- 1 theelepel nootmuskaat
- 1 snuf zout
- 1 ei
- 350 gram zelfrijzend bakmeel
- 200 gram witte basterdsuiker
- 30 gram boter
- 50-100 ml water
Overige
- 250 gram amandelspijs
- 100 gram poedersuiker
- 1 eetlepel oranje limonade en/of 1 el water met kleurstof (ik nam limonade met rode en gele kleurstof erbij)
- slagroom, ter garnering
Bereiding
- Meng in een kom de sinaasappelrasp met anijszaad en nootmuskaat met zout. Meng in een andere kom het ei met zelfrijzend bakmeel, basterdsuiker, boter en 50 ml water.
- Doe de inhoud van beide kommen bij elkaar en kneed het door. Is het te droog? Voeg dan extra water toe. Verdeel het deeg hierna in twee delen.
- Bereid ondertussen de amandelspijs.
- Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakvorm of bakplaat met bakpapier.
- Rol een deel van het deeg uit tot een vierkante lap en verdeel dit in de vorm. Verdeel hierover een laagje amandelspijs. Rol van het overige deeg ook een lap en leg hier de tweede lap deeg op.
- Bak de oranjekoek 30 minuten in de oven. Laat de koek hierna afkoelen op een rooster. Door het bakpapier op te tillen kun je de oranjekoek uit de vorm halen, laat het afkoelen op een rooster.
- Maak ondertussen glazuur door de poedersuiker te mengen met 1 eetlepel vocht. Breng eventueel extra op kleur met kleurstof. Ik heb hiervoor rode en gele kleurstof voor gebruikt.
- Bestrijk de koek met het glazuur, dit kan hele goed met een nat mes.
- Snijd de oranjekoek in vierkante stukken en spuit op ieder stuk een toef slagroom. Garneer eventueel met sprinkels.
