Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

NU VERKRIJGBAAR​
De 2021 scheurkalender 
nu met gratis bewaarmapje!
2021 scheurkalender & Brenda’s nieuwe kookboek!

Friese Oranjekoek

Ik kon het toch niet laten een oranje lekkernij met jullie te delen. Dit had natuurlijk perfect geweest voor Koningsdag en het WK, wat allemaal niet doorgaat. Toch wilde ik zo graag een keer zelf Friese Oranjekoek maken dat ik er gewoon voor ben gegaan.

Vandaag deel ik dit feestelijke recept met jullie, een ware traktatie. Hier wil je toch direct je tanden in zetten?

Oranjekoek

Friese Oranjekoek

Als een van mijn collega’s jarig was trakteerde hij altijd de echte Friese Oranjekoek. ‘s Morgens in alle vroegte werd dit vers bij de bakker gehaald. Zo lekker! Al lang stond het op mijn lijstje om eens zelf te maken.

Wist je dat het glazuur bij de echte Oranjekoek niet oranje maar roze is? Voor deze gelegenheid ben ik gegaan voor een oranje glazuur, maar officieel hoort dit dus roze te zijn.

Voor deze koeken (of eigenlijk zijn het ware gebakjes) ben ik opzoek gegaan naar een simpel recept. Zonder gekonfijte sinaasappelschill. Voor dit recept gebruik je sinaasappelrasp, anijszaad en nootmuskaat. Dit zorgt in combinatie van de vulling van amandelspijs voor een kruidige smaak. Deze homemade Oranjekoek is een topper, net zo lekker als van de bakker.

Friese Oranjekoek

Friese Oranjekoek

30 minuten
+ 30 minuten
12 stukken

Ingrediënten

Voor het deeg

  • 1 sinaasappel geraspt
  • 2 theelepels anijszaad
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • 1 snuf zout
  • 1 ei
  • 350 gram zelfrijzend bakmeel
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 30 gram boter
  • 50-100 ml water

Overige

  • 250 gram amandelspijs
  • 100 gram poedersuiker
  • 1 eetlepel oranje limonade en/of 1 el water met kleurstof (ik nam limonade met rode en gele kleurstof erbij)
  • slagroom, ter garnering

Bereiding

  • Meng in een kom de sinaasappelrasp met anijszaad en nootmuskaat met zout. Meng in een andere kom het ei met zelfrijzend bakmeel, basterdsuiker, boter en 50 ml water.
  • Doe de inhoud van beide kommen bij elkaar en kneed het door. Is het te droog? Voeg dan extra water toe. Verdeel het deeg hierna in twee delen.
  • Bereid ondertussen de amandelspijs.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakvorm of bakplaat met bakpapier.
  • Rol een deel van het deeg uit tot een vierkante lap en verdeel dit in de vorm. Verdeel hierover een laagje amandelspijs. Rol van het overige deeg ook een lap en leg hier de tweede lap deeg op.
  • Bak de oranjekoek 30 minuten in de oven. Laat de koek hierna afkoelen op een rooster. Door het bakpapier op te tillen kun je de oranjekoek uit de vorm halen, laat het afkoelen op een rooster.
  • Maak ondertussen glazuur door de poedersuiker te mengen met 1 eetlepel vocht. Breng eventueel extra op kleur met kleurstof. Ik heb hiervoor rode en gele kleurstof voor gebruikt.
  • Bestrijk de koek met het glazuur, dit kan hele goed met een nat mes.
  • Snijd de oranjekoek in vierkante stukken en spuit op ieder stuk een toef slagroom. Garneer eventueel met sprinkels.

Oranjekoek

Friese Oranjekoek

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

2 Reacties

  1. Danielle 17 mei 2020 om 09:04

    Gisteren gemaakt, hij viel helaas tegen. Ik heb me goed aan de ove temperatuur en baktijd gehouden, maar hij is vrij hard geworden, kwam er bijna niet doorheen met snijden. Wel te eten, maar helaas niet vergelijkbaar met echte Friese oranje koek. Misschien moet de oven lager, aangezien het hete lucht is?

    1. Brenda Hoff 25 mei 2020 om 05:55

      Wat jammer om te horen Danielle. Ik gebruik ook een hetelucht oven. Maar geen een oven is het zelfde, heb je de ervaring dat jouw oven vaak wat sneller/harder gaat? In dat geval zou ik hier bij bakrecepten rekening mee houden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel recept