Zomerse witlofstamppot met zalm

Witlof is mijn lievelingsgroente. Het is bitter en heeft als het bereid is een uitgesproken smaak, maar al van jongs af aan ben ik er gek op. Liefst eet ik het met ham en kaas uit de oven, maar dat is niet de meest voedzame optie. Daarom ging ik op zoek naar een alternatief. Deze zomerse witlofstamppot met zalm is heerlijk voedzaam, en bij deze mijn nieuwe favoriete gerecht met witlof.

De witlofstamppot is romig en heeft een fris tintje door de koude gerookte zalm. Ik weet nu al dat deze stamppot van witlof de komende maanden regelmatig bij ons op tafel zal staan.

Zomerse witlofstamppot met zalm en dille

Van huis uit ben ik een aardappeleter. De Hollandse pot (oftewel aardappelen) stond zeker 4 dagen per week bij ons op tafel. Mijn vader heeft met zijn familie een agrarisch bedrijf, naast kool rooiden ze ook aardappelen. Toen ik jong was heb ik menig uur aan de band gestaan om kluiten te zoeken. Samen met mijn broertje, (achter)neefjes en nichtjes was het altijd een gezellige boel. En nog steeds eten we regelmatig gekookte aardappelen, ik vind het nog steeds lekker.

Stamppot van witlof met zalm

Stamppot is een echt wintergerecht. Zware kost. Maar je kunt het gelukkig ook een zomerse twist geven zoals ik bij dit recept heb gedaan. Zo kun je de hele zomer door van stamppot genieten.

De witlofstamppot met zalm is lekker romig. De witlof kook ik in dit geval niet, maar roerbak ik in de wok. Lekker met snippers gerookte zalm, lente ui en dille.

Gevarieerd en kleurrijk weekmenu

De stamppot van witlof met zalm is onderdeel van het vierde kleurrijke weekmenu met seizoensgroenten dat we in samenwerking met GroentenenFruit Huis publiceerde op Veggipedia. 4 weken lang hebben we een gevarieerd en compleet weekmenu samengesteld om iedereen, juist in deze tijd, een handje te helpen om gezond te blijven eten. Klik hier om de weekmenu’s te bekijken.

Zomerse witlofstamppot met zalm en dille

Zomerse witlofstamppot met zalm

+ 25 minuten
4 personen

Ingrediënten

  • 1 kilo aardappelen geschild en in grove stukken
  • 800 gram witlof uiteinden en harde kern verwijderd en in reepjes
  • 1 theelepel fijne mosterd
  • 100 ml halfvolle melk
  • 4 stengels lente-ui in ringen
  • 15 gram verse dille fijngesneden
  • 200 gram gerookte zalm in kleine stukjes
  • 80 gram zachte geitenkaas ter garnering
  • olijfolie om te bakken
  • peper

Bereiding

  • Breng de aardappelen in een pan met water aan de kook en kook ze in 20 minuten gaar.
  • Verwarm olie in een hapjespan of wok en bak hier de reepjes witlof in aan.
  • Verwarm de melk in een pannetje of de magnetron.
  • Giet de aardappelen af en vang een deel van het kookvocht op. Stamp de aardappelen fijn en roer de melk en een beetje van het kookvocht erdoor zodat een smeuïge puree ontstaat. Breng op smaak met peper en de mosterd. Roer goed door.
  • Roer hierna de gebakken witlof samen met de lente-ui, dille en gerookte zalm door de stamppot.
  • Garneer de stamppot op de borden met verkruimelde geitenkaas.

Tip:

Deze stamppot kun je zowel koud als warm eten. Ook lekker om restjes de volgend dag op te bakken in een koekenpan.
Zomerse witlofstamppot met zalm en dille
Hoofdgerecht
Stamppot, Witlof, Zalm, Zomer recept
Stamppot, Vis
Pin dit recept
Afdrukken

Dit artikel schreef ik in samenwerking met  Groenten-Fruit Huis en NAGF, lees mijn disclaimer.


Brenda Hoff
Brenda Hoff
Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook leuk