Een toppertje voor de koudere en natte dagen, dat is deze rodekool ovenschotel met gehakt. Een warme kruidige ovenschotel met een lekker korstje van kaas.
Ovenschotels als deze daar ben ik echt gek op. Geef mij dit in de koudere maanden iedere avond maar. Een schotel comforfood. Met aardappelen, kruidig warm vlees en een laagje kaas. Zo lekker!
Rodekool ovenschotel met gehakt
Deze rodekool ovenschotel met gehakt is een kruising tussen een jachtschotel en de rodekool ovenschotel met draadjesvlees. Deze keer had ik alleen niet de tijd, en het geduld, om draadjesvlees te maken. Maar ik wilde wel de warme, zachte en kruidige smaak en structuur van draadjesvlees in mijn schotel hebben. Daarom maak ik een mengsel van ui met gehakt, bouillon, tijm en laurier. Dit samen maakt een heerlijk mengsel dat je kunt vergelijken met stoofvlees.
Daaroverheen verdeel ik een laagje rodekool met appeltjes en dit dek ik af met aardappelpuree. Geraspte kaas maakt de schotel in dit geval compleet.
Tip: de rodekool ovenschotel is ook een ideale ovenschotel om eerder te maken en als je gaat eten de oven in te schuiven. Dek de schotel in dit geval na het bestrooien met de kaas af met huishoudfolie en bewaar het tot 2 a 3 dagen in de koelkast. Verwijder het huishuidfolie voor je de schotel in de voorverwarmde oven schuift.
Rodekool ovenschotel met gehakt
Ingrediënten
- 3 uien in halve ringen
- 350 gram gehakt
- 150 ml runderbouillon
- 1 laurierblad
- 1 theelepel gedroogde tijm of takje verse tijm
- 1 kilo aardappels geschild en in grove stukken
- 100 ml melk melk
- 1 eetlepel dijonmosterd
- 600 gram voorgegaarde rodekool
- 2 grote appels in blokjes
- 2 eetlepels paneermeel
- 100 gram belegen kaas geraspt
- boter om in te bakken plus klontje roomboter voor in de puree
- zout en peper
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een ovenschaal in.
- Verhit een klont boter in een braadpan of grote koekenpan en bak hier de uien in aan. Doe het gehakt erbij en bak dit kort rul. Voeg 100 ml bouillon, een laurierblad, peper en tijm toe en laat dit 10 minuutjes sudderen op laag vuur.
- Kook ondertussen de aardappels gaar. Giet de aardappels hierna af en stamp ze fijn. Meng de gestampte aardappels met een scheut warme melk, mosterd, zout en peper.
- Verwijder het laurierblad en verdeel het gehaktmengsel over de boden van de ovenschaal.
- Verdeel hierover de voorgegaarde rodekool met daarop de blokjes appel.
- Dek dit af met de aardappelpuree. Bestrooi de schotel tot slot met paneermeel en geraspte kaas. Verwarm de schotel 25 minuten in de oven.
